1. 3

  @1.

  Kernenergie, alles beter dan die lelijke windturbines en zonnepanelen die maar voor een beperkt percentage in de behoefte kunnen voorzien. Thorium is misschien nog beter.

 2. 4

  @3: Mooie centrale daar he. Windmolens daarentegen…
  Thorium is geweldig. Investeerders tuimelen over elkaar heen om dat eens goed te ontwikkelen en exploiteren. Ik wacht wel even met m’n was draaien tot die centrales aan het net hangen.

 3. 5

  @3: Thorium hoeft nog niet meteen, al is dat op lange termijn wel de winnaar natuurlijk. Gesmoltenzoutreactors op basis van uranium (en afgedankte splijtstofstaven) zijn een goede tweede. Enfin, terwijl Majava de was in de schaduw van zonnepanelen probeert te drogen, stelen China en India de show.

 4. 6

  @5: Je hebt al wel vaker wat geschreven over zoutreactors. En net zo vaak terecht gewezen. Moet men die discussie echt weer elke keer opnieuw doen?

 5. 8

  @3: Ik hoop dat dat sarkastisch was, want gezien de discutabele reputatie van de Belgische kernreactors, waar de link naar verwees, dan wordt je niet vrolijk en heb je maar wat graag molens in je achtertuin!

 6. 12

  @9:

  Jan A. Schulp (1945) studeerde biologie aan de VU in Amsterdam. Na zijn promotie (1972) had hij een afwisselende carrière in het Friese HBO, waarbij voedsel en voeding altijd een rol speelde. Bovendien heeft hij 32 jaar ervaring als volkstuinder met een groot assortiment groenten. Van 2011 – 2014 werkte hij bij Peter Klosse voor het Lectoraat Gastronomie aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden

 7. 13

  @12: wat een armmoedige, sneue ad hominem. Dit is een opiniestuk. Wat doet de (voedsel)achtergrond van de schrijver ertoe? Te moeilijk om in te gaan op de aangedragen argumenten in het stuk zelf?

 8. 14

  @13: “Opinions are like arseholes. Everyone has one.” Dan lees ik liever een opinie van iemand die er verstand van heeft. Maar inderdaad, het is een goed voorbeeld van een Ad Hominem.
  Een kritiekpunt. Schulp schrijft “Zij zijn zelf (…) uitgebuit door dezelfde (…) van de geld-elite” Denkt de auteur werkelijk dat al het leed van de slaven veroorzaakt werd door de elite? Of zouden alle blanken die in aanraking kwamen met de slavernij daaraan mee hebben gewerkt. Ik bedoel dan bijvoorbeeld matrozen van schepen, of bijvoorbeeld de gewone blanke man in Amerika (die behandeling ging nog heel lang na de afschaffing van de slavernij door, bijvoorbeeld door het scheiden van plaatsen in bussen).

 9. 16

  @14: alsof de IT’ers van Sargasso experts zijn op de islam, economie, immigratie, etc etc. maar ze schrijven er wel blogs vol over (!). jammer JANC

 10. 19

  @18: Precies, zoals jij alleen moslimdaders benoemt, geef ik niet om andere dan jodendaders.

  /iemand heeft moeite met sarcasme

 11. 20

  @6: Ik weet het niet, Jan. Je verslijt mij voor trol, maar ik geef je mijn oprechte mening met twee linkjes naar recente ontwikkelingen erbij. Is MIT Technology Review in jouw ogen soms ook een trollenclub? Weet je trouwens hoe je weet wanneer je een spookrijder bent?

 12. 21

  @20: Heb ik trol geschreven? Hardhorend (wat in geschreven woord ietwat raar klinkt), dat wel. Uit de eerste link zie ik “10 megawatt”. Borssele alleen al heeft 485 megawatt. 10 Megawatt, vergelijk dat met de Enercon E126, die 7,5 Megawatt levert.

 13. 22

  @21: Het gaat daar om een proefcentrale, niet een volledige productiecentrale. Die proefcentrale zou er over 2 jaar al zijn. In Nederland zitten we ons dan nog steeds te vergapen aan apparaten die het meer dan de helft van de tijd niet doen.

 14. 24

  @23: Op gesmoltenzoutcentrales is tenminste reëel zicht. Het principe is al decennia bekend, er heeft zo’n reactor bestaan, we weten dat het relatief zeer veilig is en relatief zeer weinig afval oplevert. Wat nog niet bestaat is een manier om grote hoeveelheden stroom op te slaan met een redelijk rendement en voor een dito prijs, wat absoluut nodig is om van elektriciteit uit alleen wind en zon een succes te maken. Corrigeer me als jij het beter weet.

 15. 25

  @24:
  [Wat nog niet bestaat is een manier om grote hoeveelheden stroom op te slaan met een redelijk rendement en voor een dito prijs]

  Nou, water d.m.v. op een bepaald moment overtollige elektriciteit omhoog pompen naar stuwmeren is een al lang bestaande optie. Helaas nog niet in voldoende mate beschikbaar, maar wie weet …

 16. 26

  @25: Wanneer en waar verwacht je dat dat in voldoende mate beschikbaar komt? In Nederland in elk geval niet: voor anderhalf uur nationaal energiegebruik kun je het IJsselmeer leegpompen in het Markermeer. Als ze je nog eens iets op de mouw proberen te spelden, moet je de sommetjes eens (laten) maken. Heel verhelderend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren