1. 1

  Ron Patterson verwacht dat de mondiale olieproduktie in 2016 lager zal uitvallen dan in 2015. Dat doet hij op basis van de cijfers van het Amerikaanse EIA (over januari en februari)
  Hieronder de maandelijkse totale mondiale produktie aan ruwe olie + condensaat (crude+condensate)

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2016/06/world-cc.png[/img]

  Misschien nog een beetje vroeg om nu al te roepen dat peakoil in 2015 gepasseerd is. Maar “Grenzen aan de Groei” is weer relevant geworden.
  En door de lagere olieproduktie en steenkoolproduktie zal de mondiale CO2-uitstoot in 2016 ook weer lager uitvallen dan in 2015.
  Goed nieuws.

 2. 2

  @1: Goed gewacht Hans! Zo hoefde je in 2015 tenminste niet te verkondigen dat de olieproductie voor dat jaar enorm gestegen was ten opzichte van de voorgaande drie jaren.

 3. 4

  @2: het aantal vaten ruwe olie en condensaat is de laatste 3 jaar met 5% gestegen, maar niet elk vat olie bevat dezelfde hoeveelheid energie en dezelfde hoeveelheid koolstof. Die stijging kwam vooral door de Light Tight Oil (lichte olie) die in de VS uit de grond werd gefrackt met miljarden geleende Ponzi-dollars. Die lichte olie levert minder energie en ook minder CO2 op. De hoeveelheid energie uit aardolie en CO2-uitstoot afkomstig uit aardolie stegen minder dan de 5% van het aantal vaten.
  Gelukkig komt nu de klad in die onrendabele onconventionele oliewinning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren