SG-café donderdag 07-05-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 07-05-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (19)

#2 joostdev

https://nos.nl/artikel/2333081-van-dissel-heeft-begrip-voor-mondkapjesplicht-maar-blijft-kritisch.html

“Een derde van de mensen voelt zich somberder sinds de corona-uitbraak. De helft zegt minder te bewegen.”

Tweederde van de mensen voelt zich minder somber, en de helft is meer gaan bewegen.

#3 Cerridwen

@2: Dat kan je natuurlijk niet concluderen. De mate van somberheid en bewegen kan ook gelijk zijn gebleven, en ik vermoed zo dat dit bij beide zaken de grootste groep is.

#4 Michiel de Pooter

Dat had ik nou ook tijdens de 4 mei-voordracht van Arnon Grunberg; Die plotselinge inwisselbaarheid van Joden en Marokkanen. Ephimenco spreekt in Trouw zelfs over een Stockholm-syndroom.
Naast het hoge aantal Europese Marokkanen, betrokken bij terroristische aanslagen, de hoge penetratie van Marokkanen die afreisden naar IS, moest ik ook nog denken aan het voetballen met 4 mei kransen door Marokkaanse jeugd en de studie over antisemitisme onder Marokkanen door Remco Ensel uit 2014.
Ik ben een joviaal mens en gun Grunberg zijn artistieke interpretatie en bijbehorende stijlfiguren. Het doet ook niks af aan de boodschap en intentie van de voordracht, maar dit was niet erg subtiel en had beter gekund.

https://www.trouw.nl/opinie/de-gevoelloze-provocaties-van-arnon-grunberg~b28ec57a/?referer=https://t.co/hW4Ca9L5CT?amp=1

#5 Le Redoutable

@4 Het is inderdaad nogal een vreemde vergelijking, helemaal als je weet dat de Marokkanen in die tijd zelf de ook de joden zwaar discrimineerden en in kampen onderbrachten:

https://en.wikipedia.org/wiki/Morocco_in_World_War_II

#6 gbh

@5: Alleen het Vichy regiem was niet Marokkaans maar met Hitler collaborerend Frankrijk.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vichy-Frankrijk

#7 Hans Custers

@4

Je had ook kunnen proberen te begrijpen wat Grunberg echt bedoelde. Het ging helemaal niet over “inwisselbaarheid van Joden en Marokkanen”. Wat Grunberg bedoelde was: als er één minderheid wordt aangewezen als zondebok, dan komen andere minderheden, waaronder Joden, vroeg of laat ook aan de beurt. Er is onlangs ook gebleken dat er aardig wat antisemitisme voorkomt in de achterban van minstens een van de extreemrechtse partijen hier. Dus hij lijkt wel degelijk een punt te hebben.

#8 Michiel de Pooter

@5: Kan zijn; Uit de geschiedenis van Joden in Marokko blijkt juist veel tolerantie. Dat is ook het tragische; veel Marokkanen in NL kennen hun eigen geschiedenis niet.

#9 Hans Custers

Aanvulling op #7, dit is wat Grunberg zei:

En het is ook logisch dat als er gesproken wordt over bepaalde bevolkingsgroepen op een manier die doet denken aan de meest duistere tijd uit de twintigste eeuw, als dat gewoon is geworden, er vroeg of laat op die manier ook weer over Joden gesproken kan worden.

Voor mij was het van begin af aan duidelijk: als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij.

‘Ik kan niet begrijpen, niet verdragen dat men een mens beoordeelt niet naar wat hij is, maar naar de groep waar hij toevallig toe behoort’, schreef Primo Levi in de jaren zestig aan zijn Duitse vertaler.

Glashelder, alle demagogische frames ten spijt.

#10 Michiel de Pooter

@9: Demagogie of frame, ik vind het allemaal best. Het moralisme van Grunberg in die uitspraak over Marokkanen is niet consistent. Solidariseren met een minderheidsgroep is altijd in orde, wegkijken of ignorantie t.a.v. de moraal van de groep waarmee je solidariseert, niet en nooit. Zeker in een context die onbesproken moralisme veronderstelt, zoals een 4 mei-voordracht. Dat blijft zo. Laat ik het daar bij houden.

#11 AltJohan

“…. als dat gewoon is geworden, er vroeg of laat op die manier ook weer over Joden gesproken kan worden”
Mensen die Marokkanen over één kam scheren die zijn niet verantwoordelijk voor antisemitisme van anderen.

Mensen willen graag Geert WIlders de schuld kunnen geven als er rellen zouden komen tegen Joden. Eigenlijk zijn Geert Wilders en Thierry de zwarte schapen.

#12 Hans Custers

@10

de groep waarmee je solidariseert

Ik stel voor dat je dat citaat van Primo Levi (zie #9) nog een keer leest. Of 10 keer, of 100 keer. Tot je het begrijpt. Moet lukken, zo ingewikkeld is het niet.

#13 gbh

The Rami Makhlouf saga poses a dangerous challenge for Assad

https://www.mei.edu/publications/rami-makhlouf-saga-poses-dangerous-challenge-assad

#14 Emile M

@1: Het is al tientallen jaren studiestof voor onze rechtenstudenten.
https://www.studytubelaw.nl/nl/arresten/1-hollende-kleurling
Nu maar hopen dat ze goed opletten.

#15 Bismarck

Ik zat al te denken, die naam van de nieuwe partij van Krol, die komt me bekend voor… En ineens schoot het me te binnen: Johan Vlemminx!

#16 Co Stuifbergen

@13: Ik denk dat die zakenman geen bedreiging voor Assad vormt.
Hij lijkt eerder in het nauw te zitten.

#17 gbh

@16: Die zakenman, eigenlijk meer een maffiabaas, is de rijkste man van Syrië en een neef van Assad. Zolang de Mullahs uit Iran aan de macht zijn zie ik Assad ook niet verdwijnen maar hij komt wel steeds meer in het nauw; Putin is hem ook beu.

https://www.mei.edu/publications/russia-signals-growing-dissatisfaction-syrias-assad-regime

#18 gbh

Russia Wants a Lucrative Diplomatic Victory in Syria. Iran and Assad Are in Its Way

President Assad is squeezing his billionaire cousin to pay for Russia’s expenses ■ Kremlin needs Iran out of Syria to reap the rewards of its strategic investment

https://www.haaretz.com/middle-east-news/syria/.premium-russia-wants-a-lucrative-diplomatic-victory-in-syria-iran-and-assad-are-in-its-way-1.8831215

#19 lmgikke

@17 lekker propaganda kanaal ben jij. Stellingen posten van wat Rusland , Assad of Iran wil en of doet….

je bronnen: Westerse / Israelische …..

Serieus… De aanstokers van de puinhoop in Syrie, die gewoon simpelweg die oorlog verloren hebben. En dat geloof je?

Ik weet dat er aan de Westerse kant nog steeds personen rond lopen die denken heel arogant over de wereld te kunnen beslissen, en die Assad graag vervangen zien door de ‘gematigde rebellen’ a.k.a. Al Qaida / IS / Witte helmen of wat voor naam die koppensnellers zichzelf geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*