Rijksrecherche: Mitch Henriquez gedood door politiegeweld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Geen verrassing:

Sporen op het lichaam van de Arubaan Mitch Henriquez duiden er op dat zijn dood het gevolg is van het geweld van agenten tijdens zijn arrestatie. Dat staat in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche, dat RTL Nieuws heeft ingezien.

De onderzoekers van de Rijksrecherche schrijven dat ‘uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals’ veroorzaakt door ‘verwurging in het kader van een nekklem’, goed kunnen verklaren ‘dat verstikkingseffecten zijn ontstaan met zuurstoftekort (..) en uiteindelijk overlijden’. […]

In het rapport staat ook dat de patholoog-anatoom de dood van Henriquez niet op een andere manier kan verklaren dan door het geweld van de agenten.

Volgens de advocaat van Henriquez’ is het niet enkel bij verwurging gebleven:

“Hij is gigantisch mishandeld. Als je het leest: je schrikt ervan”, zei de advocaat van de nabestaanden. […]

“Bloeduitstorting bij de slaap. Bloeduitstorting bij de neus. Zelfs bij het geslachtsdeel van meneer een bloeduitstorting. Overal”, somde hij op.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Niet JeZus

Het klinkt alsof er een ouderwetse lynchpartij heeft plaats gevonden..

#2 Sjap

Een bloeduitstorting noemen wij thuis gewoon een blauwe plek hoor. De dokter ook overigens: http://www.dokterdokter.nl/aandoening/blauwe-plek/

En ja van een aanhouding krijg je blauwe plekken als je niet gewoon luistert.

Enfin, de nekklem dus maar asap mee stoppen. Liever 10 arrestanten die wegrennen door gebrek aan een nekklem dan 1 dood.

#3 Lutine

Een advocaat is natuurlijk niet bepaald onpartijdig.
Dus wat ik met deze informatie moet, dat weet ik niet.

#4 Bismarck

@2: “Liever 10 arrestanten die wegrennen door gebrek aan een nekklem dan 1 dood.”
Dat was bij Mitch helemaal de keuze niet, er zaten immers (minstens) 5 agenten op hem. Bovendien had wegrennen ook niet veel geholpen, hij was dusdanig bekend dat hij toch gevonden zou worden.

@3: En de Rijksrecherche? Want er staat immers ook informatie van over het rapport dat die geschreven heeft over dit incident.

#5 Toko Senang

Mitch ging dood door politiegeweld, iets dat iedereen had kunnen afleiden uit de afranseling die hij kreeg. Het is interessanter om te kijken of de afranseling terecht was. Mitch zei dat hij een wapen had, verwijzend naar zijn geslachtsdeel. Uit het filmpje kan ik niet opmaken of de agenten dit grapje doorzagen of dat ze zich bedreigd voelden.

Ik had verwacht dat de rijksrecherche antwoord zou geven of de agenten zich terecht bedreigd voelden of niet.

#6 Mario

@5

Dat zal nader onderzoek (verder) uitwijzen. Nu is het officieel bekend dat hij door toedoen van agenten is overleden. Dit nieuws is slechts één van de vele “puzzelstukjes”…om het zo dan maar even te noemen. Blijft hoe dan ook een gruwelijke situatie.

#7 Lutine

@4

Ik lees er weinig bijzonders in wat we nog niet wisten. Informatie waar we op zitten te wachten is of het toegepaste geweld proportioneel is. En wat het aandeel van Mitch Henriquez hierin is.

Zulke uitspraken van een -partijdige- advocaat dienen geen enkel doel. Of het doel moet nieuwe relletjes zijn.

#8 Emile M

De rijksrecherche onderzoekt de feiten. Daarna is het OM aan zet. Die beoordelen of de feiten reden geven tot vervolging over te gaan. Dat hebben ze inmiddels besloten. Daarna oordeelt de rechter over de schuld. Daarbij komt dan onder andere de vraag of het geweld proportioneel was aan de orde. Best een lang traject voor de 2015-reaguurder die binnen twee minuten zijn oordeel klaar wil hebben.

#9 Lutine

@8

Rustig afwachten dus voordat we oordelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*