SG-café donderdag 14-05-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 14-05-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (22)

#2 Cerridwen

@1: Mwah. De spaanse griep is een andere ziekte, met andere kenmerken dan corona. Je kan dus niet zomaar die 12 weken op de huidige situatie plakken.
Aan de ene kant is de boodschap banaal: je moet niet te vroeg stoppen met restricties. Aan de andere kant zegt dat niets: wat is in dit geval ’te vroeg’? En wat voor restricties moeten we dan precies langer volhouden?

Bijvoorbeeld, waar de Spaanse Griep vooral jongeren trof en ouderen met rust liet, is dat bij corona andersom. Dus in tegenstelling tot bij de Spaanse Griep zijn schoolsluitingen een stuk minder cruciaal.

#3 Michiel de Pooter

@2: Als die restricties meer ingegeven zijn door doodsangst dan door wetenschap, moeten we daar snel afscheid van nemen. Vooral die gelflesjes bij supermarkten beginnen te irriteren, zolang er geen robuust wetenschappelijk bewijs is, dat besmettingen als gevolg van supermarktwagentjes zijn vastgesteld. Geldt trouwens ook voor deurklinken, liftknoppen en handen geven.

#4 beugwant

@2: Je kunt je ook afvragen wie die ouderen en die jongeren ten tijde van de Spaanse Griep (1918-1919) waren. Die ouderen kunnen de sterkeren zijn die de negentiende-eeuwse kindersterfte hadden overleefd en de jongeren verzwakte soldaten. Het kanonnenvoer van 14-18 stierf vaker aan de schijterij dan door vijandig buskruit.

@3: ik krab wel eens aan mijn kont.

#5 Frank789

[ Geldt trouwens ook voor deurklinken, liftknoppen en handen geven. ]
Als je bij iedere (deur)knop en handenschudden nadenkt over hoeveel mannen je zonder handen wassen het toilet uit ziet lopen…

#6 Michiel de Pooter

@5: Geef je immuunsysteem ook wat te doen. Je hebt het niet voor niks.

#7 Bismarck

@1: Die tweede link, “to save lives, assuming that’s the highest priority”, zegt eigenlijk genoeg. Het is inmiddels wel duidelijk dat in een aantal landen (de VS en Brazilië zijn heel duidelijke voorbeelden) wat de hoogste prioriteit is een (polariserende) politieke discussie is geworden, waarbij mainstream politici zonder enige gene de stelling innemen dat levens redden dat zeker niet is en daar ook naar handelen.

@3: ” zolang er geen robuust wetenschappelijk bewijs is, dat besmettingen als gevolg van supermarktwagentjes zijn vastgesteld”
In het geval van besmettelijke ziektes is het toch vaak verstandig om uit te gaan van een voorzorgsprincipe, zeker bij een zulke kleine investering. Dus als er een overdrachtsmechanisme is waar onzekerheid over bestaat, dat met zo’n simpele investering te vermijden is, doe je die investering totdat het mechanisme is uitgesloten.

Verder heeft die prikkel ook nog een goede andere functie; Mensen worden eraan herinnerd dat er maatregelen in acht te nemen zijn en dat verhoogt de kans dat ze dat zelf ook doen in de winkel (zeker aangezien winkelbezoek momenteel voor veel mensen veruit de grootste risicohandeling is waar het Coronabesmetting aangaat) en verlaagt dus de kans op besmetting ook indirect.

#8 Hans Verbeek

Even iets ingewikkelds: de velocity of money (de omloopsnelheid van geld)
De “velocity of money” is de afgelopen decennia gedaald. In de VS van 2,19 (in 1997) naar 1,42 (2019)
https://fred.stlouisfed.org/series/M2V
De beschikbare hoeveelheid geld is door de grote centrale banken in de afgelopen decennia flink verhoogd door zogeheten stimuleringspakketten en kwantitatieve verruiming.
Het produkt van de “velocity of money” en de beschikbare hoeveelheid geld noemen we wel het Bruto Nationaal Product.
Ondanks de dalende “velocity of money” is het BNP de afgelopen decennia in de meeste landen gegroeid. Super toch.

In de afgelopen maanden is de “velocity of money” nog verder gedaald (COVID19). Maar gelukkig is de hoeveelheid geld in omloop weer flink opgeschroefd door de centrale banken.
https://www.cnbc.com/2020/05/13/coronavirus-goverments-issued-more-debt-than-ever-last-month.html
Ik heb goede hoop dat het BNP toch weer een beetje kan gaan groeien als de rona voorbij is en de “velocity of money” weer ietsje toeneemt.

#9 Frank789

@6: In een maatschappij waar je iemand tegenkomt die de dag ervoor nog stond te hossen in een après-ski in Oostenrijk waar de dag daarvoor nog een meute Chinezen langskwam, denk ik dat mijn immuunsysteem al genoeg te doen heeft zonder handen schudden en knoppen aan te raken.

#10 Le Redoutable

@3 Besmetting via je handen is wel degelijk wetenschappelijk vastgesteld. Dat de karretjes etc. worden schoongemaakt, daar heb je toch geen last van? Ik vindt het wel prettig dan kleven ze ook niet van de vorige kleffe handen. En in tegenstelling tot verkeerd gebruikte monddoekjes kan het ook niet averechts of schijnveilig werken. (Behalve als de Ikea er gootsteen ontstopper voor gebruikt dan)

#11 Ronzhu

@10 precies, wat mij betreft houden we die erin, de voordelen zijn medio en de nadelen c.q. kosten verwaarloosbaar (zoals Bismarck @7 aangeeft).

Van het hoesten in de hand kunnen we hopelijk ook voor eens en altijd afscheid nemen, en met een beetje geluk ook het handen schudden (al kan ik me voorstellen dat dit wat meer voeten in de aarde heeft).

#12 Michiel de Pooter

@10: Naast wetenschap zul je ook naar statistieken moeten kijken.
Belgie 774 sterfgevallen per miljoen en Ethiopie 0,05.
Ik ben nooit in Ethiopie geweest (wel in de buurt), maar ik vermoed zomaar dat supermarktkarretjes in Ethiopie minder gedesinfecteerd worden dan in Belgie. Ook begrijp ik dat je statistieken moet interpreteren en moet relativeren. Toch heeft Belgie iets niet goed gedaan.

https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

#13 Frank789

@11: Handen schudden vind ik wel zo sociaal. Maar misschien kan het gewoon niet meer op onze overbevolkte aarde met teveel en te vaak reizende mensen.
Dan hoop ik wel dat handen schudden tussen vrienden en familie kan blijven.
Ik kan me voorstellen dat veel vrouwen dan ook het zoenen graag afgeschaft zien.
Ik heb eigenlijk niks gehoord over de elkaar zoenende of wang-kussende mannen in oost europa of Italië.

#14 Hans Verbeek

@10: besmetting is niet te voorkomen. Het leven is overal en ons immuunsysteem is meegeëvolueerd met de virussen en bacteriën mee.
Onze immuunrespons is honderdduizenden jaren oud, de ontsmettingsgels slechts een paar decennia.
Je immuunsysteem werkt dag en nacht, je hele leven lang. Maar of er al die tijd ook ontsmettings-spul zal zijn, is maar de vraag.

Je kunt je immuunrespons op peil houden door lichaamsbeweging, gezond eten en zonlicht. Doe je voordeel met deze kennis.
https://www.rd.nl/vandaag/binnenland/zorg-voor-een-goed-afweersysteem-1.1635531

#15 Frank789

@12: [ Toch heeft Belgie iets niet goed gedaan. ]

Het is maar net wat je wel en niet meetelt. Achteraf als straks blijkt per land hoeveel extra doden er zijn gevallen boven de langjarige trend, dan kun je pas definitief oordelen vellen.

“Volgens Belgische virologen is de verklaring dan ook een andere: er wordt in België anders geteld. Net als veel andere landen heeft België een gebrek aan tests om te bepalen wie besmet is. In ziekenhuizen wordt iedereen getest, maar daarbuiten is dat lang niet altijd mogelijk. Toch telt het land iedereen die overlijdt met coronasymptomen, óók wie niet getest is, mee. Meer dan de helft van de gemelde doden viel dan ook niet in het ziekenhuis, maar in verzorgingstehuizen. In het overgrote deel daarvan, 96 procent, ging het om vermoede, en dus onbevestigde gevallen.”

#16 Frank789

@14: [ Onze immuunrespons is honderdduizenden jaren oud, de ontsmettingsgels slechts een paar decennia. ]

Wat wilt u daarmee nu zeggen?
Onze gloeilamp is honderden jaren oud, de LED lampen slechts een paar decennia.

Overigens heeft ons immuunsysteem van honderdduizenden jaren oud nog steeds onvoldoende aangeboren afweer tegen de mazelen of polio en al die andere kinderziekten en ook niet eens tegen de verkoudheid.

#17 Rigo Reus

Een leuk, maar tevens lichtjes verbijsterend, citaat uit de column van Tom-Jan Meeus uit de NRC van vandaag.
De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, ontving dinsdag Robert Jensen op zijn residentie in Den Haag. Robert Jensen is de talkshowpresentator die vorig jaar bij gebrek aan kijkers door RTL5 op straat werd gezet en nu online theorietjes over corona verspreidt. Hoekstra wilde met Jensen op zoek naar de ‘waarheid’ over het virus en China. Ik dacht: de waarheid heeft het ook niet makkelijk de laatste tijd.

#18 Hans Verbeek

@16:

Wat wilt u daarmee nu zeggen?

Precies wat ik zeg.
Het immuunsysteem van zoogdieren heeft al millenia lang zijn effectiviteit bewezen. Er is in al die tijd nog niets beters ontstaan.

#19 Frank789

@18: Reinigings- en ontsmettingsgels zijn niet ontstaan of ge-evolueerd maar gemaakt. En zijn noooit bedoeld om het afweersyteem te vervangen. De vergelijking gaat mank.

#20 beugwant

@18: Wan welk dier kan ik dan een immuunsysteem kopen?

#21 Hans Verbeek

@19: laat maar

@20: laat maar

#22 Bismarck

@18: “Het immuunsysteem van zoogdieren heeft al millenia lang zijn effectiviteit bewezen.”
Ga dat maar vertellen aan de mensen van voor de tijd dat men in Nederland algemene toegang had tot vaccins, antibiotica, riolering, zeep en andere middelen en kennis die ervoor gezorgd hebben dat de kindersterfte niet meer boven de 30% is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*