1. 7

  Grappig hoe een van Vliet met een simpel vraagje de totale hypocrisie van de SP blootlegt omtrent belastingontwijking van multinationals t.o.v. het SP systeem met giftenaftrek.

 2. 9

  Ja het gaat bij de SP en multinationals om het optimaliseren van belastingontwijking middels een constructie met een ruling van de belastingdienst. Geheel conform de wet, maar of het moreel juist is, is maar de vraag.

 3. 10

  @7: Het is overigens Van Vliet, niet ‘van Vliet.’ Godallemachtig, opeens herinner ik me via mijn genoemde #24 die algemeen directeur van 30 jaar geleden. De analyse van de ondernemingsraad was dat 2 van zijn bedrijven simpelweg niet levensvatbaar waren. Commentaar van de directeur: ik wil niet dat de OR daar de nadruk op legt. Dat was dus een fiscale manoeuvre a la Trump. Maar dan nog is er een groot verschil met wat Trump vermoedelijk deed. Wat heeft dat in godsnaam met de SP te maken??

 4. 13

  Bij multinationals gaat het om een offshore belastingontwijkingsconstructie t.b.v. de eigen organisatie. Bij de SP om een binnenlandse belastingontwijkingsconstructie t.b.v. de eigen organisatie.

  De belasting die SP Kamerleden betalen over hun bruto vergoeding is vrij laag door die giftenaftrek.

 5. 14

  @13: zie @8 en @11. Voor het verschil aan binnenlandse belastingontwijking zie #10. Wat de SP doet als (voormalige?) aktiepartij is het aanleggen van buffers, een beetje conform een vakbond. Daar is legaal niets mis mee. Sterker nog, indien er in de constructie van de euro een minimale eis was gesteld aan contracyclische buffers, dan hadden we nu geen ellende. Althans, een stuk minder.

 6. 15

  @14
  Met offshore of binnenlandse belastingontwijking is legaal inderdaad niets mis. Met constructies moreel wel.

  De SP pleit nu voor verhoging van de hoogste schijf. Dat is gunstig voor de partijkas, want de giften van Kamerleden worden afgetrokken van het inkomen in de hoogste schijf.

 7. 16

  @15: Dus het opbouwen van contracyclische buffers = een belastingsontwijkingsconstructie? Dat komt bij mij over als een (neoliberaal) ideologische verdwaling. Of de SP inzake verhoging van de hoogste schijf (immoreel) uit eigenbelang handelt of pleit voor solidariteit is een discussie.

  Fiscale offshoring is a humanitarian crime. Mogelijk gemaakt door o.a. Bill Clinton. La Clinton of Trump. Unknown crook or known crook?

 8. 17

  @15: [sarcasme]Want daar is het de SP om te doen wanneer men pleit voor een verhoging van de hoogste belastingschijf[/sarcasme]. Sorry, dit maakt me moe. Het geld wordt door de SP weer in de Nederlandse economie gestoken door het te investeren in o.a. campagnemateriaal. Het geld verdwijnt niet: het blijft in Nederland. Dus nee, het is iets heel anders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren