1. 1

  Als een buitenlandse mogendheid ooit de Nederlandse samenleving wil platleggen, dan kan dit heel eenvoudig door met helikopters de hoogspanningskabels te vernielen.
  Iets met ezels, die zich twee keer stoten aan dezelfde steen.
  [img]https://www1.picturepush.com/photo/a/15913703/1024/2017/Schermafbeelding-2017-11-14-om-11.04.30.png[/img]

 2. 2

  @1: ik vind ’t eigenlijk erger dat dit nieuws door extreemrechtse trollen (zoals de geenstijlredactie) wordt aangegrepen om paniek te zaaien met compleet verzonnen berichten over plunderingen door marokkanen en ‘buitenlanders’.

 3. 3

  @1: [ Iets met ezels, die zich twee keer stoten aan dezelfde steen. ]
  Iemand die dat zegt moet aannemelijk maken dat dit te voorkomen was en ook een oplossing hebben.
  Laat me een voorzetje geven: alle stroomkabels 20 meter onder de grond.

 4. 4

  @3: Frankie, dit had voorkomen kunnen worden door nooit meer laagvliegoefeningen in Nederland te doen met die Apache-helikopters. Die oplossing is goedkoop en bespaart ook nog eens brandstof.

 5. 6

  @4: Verkleinwoordje van iemands naam maken heeft enkel tot doel uw eigen zwakte in het debat te verbergen.

  Ik neem aan dat u ervaren apache-piloot bent en op geen enkel vlak ooit twee keer dezelfde fout heeft gemaakt. Duh..

 6. 8

  @3: Laat me een voorzetje geven: alle stroomkabels 20 meter onder de grond.

  Er zijn een aantal redenen om dat niet te doen: duur, energieverlies worden genoemd in de link. Daar kun je aan toe voegen: enorme bodemverstoring, technische verstoring van de bestaande infrastructuur en technische onmogelijkheid in bergachtig gebied. Daarbij is twintig meter echt heel erg diep.

  Om alleen wat laagvliegoefeningen te houden lijkt me de operatie van ingraven van de kabels toch wat ‘overdone’. En horizonvervuiling vind ik persoonlijk niet voldoende aanvullend argument.

 7. 9

  @8: [ Daarbij is twintig meter echt heel erg diep. ]
  Ik had verwacht dat je de overdrijving ervan zou inzien.
  Als je niet wilt dat een aanvallende mogendheid de hoogspanningskabels kan verbreken dan moet je ze diep ingraven.

  Tot die tijd hoeft de aanvaller niet eens helikopters te riskeren, gewoon drones sturen of een paar commando’s. Ben je uit op echte langdurige vernietiging dan zijn een paar kruisraketten op de belangrijkste (bovengrondse) verdeelstations ruim voldoende.

  Persoonlijk zet ik voorlopig mijn geld op computers hacken.

 8. 11

  @8: [ technische onmogelijkheid in bergachtig gebied. ]
  Ik zou eerder zeggen “rotsachtige bodem”, daar heb je geen bergen voor nodig.

  “Technische verstoring van de bestaande infrastructuur” vind ik nogal vergezocht, alsof hoogspanningsmasten en lijnen geen obstakels vormen voor vogels en boeren.

  Tegenover “bodemverstoring” kun je ook ernstige horizonvervuiling zetten, alhoewel de nieuwe “Wintrack” masten een stuk eleganter en minder opvallend zijn. Daarentegen zijn ze een stuk hoger en dan moeten er om de haverklap rooie lichies op voor de luchtvaart.

 9. 18

  @16: Je kunt allang een drone uitrusten met een AR-15. als die dingen al te effectief of al te gruwelijk zijn worden ze gewoon verboden. Het is niet voor het eerst dat wapens worden verboden; hetzelfde geldt voor chemische wapens, biologische wapens en lasers.

 10. 22

  @21: Verschil alleen is dat de landen die er echt toe doen zo’n verdrag niet zullen steunen omdat hun juist diegenen zijn die ze ontwikkelen.

  PLUS een verdrag is VRIJWILLIG, als een land niet meedoet dan heeft straks de ene wel de wapens en de andere niet, zie je het al gebeuren?

 11. 23

  @21: Je krijgt ook best gedoe als je een fles shampoo in je handbagage wil meenemen en flessen shampoo zijn bij mijn weten nog niet wereldwijd verboden.

 12. 25

  @22:D’r wordt ook al jaren geld gestoken in lasers, zelfs nu nog. Ook als laserwapen voor het opblazen van raketten. En hoewel je 1W-lasers probleemloos op alibaba kunt bestellen, waar je aardige schade mee kunt maken, is er geen enkel land wat bovenop de Uzi, M16 of AK een laser heeft gemonteerd specifiek om te verblinden.

  Dito voor het gebruik van BC-wapens: niet alleen wordt je met dat soort wapens behandeld als een pauper die niet weet hoe je met tanks en explosieven mensen doodmaakt, het is ook de manier om ervoor te zorgen dat iedereen z’n handen van je aftrekt en er opeens internationale consensus blijkt te ontstaan om in te grijpen in je conflict (zoals in Syrie).

  Ergens best raar natuurlijk. Je mag mensen wel doodmaken door ze met artillerie te bestoken, maar zenuwgassen zijn dan weer niet OK.

 13. 27

  @25: Dat komt omdat landen als de VS/Rusland etc de capaciteiten hebben on BC wapens te blijven ontwikkelen zonder ze daadwerkelijk te stockpilen, neem van mij maar aan dat als puntje bij paaltje komt ze ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden.

  Het is voor die landen dus ook niks anders als een goedkope PR stunt om in te stemmen met het verbod omdat ze die zooi binnen een dag kunnen produceren.

  De AI wapens kan je niet binnen een dag bouwen en dus zal je die dingen net als kernwapens wel gewoon op voorraad moeten hebben.

 14. 28

  @27:Ook voor BC wapens geldt natuurlijk dat je moet experimenteren om ze zo effectief mogelijk te krijgen (deeltjesgrootte, vloeibaarheid, stickyness, incubatieduur, etc) Voor een flink deel is dat natuurlijk al gebeurd, maar het duurt toch altijd een paar jaar voor je die kennis ook paraat hebt en toegepast hebt in een daadwerkelijk wapen.

  Maar waarom zou je eigenlijk een wapen bouwen als je ook van een afstandje alle electriciteitscentrales of pinautomaten in een land op slot kunt zetten?

  (of, wat Trump laat zien: als je in een ander land een complete debiel als president kunt laten kiezen?)

 15. 31

  @28: nee hoor, die experimenten gaan gewoon door hoor, onlangs nog zocht het leger van de VS nog DNA samples van Russen, 3 maal raden waar ze die voor willen hebben.

 16. 33

  @32: Je moet het doel van de aanvaller erbij betrekken. Als je een gebied bezetten wilt, wil je geen langdurige of zelfs permanente schade. Tegenwoordig moet je ook nog oppassen voor je reputatie als je overduidelijk civiele doelen aanvalt die nauwelijks voordeel voor de militaire tegenstander opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren