1. 5

  @2

  Onze eigen poldersocialist komt wel goed weg .
  https://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/18/het-kan-wel-ikheb-het-gezien-1497844-a647518

  Chávez heeft ook veel mensen uit de armoede geholpen en voorzieningen tot stand gebracht in wijken, hij heeft gezondheidszorg georganiseerd voor alle kinderen. Maar er worden nauwelijks vakmensen opgeleid, er wordt niet gestimuleerd dat mensen een onderneming beginnen. Dan ben je zo afhankelijk van één ding: olie-inkomsten. Dat kan niet goed gaan.

  In Venezuela was ik in een wijk met veel flats. Daar woonden mensen die voorheen in sloppenwijken leefden en nu een fatsoenlijke woonruimte hadden. Gratis. Ik kwam binnen in zo’n flat, de lift was kapot. Ik vroeg hoe lang dat al zo was. ‘Al jaren’, was het antwoord. ‘Hij is van niemand.’ Dan denk ik: als het zo doorslaat dat er ook helemaal niets van je wordt verlangd, dan krijg je dit soort gedrag.

 2. 7

  @2, aah, juist ja, the guardian.
  je weet toch?, nee dat weet je niet, daarom zeg ik het:
  the guardian-“journalisten” doen er alles aan om Cordyn, telkens weer, zo zwart mogelijk te maken. (zie verder wat ik schreef bij Tere Zieltjes)
  @5, Mensen uit de stad kregen een stuk grond op het land om collectief te bewerken, maar deze mensen hadden geen sjoege van landbouwen, het resultaat kun je raden.

 3. 8

  @6

  Ik weet het. Maar daarom hoeft het nog niet onwaar te zijn. Uitgerekend rijke mensen hebben meer mogelijkheden om CO2 neutraal te leven.

 4. 9

  @7

  Ik bekijk het socialistische experiment in Venezuela al jaren met verbazing. Mijn verwijt aan olielanden was altijd dat zij het geld verkwanselen aan extravagante rijkdom van een kleine bovenlaag. Maar Venezuela heeft in principe niet anders gedaan. Zij het dat Chavez de stemmen heeft gekocht van de armen door ze een aalmoes toe te werpen. Maar er is in Venezuela niks gedaan aan ontwikkeling. (dat zag Roemer dus goed) Feitelijk is het resultaat in Venezuela hetzelfde als in andere olielanden. Honger en armoede voor de onderlaag. En verder natuurlijk repressie, misdaad, corruptie enzovoorts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren