1. 1

  Het idee dat Nederlanders (of Europeanen in het algemeen) steeds negatiever over migratie zijn gaan denken klopt niet:

  http://stukroodvlees.nl/kiezer-steeds-meer-radicaal-rechts/

  Waar is de toegenomen steun voor radicaal-rechts dan wel door gekomen?

  Kiezers zijn hun partijkeuze steeds meer gaan baseren op hun opvattingen over immigratie. Waar veel kiezers met negatieve ideeën over immigratie en de multiculturele samenleving in de jaren nul (en daarvoor) vaak nog op een gevestigde middenpartij stemden, zijn zij in de laatste twee decennia steeds meer gaan switchen naar partijen met anti-immigratieopvattingen. Met andere woorden: hun immigratieopvattingen zijn nauwelijks veranderd, maar immigratie is voor hen wel een steeds belangrijkere rol gaan spelen bij hun uiteindelijke stemkeuze.

  Conclusie: de gemiddelde kiezer is niet negatiever geworden over immigratie. Maar kiezers die al negatief waren over immigratie lijken wel steeds beter hun weg te hebben gevonden naar partijen die op dat thema dicht bij ze staan.

 2. 2

  @1: Dat idee had ik al niet, vroeguh hoorde je dat soort geluiden ook alleen moest je oom op de verjaardag eerst 10 bier en 3 jenever achter de kiezen hebben voor hij begon;” ik mag het niet zeggen maar…..”. Nu zijn er partijen en media die het wel zeggen en zijn deze ideeën dus salonfähig geworden.

 3. 3

  NOS: “24 arrestaties om branden Australië”
  Ik: Ah, de topmannen en -vrouwen van Shell en Exxon & zo? Koch en Trump en Scott Morrison &c.?
  NOS: “Het gaat daarbij veelal om tieners die zonder erbij na te denken een kampvuur maken of een brandende peuk weggooien.”

 4. 4

  Wat leuk dat je voor het eerst wilt reageren op sargasso, welkom. We hebben wel, om de huisstijl te bewaken, wat suggesties die je kunt gebruiken in je reactie zodat je voor de lezer gelijk te herkennen bent als een sargasso-reageerder. Strooi ze rustig door elke reactie heen: klimaat, stropop, whataboutism, dogwhistle, alt right, feitenvrij, migratie, Trump, Baudet en false flag. Als je zelf nog woorden/begrippen hebt die je regelmatig zijn opgevallen, vul het rijtje dan gerust aan :)

 5. 5

  @4: Sargasso-reageerders zijn er in soorten.

  Sommigen argumenteren op basis van argumenten en bronnen.

  Anderen doen regelmatig beweringen die meteen al weerlegd worden. Dat is zoiets als een scheet laten en dan snel wegrennen.

  Dat is een belangrijker onderscheid dan het favoriete woordgebruik.

 6. 6

  Spanje heeft dan toch een linkse regering, met de hakken over de sloot:
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dankzij-twee-stemmen-verschil-kan-pedro-sanchez-van-start-met-zijn-linkse-spaanse-regering~b0444167/

  Voor het eerst een coalitieregering in Spanje. Het verdient allemaal geen schoonheidsprijs, maar toch goed dat de linkse Spaanse partijen hun overwicht hebben omgezet in regeringsmacht, ze hadden het bijna verprutst.

  Toch een golfje van linkse regeringsmacht in Europa, zo mogen we voorzichtig concluderen.

  Meer over het programma: https://www.politico.eu/article/spain-government-vote-pedro-sanchezs-governing-manifesto-explained/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren