SG-café donderdag 02-03-2017

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 02-03-2017. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (14)

#1 Bismarck

De volgende Trumphandlanger die moet aftreden vanwege contacten met het Kremlin? MinJus Sessions loog tijdens zijn aanstellingszitting over contacten met Rusland.

#2 Arduenn

Is het jullie ook opgevallen? Na deze carnavalsdagen is het Black Ops-team van de Landelijke Rijwielhandelvereniging weer op pad geweest om flessen kapot te gooien op fietspaden.

#3 Arjan Fernhout

@2: Haring eten, Arduenn. En een(1) pilsje, niet meer.

#4 Arduenn

@3 Een trappist-pilsje dan, ter ere van het nieuwe planetenstelsel.

#5 Bismarck

@4: Welke Trappistenbrouwerij brouwt pils? Dat ik zulk nieuws gemist heb! (en waarom heeft dat geen waanlink gekregen?)

#7 Bismarck

@6: Dat is dus geen pils, want bovengistend.

#8 JANC

@7: Ik ben de schrijver niet, ik google slechts :)

#9 Arduenn

@5: Zoiets als Harley Davidson-brommers, maar dan anders.

#10 bolke
#11 HansR

Leerzaam draadje dit.

#12 Micowoco
#13 HansR

Nav #12.

Ja, het begint zo wel de status van selffulfilling prophecy te krijgen.

Zelf roep ik al sinds 2002 dat het westen een kruistocht voert tegen de islam, waarbij dat weer een continuering is van het [conservatief] katholiek gedachtegoed van ketterbestrijding. Was de oorlog in eerste instantie christelijk (het – overigens door conservatief Rome gesteunde – evangelisme van Bush, de bank die Gods Werk deed), tegenwoordig is het gewoon bon ton.

Er is een strijd gaande in het Vaticaan tussen conservatieven en progressieven. De conservatieve katholieken als oorzaak. Ja, u houdt er niet van, steigert wellicht en slaat gauw de pagina om maar het begint er echt verdacht veel op te lijken.

Een nieuwe indicatie dat de druk van de conservatieven binnen de Roomse kerk toeneemt is de observatie dat de Society of Saint Pius X (SSPX) de status van een personele prelatuur zou kunnen krijgen:

[…] has said that Rome’s decision to offer a Personal Prelature to the Society of St. Pius X is imminent; it may be that the decision was discussed, and taken, yesterday by Pope Francis at this meeting; such an action, if accepted by the Society, would bring an end to the one official “schism” since the Second Vatican Council and bring back into full union with Rome a vigorous group of tradition-minded Catholics who number 3 bishops, some 600 priests, and an estimated 600,000 faithful worldwide

De Roomse kerk kent tot op dit moment slechts een personele prelatuur, Opus Dei. SSPX als personele prelatuur zou een toenemende invloed van het conservatisme betekenen. Zelf observeer ik:

Franciscus I heeft duidelijk gekozen voor een progressieve, veranderende koers in de lijn van het Tweede Vaticaans Concilie (waar Burke cs vanaf willen). Maar dat wil niet zeggen dat hij op termijn succes gaat hebben. Zijn winst op Burke geeft aan, dat hij zijn machtspositie heeft gebruikt en dat gaat ongetwijfeld weerstand geven.

En dan moet je niet raar staan te kijken, als er islamitische bewegingen zijn die voelen dat ze onder druk staan, die het gevoel hebben dat er een oorlog tegen hen wordt gevoerd. Wie de geschiedenis bekijkt ziet heel veel oorlog tegen de islam. Vanaf de kruistochten. Hoewel de echte katholieke rakkers Karel Martel opvoeren als eerste heilige strijder was dat natuurlijk alleen nog maar trekken en duwen op feodaal landjepik niveau. Het is pas in de periode met de kruistochten, dat de religie als bron echt zijn intrede doet. Een bron die verhardt en nooit meer weggaat.

Ik vind deze altijd een mooi voorbeeld van de conservatieve katholieke geestgesteldheid. Zoek gerust even verder, er is meer soortgelijk moois. /cynisme

#14 HansR

En iets geheel anders over de relatie van het Vaticaan met fascisten:

Otto von Wächter stierf op 48-jarige leeftijd in het Vaticaan, waar hem door een Oostenrijkse bisschop onderdak was verleend.

(Zoon van hoge nazi geeft gestolen kunstwerken terug aan Polen nu.nl op 1 maart).

En hij was niet de enige die in het Vaticaan bescherming kreeg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*