SG-café donderdag 16-04-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 16-04-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (33)

#1 lmgikke

Mondkapjes:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5092191/liveblog-corona-virus-covid-19-rivm-bescherming-vaccin

“Van Dissel: mondkapjes in Nederland geen zinvolle toevoeging
Het dragen van mondkapjes voor alle inwoners, zoals in omringende landen wordt geadviseerd, is volgens Van Dissel niet nodig in Nederland. “Het is geen zinvolle toevoeging. Als je je aan de voorschriften houdt, dus je blijft thuis bij ziekteklachten, je houdt je aan de voorgeschreven handhygiëne, en je blijft op anderhalve meter afstand van elkaar…. Als je dat doet dan is de toegevoegde waarde van een mondkapjes buitengewoon gering. En in de zorg is nu schaarste. Dus houd je aan de maatregelen en houd de mondkapjes voor de zorg.”

CDC https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html

Steeds meer recent onderzoek laat zien dat verspreiding asymptotisch gaat.

https://thenextweb.com/syndication/2020/04/13/scientists-find-78-of-people-dont-show-symptoms-of-coronavirus-heres-what-that-could-mean/

Mondkapjes discussie is geen wel niet discussie. Er zijn verschillende soorten, van stof tot en met FFP2 en FFP3.

Voor de IC heeft men FFP2 en FFP3 nodig. Dat wil niet zeggen dat de rest geen bescherming biedt. Gewoonweg minder bescherming.

Verspreiding is contact x kans. Mondkapjes verkleinen de kans. Wet van de grote getallen> mondkapjes zullen bijdragen.

De hele wereld voert het in. Nederland niet. Men nuanceert niet, men denkt dat bevolking dom is, en komt dus met de stelling dat het niet werkt en schijnveiligheid bied. En dat is een leugen. Men wil het niet omdat men ze niet heeft en incompetent is in het verkrijgen dan wel laten produceren van mondkapjes.

Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat het hier ook ingevoerd wordt.

#2 Joop

@1.

Klopt Nederlandse bevolking is dom. Meesten doen wat hen gezegd wordt door de regering. Klakkeloos.

Hugo de Jonge had al lang het veld moeten ruimen, inderdaad incompetent bij het verkrijgen van de mondkapjes, zelfs voor de zorg lukt hem dat niet. Als je de antwoorden op de kamervragen zag …

En Rutte, ‘we doen wat de adviezen van het RIVM zijn’ is en blijft een manager die alleen naar economische cijfertjes kijkt.

#4 gbh

“Sources believe coronavirus pandemic started in Chinese laboratory”

“Patient zero worked at the Wuhan lab”

https://video.foxnews.com/v/6149726249001#sp=show-clips

https://www.jpost.com/international/us-officials-investigating-possible-coronavirus-origin-in-wuhan-lab-624786

#5 majava

@1, @2: zoals altijd, ik hou het simpel. Ik ga in eerste instantie nooit uit van verborgen agenda’s, kwade wil, onkunde, etc.

Ik hou dat mondkapjesgedoe daarom op het volgende. De regering denkt misschien (en niet zonder reden) dat wanneer je nu opeens wel komt me die aanbeveling/eis, dat men massaal op die dingen springt. Dat zou om meerdere redenen ongewenst zijn.
– Nog grotere tekorten met als gevolg:
– onfrisse handelspraktijken.
Maar tevens, en dat zou zelfs zwaarder wegen,
– een te groot vertrouwen in de beschermingsfactor, waardoor het juist een averechts effect zal hebben. Het kan er ook voor zorgen dat men andere regels minder in acht zal gaan houden. Met name thuisblijven en de afstandsregels.

Als ik één rode lijn terugzie in het beleid van de NLse regering, dan is dat gericht op de rust bewaren onder de bevolking. De hamsterpraktijken van een paar weken terug waren een teken dat dat zogenaamde, maar in werkelijkheid allesbehalve nuchtere volk zich heel makkelijk laat beinvloeden door de waan van de dag/buurman/Twitterhoax/younameit. Het kan gewoon zijn dat Rutte, ondanks dat ik het een lul met vingers blijf vinden, dat gewoon doorheeft.

Inhoudelijk over mondkapjes tenslotte: als je alle regels goed navolgt, maar alleen in dat geval, dan heeft zelfs het meest summiere mondkapje nog nut.

#6 Sjors

@4: enige kritische houding ten opzichte van de bronnen die dergelijk nieuws melden is een vereiste om serieus genomen te worden.

#7 gbh

@6: Tja als je niet in staat bent verder dan je neus lang is te kijken naar een bron en niet in staat bent te kijken naar de essentie van wat er gezegd wordt en vooral door wie.

Gelukkig snappen ze dat bij de NOS wel:

https://nos.nl/artikel/2330667-vs-onderzoekt-eventuele-rol-van-instituut-in-wuhan-bij-corona-uitbraak.html

#8 Hans Verbeek

Er wordt nog altijd teerzandolie gewonnen in Alberta. Je vraagt je af wie dat betaald.
https://www.bnnbloomberg.ca/storm-rocks-oil-market-but-alberta-faces-hurricane-1.1422057

Hoe zit het met de Hyperloop in de anderhalve meter samenleving?
Is het zinvol om die buizen te maken en in te graven ?

#9 majava

@7: De NOS brengt iets meer nuance, maar voor een groot deel blijft het melden van wat Amerikanen claimen. Als ik jou nu moet gaan uitleggen wat er mis is met info van de Trump admin, dan doe ik je de groeten. Je kon eerder op dag ook bij de NOS lezen dat de VS over het hoogtepunt is met de slachtoffers. Ook zo’n stukje tekst dat niets minder is als woorden optekenen uit monde van het witte huis.

Aan iedereen die zonder alu op het hoofd door het leven gaat: het is mogelijk dat de Chinezen dit virus al eerder hadden ontdekt. Nee, niet zelfgemaakt, daar is al eerder over gepubliceerd. Ontsnapt uit het lab en zo via mensen in Wuhan verspreid is gewoon een mogelijkheid, maar ik moet daar net als bij alles ook bewijs voor zien.

#10 gbh

@9: Je hoeft mij niks uit te leggen; Trump is een grote idioot maar als president van de VS zou ik hem toch maar verdomde serieus nemen.

Het Chinese verhaal rammelt aantoonbaar aan alle kanten; het virus was er al veel eerder en klokkenluiders daarvan zijn spoorloos verdwenen.

Hier eentje:

https://edition.cnn.com/2020/02/03/asia/coronavirus-doctor-whistle-blower-intl-hnk/index.html

De groeten terug.

#11 Frank789

@10: US military chief: ‘Weight of evidence’ that Covid-19 did not originate in a lab

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/14/covid-19-origin-lab-general-mark-milley

#12 Frank789

@1: Incompetent om vooraf voorraden aan te leggen van essentiële zorggoederen. Niet incompetent om mondkapjes te verkrijgen als de hele wereld ze wil hebben.
En die incompetente regeringen die lage zorgkosten willen zonder voorraden kiezen we telkens weer.

#13 Frank789

@8: [ Is het zinvol om die buizen te maken en in te graven ?]

Ingraven niet.
Alle “artist impressions” laten buizen op palen zien, hoog boven de grond. Dan zijn de buizen ook makkelijker te onderhouden en luchtdicht te houden. En dan kan ook niemand per ongeluk een heipaal door de buis rammen.

En als een treintje vast komt te zitten kun je in geval van nood de boel opensnijden. Als je eerst moet graven gaat dat een stuk moeilijker.

#14 gbh

@11:

US military chief: ‘Weight of evidence’ that Covid-19 did not originate in a lab

Daarmee wordt bedoelt dat het virus niet in een lab gecreëerd is zoals een bio wapen. Een natuurlijk en niet in een lab ontstaan virus kan wel in een lab onderzocht worden en bij onvoldoende veiligheidsmaatregelen daaruit ontsnappen. Dat wordt nu in de VS onderzocht en dat is ook geheel in lijn met wat de militaire chef uit het Guardian artikel beweert. Trump en Pompeo beweren ook niet dat het een gecreëerd virus is maar dat deze natuurlijk is.

#15 gbh

Zembla onderzoekt in samenwerking met @denieuwsbv de banden tussen Baudet en het Kremlin.

https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/thierry-baudet-wilde-nederland-uit-de-navo

https://twitter.com/ZEMBLA/status/1250736440339767297

#16 Le Redoutable

De complot machine draait vandaag weer overuren zie ik, mondkapjes zijn het alufolie van 2020 aan het worden. Het heeft totaal geen nut, maar als iedereen in een bepaalde kring elkaar maar gek maakt gaan ze in hun eigen waarheid geloven. Maar goed altijd nog beter dan dat ze zendmasten in de fik gaan steken.

#17 Joop

@16.

Humor. je bent nog dommer dan dom. Kom eens met een link of bewijs dat mondkapjes niet noodzakelijk zijn. De minister is net aan het uitleggen momenteel dat het onaanvaardbaar is dat in de zorg zonder bescherming wordt gewerkt. Hij is ook van de complot machine.

En dezelfde groep die daar voorstander van is, is ook de groep die de zendmasten anders in de fik steekt? Heb je drugs gebruikt of gezopen?

#18 beugwant

Als we het penissymbool dat KLM is nou eens gewoon failliet laten gaan zoals het volgens de wetten van de markt hoort en de toestellen ombouwen tot extra klaslokalen?

#19 Joop

Oh, de minister zegt nu dat er meer getest moet gaan worden, nou, zeg, straks gaat hij weer over de app beginnen. Dat vind hij prachtig.

Telkens wordt de schaarste gebruikt als argument. Wat een oelewapper zeg. Hij is nog steeds de praatjesmaker uit Rotterdam, waar die bij gebrek aan beter maar wethouder is geworden.

#20 Joop

@LeRedoutable:

De heer Dijkhoff van de VVD samen met Klaver van Groenlinks heeft een motie ingediend voor meer mondkapjes zeker in de zorg.

Dus je moet die scheldwoorden uit je laatste reactie maar terugnemen, en je verlies nemen. Of laat je je weer leiden door je hooghartigheid.

#21 Hans Verbeek

@13: dank voor je reactie, maar het is geen antwoord op de vraag of het zinvol is.

#22 Joop

Zie je wel Rutte gaat alleen over economische beweegredenen, gelukkig de grenzen nog open met Duitsland zegt ie. Voor de grenswerkers en transport. Beter dan Frankrijk. Gezondheid en verspreiding risico interesseert hem alleen maar in hoeverre dat wordt geaccepteerd door bevolking. Want lock down zou hij nooit willen. Hij werkt nog steeds bij Unilever, net zoals toen hij staaatssecretaris was voor Sociale Zaken, bij hem was het enige motief toen, hoe maken we het de bedrijven makkelijker met personeel.

#23 Henk van S tot S

@21:
Voordat die hyperloops er zijn, mogen de mensen vast wel weer naast elkaar zitten.
;-)

#24 Joop

De overheid houdt zich bezig met apps. Dan heb je gelukkig nog oplettende burgers die zelf initiatieven nemen.

https://www.coolblue.nl/hulptroepen

#25 Hans Verbeek

@23: dat mag ik wel hopen, Henk

#26 Henk van S tot S

@15:
Maar de Baudet-adepten zoals AltJohan c.a. zullen in het gebalk van Thierry Ezel blijven geloven.
;-)

#27 Henk van S tot S

@25:
Zou het daarom ook niet zinnig zijn om toch maar gewoon door te gaan met het aanleggen van die “buizen”, op de manier door zoals Frank die in #13 al schreef?

#28 Frank789

@21: Een reactie hoeft niet per se een antwoord te zijn.
De reactie was dat ingraven niet zinvol is.

#29 Frank789

@17: [ dat het onaanvaardbaar is dat in de zorg zonder bescherming wordt gewerkt. ]

Als je binnen 1,5 meter moet werken heeft het wel zin om mondkapjes te gebruiken. Dus de discussie over mondkapjes in de zorg en bij de tandarts en de kapper is een heel andere dan die voor mensen op straat die 1,5m afstand houden.
Dragen in china niet sowieso veel mensen een kapje? Heeft in Wuhan niet geholpen.

Uiteraard kan meespelen dat zodra mondkapjes zouden worden aangeraden er direct een run op gaat ontstaan en de zorg nog minder kapjes kan krijgen.

#30 Frank789

@14: [ Een natuurlijk en niet in een lab ontstaan virus kan wel in een lab onderzocht worden en bij onvoldoende veiligheidsmaatregelen daaruit ontsnappen. ]

En Jezus was een zoon van god die stomtoevallig uit een normaal mens geboren werd en dus moet het wel een zwangerschap zonder neuken met Maria geweest zijn en zelfs een geboorte met behoud van maagdelijkheid, want Maria mag niet zomaar een normale vrouw zijn.

Kortom, welke kronkels gaan we verzinnen om het toch nog plausibel te laten lijken.

#31 gbh

@30: Je snapt het echt niet he?

Er zijn natuurlijke virussen zoals corona, pest, de pokken, antrax, ebola en er zijn virussen die door mensen gemaakt of gemanipuleerd zijn.

@4 Gaat over het eerste, jouw soldaatje heeft het over het tweede; een door mensen gecreëerd of aangepast genetisch gemanipuleerd virus. Een vaccin is bijvoorbeeld een virus dat of half dood is of zo genetisch gemanipuleerd is dat je er niet echt ziek van wordt. Dan wordt bijvoorbeeld een stukje van het RNA geplakt op een virus dat niet veel kwaad kan. Dat gebeurd oa bij het vaccin dat ze nu in Israël aan het ontwikkelen zijn:

https://www.jpost.com/health-science/israeli-scientists-in-three-weeks-we-will-have-coronavirus-vaccine-619101

Gaat wel eens vaker fout met natuurlijke virussen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Miltvuurlek_in_Sverdlovsk

https://www.theguardian.com/world/2019/sep/17/blast-sparks-fire-at-russian-laboratory-housing-smallpox-virus

#32 Hans Verbeek

@27: ik denk dat ik liever op het strand een zandkasteel ga bouwen en dan wachten tot de vloed het wegspoelt.

#33 Frank789

@31: [ Je snapt het echt niet he? ]

Beter dan jij gezien je promotie van die gekronkel en patient zero.
Ik snap dat het politiek belangrijk is dat het virus uit een lab komt, dan kun je de Chinese overheid beter verantwoordelijk maken.
Ik snap dat patient zero nog steeds niet gevonden is en dat Fox niet verder komt dan “sources believe”.

Ik snap ook dat miltvuur/antrax een bacterie is en geen virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*