1. 2

  @1: Niet bizar wel tragisch. “Ze” gaan in geen duizend jaar worden als “ons”: vreedzaam samenleven waar de ene groep geen grote last vormt voor de andere groep is het hoogst haalbare.

 2. 3

  @1 @2 Balci leest wat mij betreft veel te veel in de column van El Hamidi…

  El Hamidi’s vader merkt tussen neus en lippen op dat hij in de buurt een demonstratie meeliep toen zijn zoon een kleuter was (terwijl Balci deze destijds bewust heeft meegemaakt). El Hamidi’s vader doet zijn acties destijds af als “achterlijk”, en dit prikkelt zijn zoon om zich hierover in te lezen.

  De aanklacht dat Al Hamidi toen had door moeten vragen is ronduit bizar.

  Over de rest van de column mag je iets vinden, wellicht mag hij zich wat zelfkritischer opstellen of zo, maar ik vind het al met al toch een vrij onschuldige column, en waarom Balci zich er zo over opwindt weet ik niet goed. Dit zijn 2 hele verschillende generaties en Al Hamidi herkent zijn vader blijkbaar niet in de omschrijvingen van het protest in Nederland destijds.

 3. 5

  @4: Politici willen telkens weer op de stoel van de rechter gaan zitten.
  Alle “verwarde mannen” voortaan standaard de gevangenis in.
  Gaat echt een wereld van verschil maken.

  Overigens sta ik niet negatief tegenover zwaarder straffen van het belagen van agenten, ambulancepersoneel, brandweermannen, burgemeesters enz.
  Maar dan in ruil ook omgekeerd snoeihard kwadratisch straffen als zij op hun beurt in de fout gaan.

 4. 8

  @5: ”Overigens sta ik niet negatief tegenover zwaarder straffen van het belagen van agenten, ambulancepersoneel, brandweermannen, burgemeesters enz.
  Maar dan in ruil ook omgekeerd snoeihard kwadratisch straffen als zij op hun beurt in de fout gaan.”
  Ik heb er wat moeite mee met strenger straffen? Wat dan als een undercover agent in een demonstratie klappen krijgt? Geldt dat dan ook? Of moet je als dader kunnen weten dat je met een “hulpverlener” te maken hebt? En wat is een hulpverlener precies? Ambtenaren achter de bali/receptie stadhuis? Vallen die er ook onder? En onderwijspersoneel? En de burger die EHBO kan en die helpt en klappen krijgt? En stewards in stadions? etcetc.

  Maar goed, als je het dan doet dan inderdaad ook anders om: zwaardere straffen als ze de fout in gaan. Maar ook; meer van ze eisen, dus oom agent; als er een auto in het kanaal gereden is heb je de plicht om er in te duiken en hulp te bieden. En dan niet redeneren dat politie agent ook maar een gewone baan is en dat je niet hoef te verwachten dat hij/zij zich onnodig in gevaar brengen bij het uitoefenen van hun baan.

 5. 9

  @7:

  CO2 in methaan omzetten

  Die omzetting vergt energie:

  Eerst zet je water met behulp van stroom (via elektrolyse) om in waterstof.

  Bij zo’n proces treedt altijd energieverlies op.
  Bij de volgende reactie naar methaan treedt ook energieverlies op.
  Is het wel economisch rendabel? Of moet elektriciteit (uit zonne- en windenergie) nog goedkoper worden?

  De benodigde CO2 kan van grote puntbronnen komen, zoals raffinaderijen, staal- en cementfabrieken. Zij hebben ook een andere optie om van hun CO2 af te komen: het ondergronds opslaan.

  De CO2 kan ook in de tuinbouw worden gebruikt om de plantengroei te stimuleren. Of in grote bioreactoren als voeding voor algen dienen. Dat leek 10 jaar geleden een prachtige oplossing.

 6. 10

  De rente op Europese staatsobligaties is verder gedaald en negatieve rente komt weer in zicht. https://markets.businessinsider.com/news/stocks/us-yield-curve-and-european-bonds-are-close-to-crisis-levels-2019-3-1028019360]Het lijkt een voorbode voor een nieuwe recessie.

  Raghuram Rajan, voorheen werkzaam als “chief economist” bij het International Monetary Fund, zegt dat Quantitative Easing door centrale banken (ECB, BOJ, Federal Reserve enz.) niet werkt en dat het verboden zou moeten worden.
  https://www.thetimes.co.uk/edition/business/central-banks-need-to-ease-up-on-qe-warns-the-man-who-anticipated-crisis-0ln7sgcw0

 7. 11

  @8: [ Vallen die er ook onder? ]
  Dat details niet door mij opgenoemd zijn maakt mijn stelling niet minder waard.
  Mijn punt is dat als je bijv. een politicus aanvalt (vanwege zijn opvattingen of beleid) dat je ook de democratie aanvalt en dus meer straf verdient.
  Als je een brandweerman (in actie) aanvalt of hindert, bedreig je in principe ook het leven van anderen waarvoor de brandweerman is komen opdagen, dus meer straf.

  Fortuyn vond ik een dwaas, maar ik heb nooit goed kunnen begrijpen waarom de moordenaar als een “gewone” moordenaar is veroordeeld tot slechts 12 (=8) jaar, terwijl het om moord met voorbedachte rade op een politicus gaat, ook een aanslag op de democratie dus met verregaande gevolgen.

 8. 12

  @9:
  [ Die omzetting vergt energie: ]

  Heeft u ook iets nieuws te melden?
  Heeft u ook uitgezocht hoeveel er in het traject daarna bespaard kan worden omdat methaan 4 keer meer energie per kuub in zich draagt dan waterstofgas? En dat het veel rendabeler is op te slaan?

  Elke vorm van opslag gaat (veel) energie kosten, ik heb u al eerder gezegd dat het feestje voorbij is.
  Maar we zullen die techniek gaan inzetten en veel meer energie (moeten) opwekken dan we nu verbruiken, om het groen te maken.
  U ziet natuurlijk liever dat we allemaal de TV en internet afschaffen en met een dikke trui om de biogaskachel uit eigen moestuin gaan zitten, maar dat gaat niet gebeuren.

 9. 14

  @3: Snap jij echt niet waarom Balci zich er zo over opwindt? Het gaat het om de vreemde switch die el Hamidi maakt halverwege de column van reflectie op de deelname van zijn vader aan de anti-Rushdie demonstratie naar kritiek op de ‘keiharde opstelling’ tegen deze demonstratie.

  Balci laat zien dat die anti-Rushdie woede in Rotterdam misschien wat knullig was, maar dat dit sentiment elders wel tot doden heeft geleid.

  De vader van el-Hamidi lijkt inmiddels verder dan zijn zoon, want de vader schaamt zich inmiddels voor zijn deelname, maar de zoon lijkt het niet echt een punt te vinden, is hoogstens verbaasd.

  @6: zeker niet, Balci beschrijft precies wat hem stoort aan de column en gebruikt dit als voorbeeld voor een groter punt (toegegeven, dit is wel generaliserend en over de top).

 10. 15

  @12: ik hoef niets nieuws te melden.
  De proeffabriek van Audi gebruikt geen CO2, maar koolstofrijk afval.

  Dit bedrijf verwerkt landbouw- en huishoudelijk afval tot biogas en CO2.De fabriek van Audi draait sinds 2013 en is op het Duitse gasnet aangesloten. Audi ontwikkelt ook auto’s die op gas

  De vergisting van het afval produceert op zich al methaan (biogas). Dat gebeurt al op vele plaatsen en op grote schaal.

  Ik zou wel eens willen weten of er ook een methaan-proeffabriek bestaat, die als enige input water, CO2 en energie gebruikt. En of die fabriek winst kan maken.

 11. 16

  Spannende dag in het VK, gaat het lagerhuis de deal nu wel steunen?
  https://www.theguardian.com/politics/live/2019/mar/12/brexit-mps-vote-theresa-may-backstop-deal-jeremy-corbyn-politics-live

  Ondanks verschillende Tories die zeggen nu wel voor de deal te gaan stemmen, lijkt het er toch op dat deze het niet gaat halen want de DUP en de ERG hebben al gezegd tegen te stemmen, net als Labour. Daarna wordt het pas echt chaos. Treed May af, komen er nieuwe verkiezingen, toch een tweede referendum, of is de reactie van de financiële markten zodanig dat een derde stemming wel gaat lukken?

 12. 17

  @14: Ik lees in de column van El Hamidi eerder een oproep tot reflectie over dertig jaar omgaan met de islam in Nederland dan een vergoelijking van geweld. El Hamidi had er misschien goed aan gedaan, juist gegeven die hele geschiedenis, afstand te nemen van de aanval op Rushdie. Maar ik vind dat Balci dan vervolgens wel heel ver gaat in het interpreteren van het standpunt van El Hamidi. Kan me ook voorstellen dat hij juist niet wil ingaan op de bekende reactie op geweld uit de hoek van funadamentalistische islamieten: omdat je moslim bent of uit het Midden-Oosten komt moet je altijd expliciet afstand nemen van het extremisme, ook al heb je hierover hetzelfde standpunt als alle andere Nederlanders.

 13. 18

  @15:

  Ik zou wel eens willen weten of er ook een methaan-proeffabriek bestaat, die als enige input water, CO2 en energie gebruikt. En of die fabriek winst kan maken.

  Nee, die bestaat niet. De hoeveelheid energie die daar in moet is groter dan de energie die vrijkomt bij het verbranden van methaan. Elementaire scheikunde…
  De enige manier waarop zo’n fabriek “winst” zou kunnen maken is met een ziekelijke hoeveelheid subsidie.

 14. 19

  @17:

  Ik lees in de column van El Hamidi eerder een oproep tot reflectie over dertig jaar omgaan met de islam in Nederland dan een vergoelijking van geweld

  Dat is uiteraard wat El Hamidi probeert, maar hij doet dat door de (in zijn ogen) overdreven reactie op het Nederlandse anti-Rushdie protest te bekritiseren. En Balci wijst er terecht op dat dit anti-Rushdie protest als geheel zo onschuldig niet was (zie de doden in Sivas) en dat el Hamidi hier wel heel makkelijk over heen stapt.

  Vervolgens maakt Balci een groter punt dat de Nederlandse moslim-intellectueel de eigen groep ontziet en liever kritisch is op de ander (overigens een universele menselijke neiging, dus zeker niet typisch voor moslims). Wat mij betreft wat over de top, maar in de kern past de column van el Hamidi inderdaad in dat schema.

 15. 20

  @15: [ De proeffabriek van Audi gebruikt geen CO2, maar koolstofrijk afval. ]
  Oh, nee? Geen CO2?

  “In de bestaande Power-to-Gas-fabriek, in het Duitse Werlte, produceert Audi waterstof met behulp van duurzame windstroom. CO2 betrekt de fabriek uit een nabijgelegen biovergister, waar het bij de opwerking van het biogas tot groengas als restproduct vrijkomt.
  De pure waterstof en CO2 reageren vervolgens bij hoge druk en temperatuur tot aardgas.”

  “De CO2 in Audi’s e-gasinstallatie is een afvalproduct van een nabijgelegen biogasinstallatie, die wordt aangedreven door energiebedrijf EWE. De CO2 die anders de atmosfeer zou vervuilen, wordt chemisch gebonden in de brandstof bij de Audi e-gas-installatie en maakt het Audi e-gas klimaatneutraal.”

  Nog meer “nieuws” te melden, mijnheer Verbeek?

  https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/industrie/13213/audi-vergroot-productie-van-duurzaam-synthetisch-aardgas
  https://www.groen7.nl/audi-e-gas-centrale-is-bijna-klaar/

 16. 21

  @20:
  Waar komt de koolstof, die in de fabriek verbruikt wordt nu oorspronkelijk vandaan? Juist, uit het afval dat de in de biovergister wordt vergist.
  Mensen, die scheikunde kozen voor hun eindexamen weten meestal het verschil wel.

  Het proces dat in de artikelen, die jij aandraagt, beschreven staat, kost energie (elektrolyse van water). Leuk dat er methaan uitkomt, waar je auto’s op kunt laten rijden, maar netto kost het proces energie.
  Bomen zetten zonder nikkel-katalysator en zonder elektriciteit ook CO2 en water om in brandstof. Die brandstof (hout) heeft een lagere energiedichtheid dan methaan. Maar hout kan niet ontploffen en kan jarenlang in de open lucht bewaard worden. Dat kun je van methaan niet zeggen.

 17. 22

  @21: Nogmaals uw eigen woorden, mijnheer Verbeek:
  “De proeffabriek van Audi gebruikt geen CO2”
  Lulkoek dus: ze gebruiken wel degelijk het afval-GAS CO2 dat vrijkomt bij de milieuvriendelijke biogasproductie en dat anders gewoon de lucht in zou gaan.
  Dat de bron van CO2 eerst vast of vloeibaar was doet er niet toe.
  Daar heb ik mijn eindexamen VWO scheikunde niet voor nodig, ú daarentegen, heeft les in goed lezen nodig (en niet verdraaien).

  [ kost energie ]
  Nou en?
  Doet er niet toe, elk opslagproces van (duurzame) energie kost energie. Heb ik u al meerdere keren verteld.

  [ maar netto kost het proces energie.]
  Wat is netto? Audi werkt met windmolen-elektriciteit en maakt zo waterstofgas en daarna aardgas voor het aardgasnet of voor auto’s.
  Ik zie graag uw berekening wat “netto” precies is, zowel voor de versie met hoge druk en temperatuur als de versie met de door Viessmann gekweekte microben.
  Graag ook een berekening van de besparingen die opslag en transport van methaan opleveren t.o.v. opslag en transport van waterstofgas.

  [ Maar hout kan niet ontploffen ]
  Methaan (aardgas) kan alleen ontploffen als het een goed passend mengsel met lucht of pure zuurstof vormt. Net als waterstofgas. Net als biogas. Net als verdampte benzine.
  Dus waar slaat dit “ontploffen” nu helemaal op?

  Uw paradijselijke maatschappij zonder internet of elektriciteit met slechts een houtgestookte open haard van te traag groeiende bomen en dikke truien gaat er niet komen, mijnheer Verbeek.
  U mag bang zijn dat een shitload aan technologie gebruikt gaat worden als oplossing, maar wen er toch maar vast aan.

 18. 24

  @23: Och jee, in plaats van toe te geven dat er gewoon met CO2 gas gewerkt wordt of onderbouwing te geven voor “netto kost het proces energie” gaat u lopen mijmeren of bepaalde technieken wel gaan werken tijdens uw tijd van leven.
  Zielig.

 19. 25

  @24: Dat kennen wij toch al lang? Hetgeen Verbeek post is vrijwel altijd twijfelachtig. Als er tegengas komt, gaat hij de doelpalen verzetten, etc.

 20. 26

  @24: he Frank, ik heb daar geen probleem mee.
  Die fabriek van Audi, maakt inderdaad een klein beetje methaan uit CO2 en waterstofgas. Daarmee is jouw woordenspelletje ten einde, toch?
  Er is een goede reden waarom er slechts één proeffabriek is, die op die manier methaan maakt. Het proces is niet winstgevend, het is oneconomisch.
  Net zoals de algenfarms van 10 jaar geleden zijn blijven steken in het experimentele stadium. Zo zal ook die fabriek van Audi gewoon weer gesloten worden als hij teveel geld gaat kosten.

 21. 27

  @26: Het is geen woordspelletje mijnheer Verbeek, u probeert er ene woordspelletje van te maken om te verhullen dat u ongelijk hebt en te onvolwassen bent om dat volmondig te bekennen. Dus moet dan maar de aardgasproductie gebagatelliseerd worden tot “een klein beetje”. Alsof het een moestuintje is.

  [ Het proces is niet winstgevend, het is oneconomisch.]
  Wie beweert bewijst.
  En over welk proces heeft u het eigenlijk?
  Het NRC artikel gaat over energieopslag. Audi is een ander verhaal.
  Gasunie, Tennet en Thyssengas starten inmiddels een Power-to-Gas project.

 22. 28

  @27:

  En over welk proces heeft u het eigenlijk?

  uit [urlhttps://sargasso.nl/wvdd/sg-caf-dinsdag-12-03-2019/#comment-1032879]jouw oorspronkelijke bericht[/url], Frank

  CO2 in methaan omzetten

  Over dat proces hebben we het toch.

  Onze samenleving is ingericht op het gebruik van koolwaterstoffen. Die koolwaterstoffen worden duurder doordat het aanbod de vraag niet kan bijhouden en omdat de goedkope makkelijk winbare koolwaterstoffen opraken.
  We kunnen ervoor kiezen om minder afhankelijk te worden van olie en gas. Afkicken. Daar kies ik voor.
  Maar jij wilt liever alles op alles zetten om (shitload technologie) om verslaafd te blijven aan koolwaterstoffen.

 23. 29

  @28: [ Maar jij wilt liever alles op alles zetten om … om verslaafd te blijven aan koolwaterstoffen. ]

  De zoveelste onzin uit uw brein, nergens heb ik dat gezegd. Hou op met telkens weer nieuwe onzin te verzinnen.

  En? [ Het proces is niet winstgevend, het is oneconomisch.]
  Wie beweert bewijst.
  Komt er nog wat? U mag kiezen tussen rendabele opslag of rendabele aardgasproductie.

 24. 30

  @29:

  En? [ Het proces is niet winstgevend, het is oneconomisch.]
  Wie beweert bewijst.

  Er is een goede reden waarom er slechts één proeffabriek is, die op die manier methaan maakt. Het proces is niet winstgevend, het is oneconomisch.
  Als het nu, bij de huidige olie- en gasprijs rendabel zou zijn, dan is het al 15 jaar rendabel. Kennelijk ziet niemand er brood in en daarom wordt het ook niet op grote schaal toegepast.
  Of weet jij een andere reden waarom er slechts één fabriek bestaat?

  Voor de goede orde: aardgas komt uit de aarde en biogas komt uit de vergisting van organisch afval.

 25. 31

  @30: Gasunie, Tennet en Thyssengas starten inmiddels een Power-to-Gas project voor opslag van overschotelektriciteit.
  Dat tot nu toe alleen Audi een methaanfabriek heeft is geen bewijs dat het onrendabel is. Als andere methoden meer rendabel zijn of betere afzetkansen hebben dan valt de methaanfabriek af. Cijfers dus, mijnheer Verbeek.

  Voor de goede orde, Audi maakt van waterstof en CO2 methaan, dat is het hoofdbestanddeel van aardgas en kan ook direct in het gasnet toegevoegd worden.

  Voor de goede orde, groen gas is biogas, dat wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit. In Europa staan ongeveer 500 installaties die door middel van membraanscheidingstechnologie de CO2 uit het biogas halen en het percentage methaan tot ongeveer 90 procent opvoeren. Daarmee is het biogas opgewaardeerd tot gas van aardgaskwaliteit en wordt het groen gas genoemd. Nederland telt 26 installaties die dit proces uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren