1. 1

  Zoals ik al voorspelde (makkelijk, ja) gaat het klieren van zzp-ers in 2016 gewoon door:
  https://www.vn.nl/dag-var/
  “Zoals het er nu uitziet moeten zzp’ers vanaf halverwege 2016 zogenaamde “overeenkomsten” gaan maken voor elke nieuwe klus, en elke nieuwe opdrachtgever. Die overeenkomsten zijn een soort contracten, die aan zeer specifieke eisen van de Belastingdienst moeten voldoen. Zijn zzp’ers dan ervaren arbeidsjuristen? Nee, totaal niet. Gelukkig heeft de overheid ervoor gezorgd dat er een aantal modelovereenkomsten klaarliggen. Alleen… je gaat mij niet vertellen dat voor iedere branche en ieder soort klus een voorbeeldbrief voorhanden gaat zijn. Dat is simpelweg onmogelijk: iedere zzp’er heeft z’n eigen niche, z’n eigen klanten en opdrachtgevers, en elke tak van sport is weer anders. Waar het dus op neer komt is dat vanaf medio 2016 1,2 miljoen zzp’ers individueel het wiel moeten gaan uitvinden. Veel succes.”

 2. 6

  http://nos.nl/artikel/2084532-wilders-liever-een-coalitie-dan-een-revolte.html

  ”Mijn bedoeling is dat er geen revolte komt”, zegt hij. “Ik heb gezegd dat we moeten voorkomen dat die er komt, en dat de grootste partijen in Nederland maar ook in andere landen in Europa buitenspel worden gezet. Dat accepteert de bevolking niet.”

  We hebben geluk! De revolutie is nog niet onafwendbaar. Wilders heeft liever een coalitie dan revolte. Nu nog partijen zien te vinden die zich opofferen voor die coalitie….

 3. 8

  @4: 1. Dienstplicht bestaat enkel nog op papier, kan in werkelijkheid niet meer hersteld worden zonder tientallen miljarden uit te geven.
  2. Het bulk van de vrouwen onder de 35 zijn uitgesloten van dienplicht vanwege kinderen en eenmaal boven de 35 zijn de meesten fysiek niet meer in staat om te dienen.
  3. Vrouwen die militair willen worden kunnen dat gewoon.

  Ergo er wordt een bak met geld verkwist voor een niey bestaand probleem.

 4. 9

  @8 Ik kan je niet volgen, welk geld wordt er verkwist, behalve de kosten van het aanpassen van het desbetreffende wetsartikel dat de opkomstplicht beschrijft?

  Als het er naar uitziet dat de derde wereldoorlog uit gaat breken en de dienstplicht van stal wordt gehaald dan hebben we wel grotere problemen dan de bijkomende kosten van het feit dat vrouwen t.z.t. tevens in aanmerking komen.

 5. 10

  @8 De brief die nu naar iedere 17 jarige jongen gestuurd wordt, zal dan naar iedere 17 jarige ongeacht geslacht gestuurd moeten worden. De kosten van “de dienstplicht” zullen dus verdubbelen.

 6. 11

  @8 [Dienstplicht bestaat enkel nog op papier, kan in werkelijkheid niet meer hersteld worden zonder tientallen miljarden uit te geven]

  Reken maar dat voor het geval de pleuris uitbreekt of internationale spanningen toenemen, er een plan klaarligt om die dienstplicht in no-time weer in te voeren tot een niveau van de dan gewenste krijgsmacht. Geld speelt dan geen rol. Materiaal wordt grotendeels uit de maatschappij gevorderd.

  [ Het bulk van de vrouwen onder de 35 zijn uitgesloten van dienplicht vanwege kinderen en eenmaal boven de 35 zijn de meesten fysiek niet meer in staat om te dienen ]

  Er zijn altijd legio vrijstellingen geweest, dus dat is niets nieuws. Bedenk bovendien dat circa twee derde van een krijgsmacht zelf niet actief vecht maar ondersteunend werkt aan de vechtenden die ook moeten eten, kleden, verplaatsen, munitie krijgen et cetera. Daar gelden fysiek veel minder strenge eisen.

 7. 12

  @11:

  Reken maar dat voor het geval de pleuris uitbreekt of internationale spanningen toenemen, er een plan klaarligt om die dienstplicht in no-time weer in te voeren tot een niveau van de dan gewenste krijgsmacht. Geld speelt dan geen rol. Materiaal wordt grotendeels uit de maatschappij gevorderd.

  Reken maar dat dat niet zo is, de gehele infrastructuur voor een dienstplichtig leger bestaat gewoon niet meer, er is letterlijk niks meer van.
  Er zijn niet eens voldoende beroepsmilitairen om al die dienstplichtigen op te leiden, laat staan kleding, materiaal, wapens, kazerne’s, voertuigen etc etc.

  Nee, de dienstplicht bestaat enkel nog op papier, in werkelijkheid kost het meer dan 5 jaar en vele vele miljarden om de dienstplicht weer in te voeren.

  Daar gelden fysiek veel minder strenge eisen.

  Zelfs voor die functies voldoen de meeste vrouwen ook niet hoor, zeker niet nu defensie van pull-bevoorrading naar push-bevoorrading is gegaan.

 8. 13

  @10: Die brief kun je ook helemaal afschaffen. Gezien de benodigde termijn die Bolke schetst voor het herinvoeren van de opkomstplicht, maakt dat uiteindelijk bij een daadwerkelijke herinvoering toch weinig verschil in de inzetbare man(m/v)kracht.

  NB. Hennis geeft zelf ook al aan dat het om een puur symbolische wetswijziging gaat. Er gaat voorlopig geen enkele vrouw (of man) opgeroepen worden. Het kost dus inderdaad bijna niets zoals #9 opmerkt.

 9. 14

  @12:

  Er zijn niet eens voldoende beroepsmilitairen om al die dienstplichtigen op te leiden, laat staan kleding, materiaal, wapens, kazernes (!), voertuigen etc etc.

  Ik schat dat er onder de gepensioneerde (55+) officieren flink wat animo bestaat om dan even bij te springen.
  En door een begin zonder uniformen of geweren heeft men zich al vaker heengeslagen…
  [img]http://ichef.bbci.co.uk/images/ic/640xn/p02yh147.jpg[/img]

  Sowieso kan een algemene maatschappelijke dienstplicht voor iedereen (ook wie in een rolstoel zit) een goed middel zijn om dat jonge volk eens uit hun comfort zone en achter hun smartphone apps vandaan te trekken en ze eens kennis laten maken met zaken die ze anders niet snel tegen zullen komen. Het is niet alleen maar het leger. Je kunt het in het onderwijs inbouwen.

 10. 15

  @13: Het is niet enkel de brief hoor, er gaat nog steeds een hele administratie achter schuil hoor (bij de gemeenten).

  Maar ik ben het met je eens, maar schaf niet alleen de brief af, schaf gewoon de dienstplicht in zijn geheel af, je houd nu een dure administratie op de been voor iets wat toch nooit op korte termijn ingevoerd kan worden (en gaat uitbreiden met vrouwen), als je de dienstplicht opnieuw invoert dan kan je die administratie ook wel opnieuw opzetten.

 11. 16

  @14:

  Ik schat dat er onder de gepensioneerde (55+) officieren flink wat animo bestaat om dan even bij te springen.

  Dat zal je nog eens heel lelijk kunnen tegenvallen hoor, plus dat die gepensioneerde officieren ook allang niet meer op de hoogte zijn van de nieuwe taktieken cq drills, zelfs die officieren zijn allang niet meer bruikbaar voor het huidige leger (dat is 1 van de redenen dat afgezwaaide militairen geen reservist meer zijn)

  En door een begin zonder uniformen of geweren heeft men zich al vaker heengeslagen…

  En zonder kazerne’s, zonder tenten, zonder eten etc etc.
  Echt alles wat ook maar iets met dienstplicht cq reservisten te maken heeft is weg, zelfs de reserve eenheden van de huidige parate eenheden bestaan niet meer.

  Er is echt helemaal niks meer.

  P.S.
  Het trouwens niet zo dat je vandaag een nieuwe tank besteld dat ie er dan morgen is, de levertijd voor zo’n ding is al snel een jaar of 3.

 12. 17

  @16: het P.S.: als zo’n neoliberaal er wat aan kan verdienen kan het wel eens heel rap geregeld worden. Vergeet niet dat degene die die beslissing neemt, zelf niet in de kou en regen zit.

 13. 18

  @12: [ Reken maar dat dat niet zo is, de gehele infrastructuur voor een dienstplichtig leger bestaat gewoon niet meer, er is letterlijk niks meer van.
  Er zijn niet eens voldoende beroepsmilitairen om al die dienstplichtigen op te leiden, laat staan kleding, materiaal, wapens, kazerne’s, voertuigen etc etc. ]

  Heb je wat links waaruit dat blijkt?
  Al tijdens de dienstplichttijd werd gezegd dat in tijden van crisis een groot deel van het materieel uit de burgermaatschappij gevorderd zou worden (en groen gespoten). Bijvoorbeeld iedere vrachtwagen werd door defensie gekeurd.

  Bovendien ontstaat een conflict zelden van de ene dag op de andere. Onze geschiedenisboekjes geven de indruk dat we op 4 mei 1940 volkomen verrast weren, maar daar gingen jaren van dreiging en herbewapening aan vooraf. Zelfs particulieren financierden complete luchtafweerinstallaties bij Den Haag, zo bewust was men van de jarenlange dreiging.

 14. 19

  @18: Als je oorlog toch al jaren vooraf ziet aankomen, is er des te meer reden om de dienstplicht af te schaffen. Je kunt hem dan als je de oorlog ziet aankomen toch al jaren voor het zover is herinvoeren.

 15. 20

  @19: Iets afschaffen is veel makkelijker dan weer opbouwen.
  Je moet in tijden van (nog net geen) crisis al met een noodwet komen om iets snel in te voeren zonder raadplegend referendum. Een normale wet neemt al makkelijk een of twee jaar in beslag.

  En het ombouwen van iets bestaands, bv sociale dienstplicht, is ook makkelijker dan nieuw introduceren. Als we het ook nog eens “sociale leerplicht” noemen is alweer een horde genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren