1. 4

  Druk neemt toe op saboterende Labour-leider Corbyn

  Corbyn is al decennia een euroscepticus. Tijdens de referendumcampagne voerde hij onder druk van zijn overwegend eurogezinde partij campagne tegen Brexit, maar achter de schermen, zo toonde Tim Shipman in het excellente Brexit-boek All Out War, saboteerde hij pogingen om de Britten bij de EU te houden.

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/druk-neemt-toe-op-labour-leider-corbyn-maar-geruchten-over-vertrek-zijn-nepnieuws~a4460153/

 2. 12

  @11: er is na 27 december nog meer sneeuw bijgevallen op Groenland, Frank, meer dan in de vorige winter. Het is geen nepnieuws, het is echt gebeurd.
  Ga je op elk bericht dat jij oninteressant vindt zo zuur reageren?

 3. 13

  Wat hebben we aan de informatie dat er deze winter in Groenland meer sneeuw is gevallen dan gebruikelijk? Het weer aan de andere kant van de wereld is toch alleen interessant als je het in een context plaatst? Misschien is het gevolg van iets dat voor ons relevant is, of heeft het juist belangwekkende gevolgen. Geen idee. Maar als je er voor kiest om met zo’n grafiekje te komen (voor de tweede keer blijkbaar), wil je de lezer hier duidelijk iets vertellen. DOE DAT DAN OOK!

 4. 14

  @13: Ik ben ook wel benieuwd wat Hans hiermee wil vertellen. Ondertussen denk ik dat het nieuws van de link uit #8 wat relevanter is.

 5. 15

  @12: Leer grafiekjes aflezen mijnheer Verbeek, behalve de eerst drie weken van oktober en een pietsie begin november is er nergens een uitschieter te zien.
  Na die uitschieter loopt het cumulatieve lijntje weer gewoon lekker parallel met de lijnen van de vorige jaren, dat betekent dat er helemaal niks aan de hand is na 27 december mijnheer Verbeek, de neerslag vanaf half november tot nu is normaal.
  En dat was op 27 december al gewoon zichtbaar.
  Doorlopen, niks aan de hand!

 6. 17

  @14: Bismarck, beide zaken (#8 en #9) zijn aan elkaar gerelateerd.
  Als de temperatuur van de Noordelijke IJszee hoger wordt, zal er meer water verdampen en zal er meer sneeuw vallen op het land dat de Noordelijke IJszee omringt (Siberië, Groenland enz.)
  Wetenschappers hebben hier ook al over gepubliceerd:
  http://www.pnas.org/content/109/11/4074 en
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2016GL068513/abstract

  Interessant om te volgen hoe deze feedback zich de komende jaren zal manifesteren.

 7. 18

  @16

  Dat er in “sommige jaren bovengemiddeld veel sneeuw valt” volgt uit de aller- aller- allersimpelste statistische basislogica. Ofwel valt er elk jaar exact even veel, ofwel valt er soms meer en soms minder dan gemiddeld.

  Denk daar nou eens goed over na, Hans. Wie weet lukt het je wel om het te begrijpen!

 8. 19

  @18: Hans, het gemiddelde waar ik het over heb is geen constante.
  Een langere reeks jaren met bovengemiddelde sneeuwval zal leiden tot een hogere gemiddelde waarde over de laatste 10 jaar (of over de laatste 30 jaar).

  Ter illustratie de gemiddelde sneeuwbedekking van het Noordelijk Halfrond in januari. Over de periode 1981-2010 was de sneeuwbedekking van het Noordelijk Halfrond gemiddeld 46,9 miljoen km².
  Maar in de periode 2010-2017 was de sneeuwbedekking van het Noordelijk Halfrond 6 van de 7 jaren bovengemiddeld.

  Je kunt dat ook inzichtelijk maken door het voortschrijdend gemiddelde in een grafiek uit te zetten.
  De doorgetrokken lijn in onderstaande grafiek geeft het voortschrijdend gemiddelde over 10 jaar weer.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2017/02/schermafbeelding-2017-02-11-om-15-25-01.png[/img]

  De gemiddelde sneeuwbedekking over de 10 laatste jaren is opgelopen van ruim 46 miljoen km² in 1998 tot ruim 48 miljoen km² in 2017.

  Je kunt eenzelfde boom opzetten over de gemiddelde temperatuur. Een lange reeks van bovengemiddelde temperaturen leidt op den duur tot een nieuw (hoger) gemiddelde.

 9. 20

  Een langere reeks jaren met bovengemiddelde sneeuwval zal leiden tot een hogere gemiddelde waarde over de laatste 10 jaar

  Dat heeft dan ook niemand ontkend. Alleen kwam jij aan met gegevens over één jaar. En één jaar is geen langere reeks van jaren. Ik herhaal: één (1) jaar is geen langere reeks van jaren. Dat zou zelfs jij moeten kunnen begrijpen, als je er een beetje je best voor doet.

  De gemiddelde sneeuwbedekking over de 10 laatste jaren is opgelopen van ruim 46 miljoen km² in 1998 tot ruim 48 miljoen km² in 2017.

  Doelpaaltjes verplaatsen, zoals we dat van je gewend zijn. Je suggereerde dat jouw stupide cherry-pick iets zou betekenen voor het massa-verlies van Groenland. De sneeuwbedekking van het hele noordelijk halfrond in januari heeft daar niks mee te maken. Over cherry-picks gesproken: het is bekend dat de sneeuwbedekking van het noordelijk halfrond in het najaar en begin van de winter een licht stijgende trend vertoont, maar in de rest van het jaar juist daalt.

  [img]https://klimaatverandering.files.wordpress.com/2017/02/rutgers_verandering_sneeuwbedekking_2016.png[/img]
  (Bron: Jos Hagelaars op basis van data van Rutgers University)

 10. 21

  @20:

  het is bekend dat de sneeuwbedekking van het noordelijk halfrond in het najaar en begin van de winter een licht stijgende trend vertoont, maar in de rest van het jaar juist daalt.

  Dat ontken ik niet, Hans.
  Maar de afname van de sneeuwbedekking in de zomermaanden kan niet blijven doorgaan. Op een bepaald moment is alle sneeuw in de zomermaanden verdwenen. Er kan geen negatieve sneeuwbedekking optreden.
  De toename van de sneeuwbedekking in de wintermaanden zit voorlopig nog niet aan de bovengrens.

 11. 22

  @21: Maar het is en blijft een feit dat de gemiddelde sneeuwbedekking over het jaar daalt, omdat de lichte stijging in de herfst en begin winter ruimschoots overtroffen wordt door de enorme daling in de lente en de zomer (en inmiddels ook daling in de tweede helft van de winter). Ik denk dat je zelf wel weet wat voor een feedback dat oplevert.

 12. 23

  @21

  Tuurlijk, ooit komt er een moment dat er in de zomer helemaal geen sneeuw meer ligt op het noordelijk halfrond, terwijl het in de winter helemaal vol ligt tot in de Sahara en Mexico.

  Heb je nou werkelijk niet door dat je jezelf alleen maar steeds meer voor schut zet met je betweterige gezwam?

 13. 24

  @23: Iedere keer hetzelfde liedje, Verbeek komt met een grafiekje zonder conclusie of foute conclusie, wordt afgebrand en heeft 24 uur nodig om met nieuwe cherrypick-grafiekjes te komen zodat het lijkt alsof hij toch een beetje gelijk heeft. En dan weer opnieuw 24 uur en maar hopen dat hij de laatste reactie kan plaatsen, lijkt het nog een beetje alsof hij gelijk heeft.
  Kan Verbeek een ban voor grafiekjes krijgen?
  Zonder al die onzin kan er vast een kerncentrale een dagje dicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren