1. 1

  ” Vijftig à zestig mensen, in het zwart gekleed, staken pallets en vuilcontainers in brand. Ook zijn hekken omvergehaald en is er zwaar vuurwerk afgestoken. ”

  Nou Geert, Thierry, kom er maar in. Dit tuig moet ongetwijfeld keihard gestraft worden. Hallo Geert!?!?! Hallo Thierry!?!?!?
  Ze zijn toch niet te wit of zo???

 2. 4

  @2: Doodse stilte. Duindorp is een FvD bolwerk, afgaande op de laatste verkiezingen. Dus dit gesloop, deze kosten voor de samenleving en het hinderen van brandweer en politie is allemaal gerechtvaardigd.

  Ik vond nog wel een paar die stilte wat doorbraken en die impliceerden dat dit zelfs in orde was, omdat “ze” tradities afpakken. En dan krijg je volgens hen dit.

  Wedden dat Duindorpers even een bezoekje aan de Minister President mogen doen… Zo gaat dat met slap rechts.

 3. 5

  @3: Ik zou graag aan ieder pro-Piet mens deze vraag willen stellen: als ZP toch echt die kindervriend is, die totaal niet racistisch bedoeld was en is bij dat inclusieve Sinterklaasfeest hoort, waarom noem je niet elke neger gewoon zwarte Piet, zonder enige schaamte?

 4. 6

  @3: [ Over 5 jaar verkleden alleen babyboomers met een NVU-verleden zich nog als Zwarte Piet. ]

  Formuleer je ongelukkig of denk je echt dat ZP helemaal verdwijnt?
  Ik verwacht dat de roetveeg de standaard gaat worden, maar de rest van de kleding zal nauwelijks veranderen.

 5. 7

  @4: nou fvd bolwerk? 578 stemmen op fvd, 514 op pvv, 132 op vvd en 106 op GL. Dat was de top 4 bij de PS verkiezingen. In zoverre vertekend beeld omdat Groep De Mos niet bjj deze verkiezingen mee deed.
  Maar goed, dat Duindorp een conservatief bolwerk is en er extreem-rechtse sympsthie rondwaart is buiten kijf.

  Hopelijk wordt er wel onderzoek gedaan naar wat getuigrn in en nabjj de wijk zagen: relschoppers van buiren Duindorp gezien.

 6. 8

  @7

  relschoppers van buiten Duindorp gezien.

  Volgens mijn Haagse bron zijn er nauwe banden tussen Duindorp en het Laakkwartier. Dat Laak een beetje meehelpt met rellen is dus te verwachten.

 7. 12

  @majava “…. waarom noem je niet elke n*g*r gewoon zwarte Piet, zonder enige schaamte?”
  Zwarte Piet is een karakter en heeft niets met huidskleur onder de zwarte schmink te maken.

  Tegenwoordig is er meer verwarring over dan vroeger.

  Iemand die zwarte mensen zwarte Piet noemt die zet de legitimiteit van Zwarte Piet onder druk.

  Het is vaak irritant pestgedrag.

 8. 15

  @11: hoezo gepakt? Hij had volgens de wet gewoon recht op dat wchtgeld. Die ‘nieuwe dimensie’ slaat op dat wachtgeld, niet op de onterecht gekregen reiskostenvergoeding. Of je het er moreel mee eens bent dat Dijkhoff aanspraak maakt op dat wachtgeld doet verder niet ter zake; als je het er niet mee eens bent moet je de wet aanpassen, niet degene die er zich aan houdt.

 9. 16

  @12:

  Zwarte Piet is een karakter en heeft niets met huidskleur onder de zwarte schmink te maken

  Oh ja, die. Dus dat Surinaamse accent waarmee ze tot op een bepaald moment nog te horen waren was geheel toevallig, net als de gelijkenis met alle niet-Nederlandse vormen van Blackface. Puur toeval.

  Kijk, ik weet best dat in de historie, die van ver voor Schenkman, er zwarte figuren, zelfs zwarte klazen waren. Het gaat erom dat de ZP zoals die nu vereist wordt door een luide, behoorlijk agressieve groep, slechts die versie van Schenkman mag zijn en die lijkt gewoon 1 op 1 op een negerkarikatuur, zoals die in het verleden te zien was. En nu niet meer… Ook alle zwarte Piet versies in de landen om ons heen lijken voor geen meter op blackface. Alleen hier. Ondanks dat de voorganger wellicht dezelfde is, is volgens pro-Pieters alleen de NLse de juiste.

  Die groep met hun hang naar tradities geeft niet alleen niks om iedereen die zich om die reden gekwetst voelt, maar ook niets om de traditie van de eigen voorouders.

 10. 17

  @12: Ik vergat nog te zeggen dat je antwoord wel ook nog voorbij gaat aan wat ik stelde. Als alles zogenaamd positief is aan ZP, en volgens jou is het zeker niet een negerkarikatuur, dan moet het toch hetzelfde zijn als een lief kind een engel noemen?

  Waarom weten pro-Pieters dondersgoed dat het wel een belediging is?

 11. 19

  @18: Voor een deel: inderdaad! De rest kan het geen reet schelen en zet het weg als aanstellerij en komt met de riedel excuusjes die ik al noemde. Dat maakt het m.i. niet echt minder slecht.

  Ik heb een paar familieleden die pro-Piet zijn. Die wisten niet eens wat blackface was. Na wat uitleg krabden ze zich wel achter de oren. Overigens behoren zij niet tot de pro-Pieters waar ik het hier over heb, want roetveeg mag best van ze en verder is het ook geen halszaak.

 12. 20

  @majava: ieder kind kan genieten van een feest met zwarte piet. Een aantal niet-blanke kinderen heeft een negatieve associatie bij zp. Dat ligt meer aan omgevingsfactoren en de maatschappij/bejegening dan aan het karakter van de zp zelf.

  Het karakter zoals ik dat zie. Misschien is dat een ideaal, maar wel een strevenswaardig ideaal.

 13. 21

  @20

  Dat ligt meer aan omgevingsfactoren en de maatschappij/bejegening dan aan het karakter van de zp zelf.

  So what? Wat is het makkelijkst te veranderen om het feest voor iedereen leuk te maken? Het uiterlijk van piet of die onderliggende factoren?

 14. 22

  @20:

  Een aantal niet-blanke kinderen heeft een negatieve associatie bij zp.

  Aldus AltJohan. Die dus precies in de categorie valt die ik omschrijf in #19

  De rest kan het geen reet schelen en zet het weg als aanstellerij en komt met de riedel excuusjes die ik al noemde.

  Omdat het je verder niet lukt om antwoord te geven op op wat ik stelde, kan ik dan aannemen dat je negers wel gewoon liefkozend zwarte Piet kan noemen? Het zijn immers een paar niet-witte kinderen die zich er wel aan storen en fuck them. Toch?

 15. 23

  @15: En daarom zet hij het nu snel stil? Als je een beetje politicus bent en achter dit soort regelingen staat, moet je er ook achter blijven staan als het in het nieuws is.

  Dan moet je gewoon zeggen dat je het prima vindt dat je zelf twee ton binnenharkt en verwacht dat bijstanders met een tiende maar ’s wat gaan bijdragen aan de maatschappij.

  Windvaantje is wel erg gevoelig voor de peilingen kennelijk.

 16. 24

  @22: ik vraag me eigenlijk af of er wel eens onderzoek is gedaan naar het percentage kleurlingen dat zich gekwetst zou voelen door zwarte Piet? Ik kan zo snel niets vinden.

  Als ik zelf neger was zou zwarte Piet me aan mijn kont roesten.

 17. 25

  @24: Maar je bent geen neger en dat maakt wel wat uit. Het is niet alleen maar ZP. Sommigen worden elke dag geconfronteerd met een impliciete of expliciete vorm van racisme. Dan kun je vervolgens niet ook eens effe lekker je schouders ophalen over ZP.

  Empathie is een moeilijk ding he.

 18. 27

  @25: Jij bent ook geen neger. Ik baseer me verder liever op feiten in plaats van allerlei zaken te veronderstellen of elkaar na te praten.

 19. 28

  @majava: Ik vind het problematisch als niet-blanke kinderen zp genoemd worden.

  Wat is het volgende?

  Gaan we ook moeilijk doen over bananen omdat die ook misbruikt worden door racisten?

 20. 30

  @8: Ik voorspel een hele hete december.

  Journalisten bedreigd in Den Bosch en Duindorp, OM vindt het ‘onacceptabel’

  Ook vreugdevuur Scheveningen komt er niet; gemeente geeft geen vergunning

 21. 32

  @23: [ Dan moet je gewoon zeggen dat je het prima vindt dat je zelf twee ton binnenharkt ]

  Dat heeft hij vanmiddag ook gezegd op de radio over zijn “uitgesteld loon”. Maar hij “zet zijn mening in dit geval even opzij”.

  Ik vind dat er aan wachtgeld een soort maximum gesteld moet worden. Als je al dik verdient en een staatssecretarispost accepteert en één maand een ministerspost accepteert dan weet je dat je zomaar kan “terugvallen” naar het riante “middeninkomen” van 120 (volgens Jinek een middeninkomen, en zonder “duizend”, want we weten van Lubach dat Dijkhoff dat getal niet kent).

  Punt is dat Dijkhoff altijd voor lul zou staan als hij iets moest gaan zeggen over bijverdienen met een uitkering of tegenprestatie in de bijstand. Daarnaast heeft hij behoorlijk boter op zijn hoofd omdat hij in 2010 de regering opriep om de subsidieverlening te staken aan ontwikkelingsorganisaties die hun directeur een hoger salaris betalen dan 124.000 euro per jaar.
  Hypocriet.

  Hoe vaak hebben we nu al niet gehoord dat men er als de kippen bij is als er iets te halen valt, maar als een reiskostenvergoeding allang niet meer geldig is en gestopt moet worden dan vergeten ze alles.

 22. 33

  @31: Ik ook. Vooral als je bedenkt dat de organisator huurverlaging belooft, maar niemand die gekregen heeft.

  Zullen wel geen echte Amsterdammers zijn, maar Yuppen van elders.

 23. 34

  @24: Drie kwart van de Antillianen en Surinamers in NL vindt ZP racistisch. Op de Antillen zelf is het (nog) geen issue.
  Dus ongeveer een kwart heeft er geen probleem mee.

  Het lijkt er een beetje op dat de oudere generaties Nederlanders die zijn opgevoed met een dommige ZP met soms een Surinaams accent en mogelijk ook nog de zak en de roe, ook diegenen zijn die donkere mensen voor ZP hebben uitgescholden. En de mensen die voor ZP zijn uitgescholden lijken dan naar mijn gevoel ook ZP vaker racistisch te vinden.

  Hoe zou het zijn gegaan met generaties die zijn opgegroeid met de slimme ZP’ers waar de bejaarde grijsaard Sinterklaas absoluut niet zonder kon?

  http://content1a.omroep.nl/urishieldv2/l27m5e32077159adcc95005de6b056000000.e30f804ab4c1237578a1fb6c5ea3792c/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/documenten/Rapportage_zwarte_piet_EenVandaag_2018.pdf

 24. 35

  @25: [ Het is niet alleen maar ZP. ]

  En daarom is het juist zo jammer dat de heisa vooral daar over gaat, een paar keer per jaar, in plaats van over de veel ingrijpendere dingen als discriminatie op de markt, als huurder, als scholier enz.

  Daarom krijg je hoogstwaarschijnlijk als ZP eindelijk een roetveegpiet is geworden een reactie als “en nou is het genoeg geweest, jullie hebben je zin gekregen, terug in je hok”!

 25. 36

  @35: in plaats van over de veel ingrijpendere dingen als discriminatie op de markt, als huurder, als scholier enz...Kan je dat los zien van elkaar? Zouden het nu niet juist diegene zijn die zo hard vast houden aan traditie ook niet diegene zijn die (on-)bewust discrimineren op de arbeids markt, op de woning(-huur) markt, bij sollicitaties etc?

 26. 39

  Haha, wat een soap:
  “Als een ontvanger van wachtgeld vraagt om de uitkering stop te zetten, dan ziet hij volgens de wet af van het recht op de hele uitkering. Dat betekent dat er geen uitkeringsrecht is. Omdat dit recht vervalt, moet de uitkering terugbetaald worden, zegt de woordvoerder van het ministerie.”

  Dijkhoff kan niet stopzetten, dan moet hij alles teruggeven wat hij heeft gekregen. :-))

  https://nos.nl/artikel/2313165-ministerie-stopzetten-wachtgeld-dijkhoff-kan-niet.html

 27. 40

  @34: velen praten elkaar na: daar komt die 75% vandaan. De Amerikaanse invloed versterkt dat ook nog en zorgt ook voor een slecht imago van zp.

  En één van die kozp-gasten had geen moeite met zp, tot hij ten onrechte als zp werd aangesproken/uitgescholden.

  Zp wordt steeds meer een politiek statement, terwijl het dat helemaal niet was.

  Ik zie het al voor me dat zp, gefinancierd door populistisch rechts, kadootjes gaat uitdelen in arme zwarte wijken.

 28. 41

  @40: [ velen praten elkaar na ]

  Dat geldt ook voor de voorstanders van ZP.
  En voor VVD’ers, SP’ers, rechters en kleine kinderen om maar eens een rare doorsnede te noemen. Iedereen, ook leiders praten anderen na.

  Zo werken trends en sociale processen nu eenmaal, mensen lopen achter anderen aan of blijven steken in hun omgeving of opvoeding, of ze dat nu willen of niet.
  Zo kan het dat ZP op de Antillen nauwelijks een probleem is. Daar zullen ook minder blanken zijn die de donkere bewoners voor ZP uitschelden en is de geschiedenis maar ook al die veranderingen in die traditie waarschijnlijk ook veel minder bekend en dus minder besrpoken.

 29. 42

  @39: Vervolg van de soap:

  ” VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff blijft toch gewoon elke maand wachtgeld ontvangen. Het tussentijds stopzetten van de uitkering kan volgens de wet alleen als hij het hele bedrag dat hij tot nu toe heeft ontvangen, zo’n 80.000 euro, terugbetaalt. Maar dat wil de VVD’er niet. Daarom blijft hij de uitkering gewoon ontvangen, maar wil hij de bedragen voortaan na ontvangst terugstorten. “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren