1. 1

  Deze winter is inmiddels 75% van de Nederlandse aardgasbuffer opgestookt. Omdat het nu zachter wordt, zal het restant wel voldoende zijn tot eind maart.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2017/02/schermafbeelding-2017-02-14-om-08-04-28.png[/img]

  Maar stel je voor dat de volgende winter nog iets kouder is als deze.
  Moeten we niet een grotere buffervoorraad aanleggen, nu de gaswinning uit eigen bodem beperkt wordt?
  Of moeten we wat meer haast maken met het afkicken van de centrale verwarming?

 2. 9

  @3: Hahahha sinds 2007…..das 10 jaar verder….je bedoelt dat na jaren van VVD & co er nu eindelijk wat positiefs gebeurt in de economie? Mijn god wat een kut kabinet dat het zo lang heeft moeten duren. Om maar aan te geven dat het wel een beetje glas half vol- half leeg discussie is…..(met als een van de grote lange termijn effecten dat flx werken massaal is doorgebroekn in NL en dat er nu uit allerlei ook niet “linkse” hoeken er steeds meer kritiek komt of we niet zijn doorgeslagen…)

 3. 11

  @1

  Maar stel je voor dat de volgende winter nog iets kouder is als deze.

  Zoals je al meermaals is uitgelegd: dan moeten we extra gas kopen in het buitenland. Dat is wat duurder, maar absoluut geen groot probleem.

  Moeten we niet een grotere buffervoorraad aanleggen, nu de gaswinning uit eigen bodem beperkt wordt?

  Misschien. De beslissing wordt gemaakt op basis van een financiële risico-afweging. Investeren in opslagcapaciteit kost geld, als er voor de winter teveel gas is opgeslagen kost dat geld (renteverlies bijvoorbeeld), en als er aan het eind van de winter extra (duurder) gas gekocht moet worden kost dat ook geld.

  Waar het optimum ligt weet ik niet. En jij net zo min.

 4. 13

  @11: Al dat gas dat vorige winter overbleef kostte nog veel meer geld dan rentederving en opslagkosten. De prijs is tussen 1 oktober 2015 en 1 april 2016 ook nog eens ruim 30% gezakt.

 5. 14

  @11:

  Zoals je al meermaals is uitgelegd: dan moeten we extra gas kopen in het buitenland. Dat is wat duurder, maar absoluut geen groot probleem.

  Het is natuurlijk wel een probleem, Hans.
  Het transport van aardgas kost energie. Er moeten pijpleidingen worden aangelegd en onderhouden. Ook het verpompen van aardgas over duizenden kilometers kost energie.

  Er wordt door slechts een paar landen aardgas geëxporteerd. We kunnen geen aardgas importeren uit Qatar, Turkmenistan of de VS. We zijn derhalve afhankelijk van Noorwegen en Rusland als we meer aardgas willen kopen en dus ook afhankelijk van de prijs en de voorwaarden die Rusland en Noorwegen stellen.

  Russisch aardgas is momenteel iets duurder dan vorig jaar januari. Maar tijdens een koude winter kan de prijs snel stijgen zoals men afgelopen maanden in Spanje en Frankrijk heeft gemerkt.

  @13:

  Al dat gas dat vorige winter overbleef kostte nog veel meer geld dan rentederving en opslagkosten.

  Bedoel je dat het gas verbranden of laten ontsnappen naar de atmosfeer was goedkoper geweest?
  Echt, Bismarck, leg dat nog eens goed uit.

  De prijs is tussen 1 oktober 2015 en 1 april 2016 ook nog eens ruim 30% gezakt.

  Cherry-picking.
  Tussen april 2016 en januari 2017 steeg de prijs van Russisch aardgas 27%.

 6. 15

  Gisteren in het cafe geen response. Vandaag lijkt het publiek meer energie-minded. Nog een keer dan maar (zojuist was dus gisteren):

  Zojuist op het TF1-journaal in Frankrijk: 100% van alle treinreizen in Nederland gaan op elektriciteit, gegenereerd door windenergie.

  Waar of niet waar?

 7. 16

  @14

  Het is natuurlijk wel een probleem, Hans.

  Ik zei: “geen groot probleem”. Het is namelijk doodgewoon een volledig ingecalculeerd risico. En daar kunnen jouw belachelijke dooddoeners of jouw persistente weigering om dit soort simpele dingen te snappen niks aan veranderen.

 8. 18

  @14: “Het transport van aardgas kost energie. Er moeten pijpleidingen worden aangelegd en onderhouden. Ook het verpompen van aardgas over duizenden kilometers kost energie.”
  Dit geldt net zo goed tijdens het aanleggen van de voorraad.

  “Cherry-picking.”
  Hoe is dat Cherry picking? Jij hebt het over vorige versus deze winter. Vorige winter hielden we meer dan een kwart van het gas over dat we voor de winter hadden opgeslagen. Al dat gas heeft dus vijf maanden opgeslagen gelegen om vervolgens nog maar 70% waard te zijn van wat het tijdens de inkoopperiode waard was. Vorige winter hebben we dus heel duidelijk de verkeerde inschatting gemaakt en dat is een dure grap geworden. Deze winter ziet het ernaar uit dat de aangelegde voorraad en het gebruik een stuk beter matchen.

  Ik begrijp dat jouw bedoelde insteek een andere (alarmistische) is, maar 2016, het jaar dat JIJ kiest als vergelijking, was een buitengewoon warm jaar, dus daarmee vergelijken is waarschijnlijk een beetje het nieuwe 1998. Dus wie plukt er hier kersen?

 9. 21

  @16: al goed, Hans. Het probleem wordt natuurlijk wel geleidelijk groter. Ook in Noorwegen en Rusland zal de gasproduktie afnemen.

  Zoals je al meermaals is uitgelegd: dan moeten we extra gas kopen in het buitenland. Dat is wat duurder, maar absoluut geen groot probleem.

  Jij probeert onze afhankelijkheid van geïmporteerd aardgas te bagateliseren. Het wordt echt een serieus probleem in de komende 5 jaar.

  @18:

  Al dat gas heeft dus vijf maanden opgeslagen gelegen om vervolgens nog maar 70% waard te zijn van wat het tijdens de inkoopperiode waard was.

  Ah, je kijkt naar de prijs in plaats van de werkelijke waarde.
  Het aardgas dat we importeerden bevat vijf maanden later nog evenveel energie. Het kan evenveel huizen verwarmen of evenveel MegaWatturen aan elektriciteit opwekken. De waarde van het gas is niet afgenomen, Bismarck. het is alleen de marktprijs die is gedaald.

  De winter van 2014-2015 was in Europa nog warmer dan die van vorig jaar, Bismarck. In die winter bleef er ook vrij veel aardgas over in de Nederlandse aardgasbuffer.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2017/02/schermafbeelding-2017-02-14-om-19-01-42.png[/img]

  Denk jij dat de winters altijd zo zacht zullen zijn als in 2015 en 2016? Hebben we de komende 5 jaar genoeg aan een kleinere aardgasbuffer ?

 10. 22

  Jij probeert onze afhankelijkheid van geïmporteerd aardgas te bagateliseren. Het wordt echt een serieus probleem in de komende 5 jaar.

  Bullshit. Ik probeer je alleen maar aan je verstand te peuteren dat de hoeveelheid gas die op dit moment opgeslagen is in Nederland daar helemaal niks mee te maken heeft. Maar ja, dat bord voor jouw kop is ondoordringbaar voor dat soort argumenten.

  Iedereen weet dat de Nederlandse gasvoorraad eindig is en dat de winning flink wordt teruggebracht vanwege de aardbevingen in Groningen. Als jij denkt dat we Hans Verbeek nodig hebben om dat duidelijk te maken, heb je het helemaal mis. En wat we al helemaal niet nodig is, is bangmakerij met totale bullshit-beweringen die niks met de werkelijk bestaande problemen te maken hebben.

 11. 23

  @22: ik ben een andere mening toegedaan, Hans. Ik denk dat het opraken van de fossiele brandstoffen hier op Sargasso onderbelicht blijft.
  Het is geen bangmakerij. Ik heb geen enkel belang om er over te berichten. Het is onvermijdelijk.
  We kunnen ons beter voorbereiden op een soberder leven dan op elkaar schelden.

 12. 25

  @21: Ik stel voor dat mijnheer Verbeek in één klap al zijn brood voor de komende 10 jaar inkoopt. Bij een halfje kwaliteitsbrood is dat 1 euro per dag, ofwel 10 x 365 = 3.650 euro. Daarvoor sluit hij een lening af bij de bank à raison van 5%, kost hem 1.825 euro rente over tien jaar. Daarnaast huurt hij een vriesruimte à raison van 100 euro per maand, maakt 10 x 12 x 100 = 12.000 euro.
  Totale kosten 3.650 + 1825 + 12.000 = 17.475 euro.

  Als de prijs van brood na een jaar nog maar 80 cent is heeft hij pech, 1.022 euro teveel betaald, ook van tijdelijke kortingsacties kan hij geen gebruik maken.

  Als meneer Verbeek geen voorraad aanhoudt en dagelijks zijn halfje brood kocht inclusief prijsdaling dan was hij totaal maar 2993 euro over 10 jaar kwijt geweest in plaats van 17.475.

  Dit zal mijnheer Verbeek wel boven zijn pet gaan en is dus vooral voor andere geïnteresseerden bedoeld om duidelijk te maken dat veel voorraad houden duur is en een risico op waardedaling inhoudt waardoor je veel te veel betaalt.

 13. 27

  @26: Precies de reactie die ik verwacht had.
  Opmerking: “je moet geen zware voorwerpen los op de hoedenplank leggen want bij keihard remmen krijg je die zware voorwerpen met 50km/h in je nek”.
  Antwoord van de simpele ziel die zijn misvatting niet wil erkennen: “Je moet gewoon niet keihard remmen”.

  Ziedaar mijnheer Verbeek die zich schaamt dat hij nat gaat maar dat opzichtig probeert te verbergen met een geintje i.p.v. tegenargumenten.

  Ondertussen loopt hij “paleo” blootsvoets door recreatieterreinen op zoek naar appeltjes en peren van cherrytomaat-formaat met slechts een worm en twee rotte plekjes en drinkt hij onderweg uit slootjes of beken of dakgoten om maar lekker “paleo” te zijn en niet eens echt wetend wat “paleo” ooit was maar wel lekker “cool”.
  http://skepsis.nl/paleodieet/

 14. 28

  @26:
  Dat hele ”paleo dieet” in de huidige vorm en omstandigheden, is toch meer een hype dan een echte bijdrage voor de mensheid.
  N.B.
  Als je, zoals je je vaak voordoet, zo met de natuur en de aarde begaan bent, moet ook geen “grasgevoerd” vlees eten.
  ;-)

  En verder, lees #27 nog een keer extra door, misschien dat het kwartje eindelijk valt.

 15. 29

  @21: ” De waarde van het gas is niet afgenomen, Bismarck. het is alleen de marktprijs die is gedaald.”
  Ah hoe geruststellend, Hans Verbeek. Blijft staan dat dat gas dat in april overbleef op dat moment voor 70% van de prijs waarvoor het gekocht was in oktober ingekocht had kunnen worden, Hans Verbeek. Of je kan ook zeggen: Was dat gas pas in april gekocht, dan had je voor hetzelfde geld meer dan 40% extra gas gehad, Hans Verbeek. Dat had meer dan 40% meer huizen kunnen verwarmen, of meer dan 40% meer MegaWatturen elektriciteit op kunnen wekken, Hans Verbeek.

  “Denk jij dat de winters altijd zo zacht zullen zijn als in 2015 en 2016?”
  Ik denk dat ze zachter gaan worden.

  “Hebben we de komende 5 jaar genoeg aan een kleinere aardgasbuffer?”
  Het ziet ernaar uit dat we dit jaar in ieder geval voldoende hebben aan de huidige buffer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren