1. 8

  @6 Hij wint de slag maar verliest de oorlog, en ga er overigens maar van uit dat Xi Trump alle pyrrusoverwinningen gunt die hij nodig heeft voor een herverkiezing in 2022. Ook is dit buiten de VS nog altijd een PR coup voor Xi, die zich opwerpt als de kalme staatsman en voorstander van open handel en ondertussen ongestoord verdertimmert aan een nieuwe zijderoute en eilanden in de Zuid-Chinese Zee terwijl Trump zich terug trekt in het Witte Huis om een “een vergeldingsactie in Syrië formuleren” (lees: nieuwszenders te kijken en te fulmineren over Mueller).

  Bij schaak vier je ook niet de overwinning elke keer dat je een schaakstuk van het bord afhaalt…

 2. 11

  In het eerste kwartaal van 2018 werd er 5,82 miljard m³ gas gewonnen uit het Groninger-gasveld. (bron: NAM) Vorig jaar werd in het eerste kwartaal nog 6,89 miljard m³ gewonnen.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2018/04/schermafbeelding-2018-04-11-om-15-09-51.png[/img]

  Als de gaswinning in hetzelfde tempo doorgaat zal er over heel 2018 ruim 23 miljard m³ gewonnen worden in Groningen.

 3. 14

  @13: “Je hebt het nog niet gedaan, dus ik denk dat je het wel kunt.”
  Interessante stelling: Dingen die je nog niet gedaan hebt, kun je wel. Ik ga gewoonlijk van het tegenovergestelde uit: Ik beschouw het als bewijs dat je iets kunt als je het wél gedaan hebt.

  Maar beschouw mijn reactie als een stukje feedback: Misschien is het handiger om van het gasjaar uit te gaan, aangezien de regering en NAM dat ook doen voor wat betreft de gaswinningsquota en geef er een stukje achtergrond bij. Anders blijft zo’n reactie toch een beetje een losse flodder.

 4. 16

  @15: Ja ik ben bang daarvan af te wijken. Of misschien is het echt handiger om de keuzes van NAM en regering te volgen. Als je de eerste link uit #12 eens wat aandachtiger bestudeert, kom je er achter waarom het echt handiger is om de keuzes van NAM en regering te volgen.

 5. 18

  @17: ik zeg nog altijd dat het makkelijk winbare gas op is, JANC.
  Er kan dit jaar nog 23 miljard m³ gas gewonnen worden in Groningen. Maar het gaat heel veel moeite kosten om 50 miljard uit dat gasveld te persen. Terwijl dat in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw heel eenvoudig was.

  [img]https://cassandraclub.files.wordpress.com/2018/04/schermafbeelding-2018-04-12-om-15-11-58.png[/img]

  Ter illustratie: de gasdruk in het Groninger-gasveld is sinds 1970 met 80% afgenomen.

  Vergelijk een gasveld maar met een natte dweil. De eerste 90% van het water krijg je vrij makkelijk uit de dweil gewrongen. Maar om die laatste 10% er uit te krijgen, kost heel veel moeite.

 6. 19

  @18: Volgens jouw eigen grafiek werd er meer dan 50 uitgehaald slechts enkele jaren geleden! Bovendien was dat niet een enkele piek, maar gedurende zo’n 5 jaar

 7. 20

  @18: Er kunnen ook andere redenen ten grondslag liggen. Ik noem er een paar:
  -Het besef dat met 50 miljard M3 per jaar het gasveld binnen tien jaar leeg is.
  -Een aantal bijzonder zachte winters die de noodzaak van het oppompen verlaagden.
  -De aardbevingen in Groningen, die de regeringen tot handelen dwongen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren