SG-café dinsdag 21-02-2017

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 21-02-2017. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (31)

#1 Le Redoutable

Buma noemt de plannen van links “belachelijke ideeën” en sluit het vormen van een centrum-links blok uit:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/27657012/__Buma_breekt_linkse_harten__.html

Dat is alvast 1 coalitiegenoot voor Rutte 3.

#2 McLovin

@1: netjes voorgesorteerd door het CDA inderdaad. Wordt nu langzamerhand wel steeds interessanter. Begint te lijken op de nek aan nek race van de vorige verkiezingen: toen VVD vs PvDA, nu VVD vs PVV.
Wat als VVD de grootste wordt? Wat gaat Geert doen? Proberen weer in een gedoogconstructie mee regeren? Of gewoon weer quasi-oppositie voeren als de afgelopen 4 jaar (voor de buhne hard anti roepen maar qua stemgedrag lekker meestemmen).
Wat als de PVV de grootste wordt? Gaat Wilders dan premier worden? Ik zie Rutte niet tweede viool spelen. Wordt VVD dan coalitie partner zonder Rutte? Rutte zet er een punt achter en gaat zijn opgedane politieke netwerk verzilveren in het bedrijfsleven? Een PVV, CDA, VVD coalitie aangevuld met wat kleinrechts zit er wel aan te komen. Vraag alleen is in welke volgorde en welke constructie; klassieke coalitie of gedoogconstructie.
En vergeet vooral alle “we gaan niet met PVV in zee” retoriek, Ik wed dat de teksten om die uitspraken te draaien na de verkiezingen al klaar liggen.

#3 Lennart

@1: Och, na 15 maart zal Buma wel omdraaien, als hij doorkrijgt dat een linkse coalitie zijn enige kans op regeren gaat zijn …

#4 Emile M

Het zoveelste voorbeeld van de weigering van dit kabinet wetten te handhaven. En dat is niet de schuld van de EU maar van Ascher en Blok. http://www.ad.nl/economie/bouwvakker-vaker-van-buiten-de-eu~aba60c65/

#5 Krekel

Hee, Olav. Waarom is de Partij voor de Dieren eigenlijk geen serieuze optie voor je?

Hun tweede speerpunt is nog wel jouw eerste(?):

[img]http://i.imgur.com/zGwpqnu.png[/img]
https://www.partijvoordedieren.nl/speerpunten-tweede-kamerverkiezingen-2017

/fullstemmenronselaarmodus

#6 Krekel

Dit is dus serieus een carnavalskraker:

Een Chinees ziet maar de helft van onze wereld, want hij heeft zijn oogjes bijna helemaal dicht.
We willen hiermee helemaal niks zeggen, maar het is toch wel een heel grappig gezicht.
Een Chinees die ziet geen onder en geen boven, hij bekijkt in feite alles door een spleet.
Maar één ding, ja, dat moet je van me geloven: hij ziet de meeste dingen aardig breed.

[img]http://i.imgur.com/G6mjlb7.png[/img]

https://noisey.vice.com/nl/article/wat-er-met-mij-gebeurt-wanneer-ik-je-racistische-carnavalsliedjes-hoor

#7 nodog

Ik stem denk ik PVDA. Ja, ik schaam me ervoor. Denk dat ik het met 80% van de standpunten niet eens ben maar alles om de fascistische hordes buiten de regering te houden.
Puur strategisch gezien denk ik dus dat met een substantiele PVDA er een grotere kans is dat de PVV niet in de regering komt. Met stemmen op om het even welke partij die dichter bij mijn (PSP)standpunten staat vermoed ik dat dat weinig uitmaakt.

#8 Bismarck

@7: Het is toch een beetje omgekeerd. Als je geen regering met de PVV wil, moet je vooral niet op partijen ter rechterzijde van de PvdA stemmen. De komst van een regering met de PVV hangt namelijk helemaal af van een meerderheid die die partij kan vormen met VVD, CDA en SGP. Strategisch PvdA stemmen levert wat dat betreft dus geen verschil.

#10 nodog

@8: Ik zie een linkse meerderheid niet gebeuren dus ik gok erop dat er een PVDA VVD D66 CDA achtig iets uitrolt. Bepaald niet perfekt maar dus beter dan een regering met de PVV. Als de linkerzijde van de PVDA ten koste van de PVDA meer stemmen trekt is er een risico dat de VVD geen andere optie heeft dan met de PVV in zee te gaan

Mocht er toch onverhoopt een linkse meerderheid te vormen zijn dan heeft de PVDA daar altijd zitting in dus dan is die stem ook niet voor niks (hoewel ik ook liever zie dat PvdD bijvoorbeeld meer gewicht krijgt in zo’n coalitie maar dat is dus secundair)

#11 McLovin

Het argument van de “andere”kant is toch dat als je gast bent in een land dat je je maar aan hebt te passen aan die gebruiken en cultuur, normen en waarden ? Maar dat is ook een eenrichtingsverkeer?

http://nos.nl/artikel/2159290-le-pen-weigert-hoofddoek-en-vertrekt-bij-geestelijke.html

#12 Bismarck

@10: Reken er maar op dat de VVD met de PVV in zee gaat, als de meerderheid die ik in #8 noem bestaat, ongeacht de grootte van de PvdA. Bovendien geldt dat GL momenteel in de peilingen hoger staat dan de PvdA en dus eerder bij een coalitie met de VVD, CDA en D66 betrokken wordt. Tenminste, als er niet te veel lui zoals jij rondlopen, die door een stem op de PvdA alsnog de wat rechtsere coalitie die jij noemt faciliteren.

Verder geef ik je mee dat strategisch stemmen vaak tot spijt leidt, dus beter doe je dat niet (maar als je dan strategisch wil stemmen, blijf dan tenminste zo dicht bij je voorkeur mogelijk, in plaats van wat jij doet).

#13 nodog

@12: Sorry hoor, ik wist niet dat je kwaad werd. ;-)

Ik begrijp echt niks van je argument dat ik door op de PVDA te stemmen een rechtse coalitie faciliteer. Zal wel aan mij liggen want normaal gesproken kan ik me best vinden in je comments hier en je lijkt me een redelijk mens.

#14 nodog

Trouwens de laatste paar keren dat ik dicht bij mijn voorkeur dacht te stemmen ben ik flink van de koude kermis thuisgekomen. (Kunduz anyone? en de SP is wat mij betreft ook flink door de mand gevallen) dus het argument dat je automatisch spijt krijgt van strategisch stemmen lijkt me ook onwaar. In ieder geval niet meer spijt dan als je op de partij van je voorkeur stemt.

#15 Lennart

@13: Dat lijkt me duidelijk: van alle linkse partijen is de PvdA met afstand de meest waarschijnlijke partner voor VVD en CDA. Als Asscher in een rechts kabinet moet gaan zitten om op het pluche te blijven dan zal hij daar niet lang over nadenken.

#16 Robbert

@15: logisch dat de PvdA de meest voor de hand liggende coalitiepartner is voor de VVD en het CDA: de PvdA is tenslotte een partij die direct haar idealen en beloftes bij het grof afval zet voor het kunnen zitten op het pluche. Dat hebben ze voorbije reageerperiode al duidelijk laten zien.

#17 Bismarck

@13: Ik zei rechtsere en als je eerlijk bent moet je ook toegeven dat VVD, CDA, D66, PvdA zeer waarschijnlijk in iets rechtsers (en milieuonvriendelijkers) resulteert dan VVD, CDA, D66, GL (temeer omdat GL waarschijnlijk ook groter dan PvdA zal zijn na 15 maart en dus meer in de melk te brokkelen zal hebben). Ik ben heel benieuwd naar wat je onredelijk vindt aan deze gedachte. Ik was trouwens (voor je mijn woorden begon te verdraaien) niet kwaad op je. Nu je dat twee keer flikt (want #14 vaak is niet automatisch), is dat natuurlijk inmiddels wel het geval.

#18 Henk van S tot S

@7:
Je voelt meer voor de SP en stemt misschien toch PvdA (de partij die 4 jaar lang het gat van Rutte likte).
Zo zout heb ik het nog niet eerder gegeten.
;-)

#19 Lutine

@7

Als je strategisch wilt stemmen en ten koste van alles de fascisten buiten de regering wilt houden, dan is het het slimste om GL te stemmen.

Hiervoor kijk je eerst naar de samenstelling van de 1e kamer. VVD, CDA en D66 zijn daar de 3 grootste partijen: samen 35 zetels. Met de 4 van GL een riante meerderheid.

Dan kijk je naar de peilingen. Deze 3 partijen zijn goed voor zo’ n 62 zetels (TNS NIPO) GL staat in diezelfde peiling op 16. Samen dus 78.

Met de hakken over de sloot is een kabinet van VVD, CDA, D66 en GL mogelijk op basis van eerste kamer en de meest recente peiling.

#20 Le Redoutable

@2 Het PVV programma staat haaks op dat van de VVD en het CDA, de vorige keer dat de PVV gedoogde sloegen ze economisch keihard linksaf toen het er op aankwam en daar zijn ze gebleven. Daarnaast zitten VVD en CDA niet te wachten op Trump achtige toestanden.

Als de VVD de grootste wordt gaat Rutte verder de partijen af. CDA is zo te zie al binnen, D66 zal ook niet zo moeilijk doen, met de PvdA kunnen ze ook wel door 1 deur zoals gebleken. En als GroenLinks een beetje realistischer wordt gaat dat er ook nog wel bij, de PvdA heeft ze er al op gewezen dat hun plannen funest zijn voor de lagere inkomens, dus die zijn ook al an het voorsorteren.

Als de PVV de grootste wordt, wat ik betwijfel, gezien ze zoals gebruikelijk al kelderen in de peiling, dan mogen ze een ererondje formeren doen langs de partijen. SP, PvdD, en 50 plus liggen het dichts bij en stonden vaak zij aan zij in de 2e kamer, maar die willen officieel niet er graag. De rest wil al helemaal niet en dan is Rutte weer aan de beurt. Dan krijgen we het bovenstaande scenario weer.

Mocht het helemaal mislopen omdat de linkse partijen toch nog dwars gaan liggen dan laat Rutte het over aan de volgende. Het CDA haakt dan af, dus mag Klaver het proberen met de kruimels, dat worden minstens 6 partijen. Dat is slechts een kwestie van een paar maanden voordat er ruzie komt en dan krijgen we scenario 1 weer.

#21 Spam

@20 geeft niet snel op in ieder geval.

#22 Robbert

@20: de PvdD heeft op GL na, de minste overeenkomsten met de PVV qua stemgedrag in de Tweede kamer: 39% (GL 37%). Bron: partijgedrag.nl.
Wederom blijf je hardleers je leugens verspreiden.

#23 Co Stuifbergen

@7: Als u goed begrijp, vreest u dat de VVD zal kiezen voor de PVV als er geen meerderheid met de PvdA (of CDA, of beide) is.

Het zou kunnen dat de VVD liever met de PVV regeert dan met Groenlinks.

Van de andere kant: we weten dat Wilders een coalitie laat springen als het hem uitkomt, en dat Rutte dan weer bij alle partijen gaat bedelen om steun.

En ik denk dat de PvdA dan te makkelijk toegeeft.
(al heeft Groenlinks met Kunduz een enorme flater begaan).

#24 Co Stuifbergen

@8: Bismarck,

Wat is er nu omgekeerd?
Als iemand PvdA stemt, helpt dat toch niet de PVV?

En is “strategisch stemmen” in alle situaties de foute keuze?

Ik kan mij voorstellen dat de VVD wel een coalitie met de PvdA wil, maar niet als Groenlinks er ook bij moet voor een meerderheid.
En dat Rutte dan een gedoogakkoord met de PVV sluit.

#25 Bolke

Ik stem denk gewoon christen unie omdat ik dat de minst grote eikels vind.

#26 Robbert

@25: behalve dat zij graag dingen willen verbieden waar ze het niet mee eens zijn. Best wel eikelgedrag.

#27 Henk van S tot S

@23:
Dus als men de VVD en PVV niet wil, moet men links van de Partij van de Arbeid stemmen.

Voorheen de de Partij van de Arbeid zou een toepasselijkere naam zijn
;-)

@25:
Godfried van Bouillon!!!
;-)

#28 Bolke

@26: dat wil de rest ook hoor, alleen de christen unie komt er tenminste eerlijk voor uit, de rest niet

#29 nodog

Nou, ik heb internet even links (of rechts, wil ik vanaf zijn) laten liggen na mijn laatste reaktie en een hele fijne dag gehad. Dat ga ik dus vaker doen want het blijkt een onmogelijk gedoe om hier helder te formuleren en aandacht te steken in solide argumentatie (wat me helaas niet geheel gelukt is, mea culpa) terwijl je van alles om je oren krijgt wat volgens mij totaal onterecht is. Het lijkt wel of mensen met plezier zoveel mogelijk naast elkaar heen lullen momenteel. Ik ben daar in elk geval geen liefhebber van dus zal me er niet snel meer in mengen.

Het lijkt me toch klip en klaar dat de grootste dreiging momenteel de PVV en aanverwanten zijn dus misschien is het handig om je vilein die kant op te dirigeren ipv goedwillende medestanders met de grond gelijk te willen schrijven.

Wel ga ik meenemen dat GL misschien toch interessanter is om te stemmen dan de PvdA in het kader van PVV buiten de regering houden maar geheel overtuigd ben ik daar nog zeker niet van.

#30 Bolke
#31 Bismarck

@24: “Wat is er nu omgekeerd?”
#7 beweert dat links van de PvdA (meer richting PSP, een partij wiens gedachtegoed onder de huidige partijen het dichtste door de PvdD benaderd wordt) stemmen een regering met PVV oplevert. Het omgekeerde is waar: Rechts van de PvdA stemmen levert een regering met de PVV op. Dat is dus best wel omgekeerd.

“in alle situaties de foute keuze”
doubleyoutf kun jij nu ook al niet meer lezen? Waar zeg ik dat? Maar ik zou zeggen, be my guest en krijg spijt.

“Ik kan mij voorstellen dat de VVD wel een coalitie met de PvdA wil, maar niet als Groenlinks er ook bij moet voor een meerderheid.”
Reken erop dat het andersom is. In de meest recente peilingen is de PvdA voor net een dozijn zetels afhankelijk van kudde runderen zoals ze hier ook rondlopen. Als die nou eens gewoon hun hart volgen en GL stemmen, kan de VVD daar niet meer omheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*