SG-café dinsdag 31-03-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 31-03-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (28)

#1 McLovin

Of het NL beleid inzake Corona virus nu werkt of niet, dat zal ik afwachten maar een ding snap ik nog steeds niet; Het standpunt omtrent de kinderen wel of niet thuishouden. Zoals ik het nu lees heeft het kabinet eigenlijk nog steeds het standpunt dat de scholen open moeten kunnen maar dat ze alleen onder maatschappelijke druk gezwicht zijn. Maar wat is nu de gedachte van het kabinet dat de scholen open kunnen blijven? Omdat kinderen niet besmet kunnen raken? Of wel besmet kunnen raken maar de besmetting niet door kunnen geven? Ik ben een medische leek maar scholen, schoolpleinen, met elkaar spelende kinderen etcetc lijken mij nu juist de ideale verspreidingsplaats voor alles wat besmettelijk is….? Wat is het dat de regering daar anders over denkt? Omdat het nog niet bewezen is dat kinderen het virus kunnen overdragen?

#2 Krekel

@1: Het RIVM houdt nog steeds vast aan de valse overtuiging dat het virus alleen door hoesten en niezen wordt overgedragen, en hun adviezen komen daarmee overeen:

Waarom mogen kinderen wel buitenspelen met anderen?
Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig klachten te krijgen van het coronavirus en weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus.

Ze houden nu wel eindelijk een slag om de arm en zeggen inmiddels “[e]r zijn aanwijzingen dat” onze adviezen psychopathisch onverantwoordelijk zijn, “[m]aar het is onduidelijk in hoeverre” wij ons schuldig maken aan opzettelijke massamoord. “Onderzoek moet dit verder uitwijzen.”

Kan iemand zonder symptomen het nieuwe coronavirus (COVID-19) overdragen?
Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij hoest en/of niest en hoe meer virus hij kan verspreiden. Er zijn aanwijzingen dat iemand zonder symptomen besmettelijk kan zijn. Maar het is onduidelijk in hoeverre zij bijdragen aan de totale verspreiding van het virus. Onderzoek moet dit verder uitwijzen.

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

#3 Le Redoutable

@1: Kinderen thuishouden levert ook grote problemen op, stress in het gezin in combinatie met ouders die moeten thuiswerken/blijven en groeiende verschillen tussen het niveau bijvoorbeeld. Nu gaat het nog al weet je niet wat er achter de voordeuren gebeurd, maar ik voorspel dat jeugdzorg het nog druk gaat krijgen als dit nog weken zo doorgaat.

Kinderen spelen nu ook buiten en de ouders gaan naar de supermarkt. Ik ben geen viroloog of onderwijsdeskundige, maar als je diezelfde voorwaarden combineert kan je volgens mij best scholen draaiende houden, desnoods in hele kleine klasjes in deeltijd. Zet een scherm voor de leraar, zet de tafeltjes wijdt uit elkaar en laat ze per klas spelen op het plein. Als vakkenvullers, caissières en pakketbezorgers dat kunnen handelen, dan lijkt mij dat voor leraren alleen maar makkelijker.

https://nos.nl/artikel/2328823-zorgen-over-niveauverschil-thuislerende-kinderen-verschillen-straks-groot.html

#4 Frank789

@2: Wat ben jij raar aan het knippen en plakken?
Dus als Krekel hier een fout advies geeft is hij ook gelijk een massamoordenaar net als het RIVM?

[ Het RIVM houdt nog steeds vast aan de valse overtuiging dat het virus alleen door hoesten en niezen wordt overgedragen ]
Vertel dan eens hoe het naast hoesten en niezen ook wordt overgedragen?

#5 McLovin

@3:
1) Zo redenerende kunnen al die kantoor mensen die nu thuis werken ook gewoon naar hun werk: scherm voor je tijdens de wekelijkse vergadering/scrum/agile sessie, tafeltjes in de kantoortuin wijder uit elkaar en lunchen in de kantine doen we gefaseerd per afdeling.

2) Verrassend dat nu ineens grote verschillen en ongelijkheid wel een argument wordt. Die verschillen waren er voor de crisis ook al en werd er ook al aandacht voor gevraagd door het onderwijs (weet je nog, stakende leraren etc?) maar toen was het allemaal nog maar onzin en gezeur? Nu is het plots wel een echt ding en een argument….

3) Het idee dat je kinderen de hele dag op school gedisciplineerd uit elkaar kan houden zonder dat ze gaan kloten, klieren, aan elkaar gaan hangen, etcetc zoals kinderen eigen is lijkt mij ietwat onrealistisch….

4) De optie om de leerkracht achter scherm te houden ipv rond de klas lopen, die kinderen die extra aandacht nodig hebben geven etc. ondermijnt meteen eigenlijk het idee van de “school gewoon door te laten lopen…

Voelt een beetje krampachtig aan beste RD….

#6 Krekel

@4:

Dus als Krekel hier een fout advies geeft is hij ook gelijk een massamoordenaar net als het RIVM?

Als ik weet dat massaal naar mijn adviezen wordt geluisterd en dus weet dat een onvoorzichtig advies van mijn kant tot mogelijk honderden of duizenden of tienduizenden of wie weet hoeveel extra doden kan leiden, en ik geef dat onverantwoordelijke advies toch, dan … ja, natuurlijk.

Vertel dan eens hoe het naast hoesten en niezen ook wordt overgedragen?

Uitademen, handenschudden, via aangeraakte voorwerpen, gezichtenlikken, etc.

#7 majava

@3: @5: Ik las net dit op NOS.

’Vang kinderen die thuis niet veilig zijn op school op’
Kinderen die hun schoolwerk niet thuis kunnen maken, moeten naar school kunnen gaan. Die oproep doet Kinderombudsvrouw Margrite Kalversboer. Ze denkt aan kinderen die noodgedwongen de hele dag in een onveilige thuissituatie zitten nu ze niet naar school kunnen, zoals slachtoffers van huiselijk geweld of verwaarlozing. Maar het gaat volgens haar ook om kinderen die in armoede leven of een zieke ouder hebben.

Dan zal LR waarschijnlijk zeggen ‘zie je wel’. Maar waar is (was) LR wanneer leerkrachten, die blijkbaar ook nog eens de taken van tal van sociale opvanginstanties uitvoeren, op de deur kloppen met een stevige loon- en arbeidsvoorwaarden-eis?

Ik hoop echt dat als die corona ellende voorbij is, dat we een aantal functies even gaan herwaarderen. Zal wel niet. De neoliberale knee-jerk zal het toch weer gaan winnen.

#8 Le Redoutable

@3

– Als ze buitenspelen met de buurkinderen raken ze elkaar ook aan, je moet ze ook niet allemaal tegelijk buiten laten spelen, maar als je klassen van zeg 6 kinderen heb en die om de beurt buiten laat spelen moet een beetje ervaren leraar dat wel onder control kunnen houden lijkt me.
– De ongelijkheid is er altijd, maar wordt nu sterk uitvergroot. Sommige leerlingen krijgen nu thuis een soort privé onderwijs, anderen zitten met chips en een scherm in pyjama op de bank.
– Je moet de school niet gewoon door laten lopen maar met een aangepast systeem. Hoe precies moeten de experts maar uitmaken, het scherm is maar een voorbeeld.
– Het gaat nog een jaar duren voordat er een vaccin komt, er zal toch iets verzonnen moeten worden voor een 1.5 m maatschappij in de tussentijd.

De kinderombudsvrouw komt ook al met een noodoproep:

https://nos.nl/artikel/2328911-kinderombudsvrouw-haal-kinderen-in-onveilige-thuissituatie-naar-school.html

#9 McLovin

@8: klassen van zeg 6 kinderen Gemiddelde klas heeft 30 kids. En ze gaan 6 uur per dag naar school. Dus iedere klas deel je op in 5 groepen en iedere groep krijgt dan 6/5 uur les? Die andere 6-6/5 uur zitten die kids dan toch weer thuis?

Het is ook niet dat iedere school teveel aan lokalen en leerkrachten heeft dat je die 30 kids parallel kan opdelen in klassen van 6…?

Je moet de school niet gewoon door laten lopen maar met een aangepast systeem. Volgens mij gebeurd dat nu ook ; alleen zitten de kids fysiek niet op school maar thuis. online te werken voor een groot deel en de leerkracht die ook online af en toe vinger aan de pols houdt? Waarom zit je zo vast aan dat de kids per se fysiek naar het schoolgebouw moeten? Als je de groepen gaat opdelen in kleinere klassen (oh the joy als dat zonder Corona ook zou kunnen) dan kan je ze nog steeds niet zoals normaal 5 dagen 6 uur per dag allemaal op school hebben?

Die noodoproep van kinderombudsvrouw lijkt mij geheel terecht maar ik hoop dat dat een heel erg kleine aantal kinderen is verhoduingsgewijs en die kunnen net als de kids van 2 ouders met vitaal beroep gewoon worden opgevangen in het systeem zoals het nu is.

Waar ik wederom jeuk van krijg is dat rechtse rakkers zoals jij nu plots met dit soort zaken op de proppen komt om maar ouders te kunnen laten doorwerken en toen er nog geen crisis was je dit soort aspecten van de zorg en onderwijs ongewoon schijt aan hadden….Door rechts beleid is keer op keer bezuinigd op de jeugdzorg en nu is deze plots het argument om de kids wel naar school te laten gaan. Behoorlijk ziek.

#10 Frank789

@6: Duh…
Heb je het RIVM al gebeld om te vertellen dat datgene wat op advies van het RIVM min of meer verboden is (als het niet je partner betreft) moet worden toegevoegd aan besmettingsmogelijkheden?
En hoe komt al dat snot en speeksel op je gezicht en handen?

#11 Sjors

Gek dat een expert viroloog als Krekel zijn adviezen via Sargasso de wereld inslingert.

#12 Frank789

Ga allemaal maar rustig slapen, het komt allemaal goed:
“In the name of Jesus… I execute judgment on you, COVID-19!… It! Is! Finished! It! Is! Over!”

https://www.youtube.com/watch?v=OSIrQBGfUtw

#13 Rigo Reus

@12: wat een heerlijk filmpje. Maar ik vind het toch niet helemaal overtuigend als zo’n act wordt gedaan door twee witte heren op leeftijd, keurig gekapt, met overhemd, stropdas, pochet en colbertjasje. En ik denk dat zo’n virus dat ook wel weet.
Ik heb wel een alternatief:

https://www.youtube.com/watch?v=a1AE_bCoPSI

#14 [email protected]

”Na Italië en Spanje heeft Nederland het hoogste aantal coronadoden per inwoner.”

Nee gaat lekker!

#15 Frank789

@14: Misschien kunnen wij het best tellen.
Japan heeft waarschijnlijk doden verzwegen vanwege de olympische spelen.
Frankrijk telde alleen doden in ziekenhuizen, niet in bejaardentehuizen of thuis.

#16 Frank789

@13: Weergaloos alternatief.

Wat een poppenkast die twee.
“In the name of Jezus”; dus Jezus kan het niet alleen af? Misschien zijn vader een helpend handje vragen? Waarom heeft die god Corona niet in meteen tegen gehouden?
En dan enerzijds het virus verdoemen maar toch ook nog anderzijds een vaccin oproepen??

#17 Rigo Reus

Het CoronaLiedje Van De Bekende Nederlanders (sorry, hou je vast)

En oh oh
Laat ons schijnen als de zon
Laat de wereld zien hoe het kan zijn
Zo oneindig mooi
Als we schijnen als de zon
Schijnen als de zon

Dag, mevrouw in het verzorgingshuis
Hoi, opa en oma
Hé, meisje aan ’t infuus
Goedendag, broers op de boerderij
Hi, jongen op je kamer
En hallo oude mijnheer helemaal in zijn eentje thuis
Vader met je pasgeboren baby
Single in je stille flat
Zusters in de zelf-quarantaine
Moeders die hun kinderen missen
Ik mis jou ook, mam

Jij jullie
Wij, we letten op elkaar
Doen we
We klappen, bellen, skypen, appen
Doen we

Naar jou, naar jullie
Want wij, we horen bij elkaar
Doen we

Jij, jullie
Wij, we zorgen voor elkaar
Al is het op een afstandje
Doen we

De vogels fluiten
Bloemen komen uit
Dat is net als anders

We denken aan elkaar
We klappen, bellen, skypen, appen
Doen we
Samen voor elkaar, samen voor jou

#18 Bismarck

@15: “Frankrijk telde alleen doden in ziekenhuizen, niet in bejaardentehuizen of thuis.”
Nederland niet anders.

#19 Rigo Reus
#20 Hans Verbeek

Nog zo’n leuk plannetje dat al lang op de plank lag te wachten op een crisis: eurobonds.
https://economie.rabobank.com/publicaties/2016/november/de-voor–en-nadelen-van-eurobonds/

Misschien lukt het dit keer wel om deze twijfelachtige obligaties in te voeren.
You never let a good crisis go to waste
https://www.brainyquote.com/quotes/rahm_emanuel_409199

#21 Henk van S tot S

Peroxide Geertje en Thierry Ezel lijden verlies door “het virus”.
Is het toch nog ergens goed voor ;-)

#22 Joop

@21.

Bonus voor Rutte.

#23 Frank789

@21: En nu maar hopen dat de kiezer zich dat bij de 2e Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 nog herinnert…

#24 Joop

@23.

De kiezers die twijfelen tussen PVV/FvD en VVD kunnen het beste gewoon thuisblijven volgend jaar. Gezellig knus met de familie Rummikub spelen.

#25 Le Redoutable

@21 Dan moet het kabinet wel bestand blijven tegen de chantage praktijken van de club Med maffia anders is dat van korte duur vrees ik.

#26 Co Stuifbergen

@25: club Med maffia?
Blijkbaar heb ik een complot-theorie gemist.

#27 Bismarck

@26: Le R vindt Nederland’s voortdurende horkerige gedrag prachtig en denkt dat op één of andere magische wijze het Nederlandse handelsoverschot blijft bestaan als elk land bezuiden ons aan de bedelstaf en uit de EU is geraakt.

#28 Arduenn

De jongste (10) van de vier blagen hier in huis ziet deze week ook eindelijk de ernst van de situatie in nu een van zijn favoriete YouTubers COVID-19 heeft gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*