SG-café dinsdag 23-06-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 23-06-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (13)

#2 Frank789

Methaan hier! Methaan daar!
De atmosfeer kookt langzaam gaar.
Methaan hier! Methaan daar!
Nooit meer schaatsen in Alkmaar.

Moderne versie van het (Tropishe) Trojka lied:

https://twitter.com/wetenschapsrijm/status/1275329316881084418?s=20

#3 Henk van S tot S

Nieuws uit het land dat alleen geschikt is voor de rijken:

Voor miljoenen Amerikanen dreigt stromend water onbetaalbaar te worden.

#4 Le Redoutable

De politie vecht terug tegen nepnieuws en stemmingmakerij op social media:

https://nos.nl/artikel/2338248-politie-is-boos-over-online-filmpjes-vanavond-stoom-afblazen-bij-minister.html

#5 majava

@4: Juist. Ik ben meerdere keer weggejaagd of opgepakt door de pliesie, maar één ding is zeker: als zij zeggen wegwezen!, dan tief je op. Zo niet, zeker als het ME is, moet je het maar voelen.

In ander ‘nieuws’, Mona Keijzer (CDA) vindt het wiel opnieuw uit. Ze denkt dus echt dat ze neofascisten kan paaien door lief te doen voor hun heersers van de boreale tempel en schijtende zwemvogel. Alsof dat nooit eerder gebeurd is en op drama uitliep. Wel puntjes voor de eerlijkheid, want dat is niet het sterkste punt bij CDA’ers.

https://fd.nl/economie-politiek/1348818/mona-keijzer-stelt-cda-ers-voor-om-ruk-naar-rechts-te-maken

#6 beugwant

Van applaus kun je niet eten, maar de Kamer denkt daar anders over: https://theworldnews.net/nl-news/asscher-mist-stemming-coalitie-stemt-tegen-meer-waardering-zorg.
De ziekenhuizen in de regio Den Haag mogen van mij de portretten van de tegenstemmers bij de Opnamebalie op het coronaplexiglas hangen, dan weten ze in het geval van wie ze een uurtje langer op de gang kunnen laten wachten.

#7 Bismarck

@2: Daar zal een nieuw poolcirkel hitterecord ook niet aan helpen…

#8 Henk van S tot S

@7:
Over temperatuurstijging gesproken:
De wijnoogsten in Noorwegen worden steeds groter.

#9 Fokko

@3: Toen ik zo’n 10 jaar terug in de VS woonde, woonde ik midden in een droogte op een plek die eigenlijk woestijn had moeten zijn, en toch was water uit de kraan veel goedkoper dan in Amsterdam. Dat de prijzen zijn gestegen is dan niet heel raar. Het probleem qua betaalbaarheid is vooral dat mensen te weinig geld hebben, niet dat water zo duur is.

Ik heb het even nagekeken: In de stad Cleveland (een van de genoemde dure steden) is drinkwater nu nog altijd goedkoper dan waar ik woon in Nederland. Als je in verre, hoger gelegen buitenwijken woont (zodat het water omhoog gepompt moet worden), wordt het tarief wel hoger, maar maximaal zo’n anderhalf keer mijn tarief (en ook alleen als je “veel verbruikt”, waar veel >= 68 m^3 per jaar is, daaronder is het tarief iets lager dan ik betaal. Daar kom je een eind mee als je geen tuin hebt; maar goed, buitenwijken, dus die mensen hebben wel een tuin.)

Dit is exclusief rioolzuiveringsheffing; ik kon geen exacte getallen vinden voor de VS, maar in de voorbeeldrekening van het waterbedrijf (dat ook de rioolzuiveringsheffing heft voor een andere instantie) is het bedrag vergelijkbaar en iets lager dan in Nederland (25% lager dan het tarief voor een meerpersoonshuishouden).

#10 Henk van S tot S

@9:

……………..
“Bij zo’n 20 procent van de mensen in die steden is dat zelfs meer dan 12 procent (van hun inkomen). Dat zijn huishoudens die nog ruimschoots boven de armoedegrens leven. Bij de allerarmsten zijn die percentages nog veel hoger.”

Betalen de “modalen” hier 12% van hun inkomen???

#11 Bismarck

@10: Er klopt wel meer niet helemaal, als je bij de Guardian gaat kijken, dan gaat het om een gemiddelde(!) jaarlijkse rekening voor water in Austin van $1,435 (in 2018). Ik geef toe dat ik me niet erg bewust ben van de rekeningen die ik krijg, maar het lijkt me sterk dat er hier in Nederland veel mensen te vinden zijn die een jaarrekening van €1270 voor hun water krijgen.

#12 Henk van S tot S

@11:
Ik schat dat mensen zonder tuin op 10 a 15% van die
€ 1270,00 komen.

#13 Fokko

Tja, het klopt wel dat er in de VS zat buren waren die om de dag het gazon een half uur sproeiden. Deden ze het niet dan werd het gras bruin, maar dat zal wel een flinke waterrekening opleveren ja. (Ik had een lente een paar Nederlandse plantjes in een bak staan. Die gaf ik ’s ochtends een sloot water en dan hingen ze ’s middags als ik thuis kwam slap van watergebrek en ging er weer een sloot water op. Maar goed, dat was 1 plantenbak en dat kostte dus misschien 5 liter per dag. Als je een hele tuin groen wil houden en niet speciale waterzuinige planten poot daarentegen…)

Het probleem is echter nog steeds niet zozeer duur water als wel: 1. Veel arme mensen, en 2. Idioot veel gazonsproeien. (Als je je waterrekening niet kan betalen is ophouden met 2 overigens wel een directe oplossing). En dit wordt niet direct duidelijk uit de berichtgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*