1. 1

  De huidige warmte op de Noordpool is nog nooit eerder zo voorgekomen. Een 3 of 4 sigma afwijking, dus niet een beetje anders maar mogelijk de start van een structurele verandering.

  Die overigens al is voorspeld.

  [img]https://pbs.twimg.com/media/DW9KntXWsAAwaYy.jpg:large[/img]

 2. 7

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2018/02/schermafbeelding-2018-02-27-om-17-18-08.png[/img]
  Bron
  De Nederlandse aardgasbuffer begint weer aardig leeg te raken.
  Er resteert nog ca. 22% van de hoeveelheid gas die er begin november in zat. Waarschijnlijk net genoeg voor de laatste koude weken van deze winter.

 3. 8

  @4: Cherry picking met een van de drie warmste zomers ooit?

  En in 1976 was de temperatuur in de maanden november en december zelfs onder het gemiddelde.
  Nee, dan de reeks 2011 tot nu; zowel in de winter als in de herfstmaanden flink boven het gemiddelde, met 2016 en 2017 als uitschieters en daar zitten we met de wintermaanden van 2018 alweer flink boven…

 4. 9

  @7: Naast je welhaast maandelijkse gezeur over de sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond en je winterse gezeur over de gasvoorraad en im- en export, mis ik dit jaar je cherry picking m.b.t. de autoverkopen in december/januari. Of past dat dit jaar niet zo in je straatje?

  Meer auto’s verkocht in 2017
  Nederlandse autoverkoop 2018 van start als een speer
  https://www.autokopen.nl/autonieuws/2018/januari/44097-meer-autos-verkocht-in-2017
  https://www.autoblog.nl/nieuws/nederlandse-autoverkoop-2018-van-start-als-een-speer-106389

 5. 10

  @9: Ach zie het als geruststelling. Als ik me niet vergis beweerde ie vorige winter ook dat de buffer maar op het nippertje genoeg zou zijn en gezien zijn grafiekje nu bleek die dus nog meer dan 25TWh te groot. De buffer kan dus net als de afgelopen twee jaar nog iets naar beneden bijgesteld worden.

 6. 15

  @10: deze winter werd er uit de Groningse bodem nog behoorlijk wat gas gewonnen, Bismarck. In december 2,1 miljard m³ en in januari 2,0 miljard m³. Als die hoeveelheid (komende winter) verder wordt teruggebracht, dan hebben we misschien wel een grotere buffervoorraad nodig… of we zetten allemaal de thermostaat wat lager.

 7. 17

  @15: Kun je ook even de kuilgras-buffer van boer Buitendijk over de laatste 3 jaren in een grafiek zetten?
  En bereken even hoeveel kuub kuilgras boer Buitendijk uit Rusland of Noorwegen moet importeren mocht een van zijn velden minder kuilgras gaan opleveren.
  Ik denk dat boer Buitendijk best zelf wel weet wat hij moet doen om zijn koeien van een constante stroom kuilgras te voorzien, hij zit echt niet te wachten op een of andere betweter en niet-boer die hem eventjes gaat vertellen hoe hij zijn kuilgras-buffers moet opbouwen.

 8. 19

  @16: Er zijn in Europa nog maar twee netto-gasexporterende landen over, Rusland en Noorwegen. De pijpleidingen van Qatar en Iran naar Nederland zijn helaas nog niet helemaal klaar….

  Denk je dat de Russen en de Noren meer gas gaan produceren als de Nederlandse gaswinning verder wordt beperkt? Of heb je daar nog nooit over nagedacht, Hansie?
  Of denk je dat Nederland het in Groningen gewonnen gas gewoon kan vervangen door vloeibaar aardgas te importeren?

 9. 21

  De prijs van import-aardgas stijgt snel in NW-Europa als de vraag toeneemt.
  https://www.platts.com/latest-news/natural-gas/london/nw-european-natural-gas-demand-hits-six-year-26899995

  Als er al extra vloeibaar gas naar Nederland komt, dan wordt het misschien doorverkocht voor een iets hogere prijs.

  At Gate in the Netherlands, the Fedor Litke — carrying the 11th spot cargo to be loaded from the Yamal LNG plant in northern Russia — docked on Monday, but the cargo may not stay in the Netherlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren