Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld krijgt dagelijks klachten van bijstandsgerechtigden uit Rotterdam over intimidatie, arbeidsdwang en dreigende brieven, zo meldt het blad Binnenlands Bestuur.
Bijstandsgerechtigden worden verplicht tot onbetaalde tegenprestaties, maar dat bestaat in Rotterdam uit straatvegen, of in een latere fase uit het verrichten van onbetaalde arbeid, zoals schoonmaakwerk of lopende bandwerk, stelt de Ombudsman.
Bijstandgerechtigden geven volgens haar te kennen zich regelmatig geïntimideerd te voelen door werkbegeleiders en door de sociale dienst te worden benaderd als fraudeurs.
Update: Metrocolumnist Luuk Koelman denkt ook het zijne over dit soort praktijken. Overigens meent Koelman ten onrechte dat dergelijke reïntegratietrajecten pas schering en inslag zijn sinds de Participatiewet.
Reacties (13)
Dat hebben die mensen slaven vrijwilligers allemaal aan zichzelf te danken: Geluk is een keuze.
gr gr
De VVD en de PvdA
De wethouder zegt dan ook dat veel mensen hier doodsbang voor zijn en plotsklaps wel een betaalde baan hebben. Dus het werkt. #rendementsdenken #huilendoejemaarbijjemoeder
Volledige werkgelegenheid, was dat niet een fabel uit de communistische staten van weleer?
@3.
Dat is niet het doel. Deze projecten zijn een prikkel om mensen die een zetje nodig hebben toch aan het werk te helpen. Althans, dat is het uitgangspunt van de wethouder.
@4:
Misschien gelooft die wethouder daar zelf ook wel in. Maar dat is even goed ten onrechte. De onderliggende èchte reden is natuurlijk gewoon dat men zich verplicht voelt “iets” te doen – zelfs al heeft men geen idee wat. Waarbij men bovendien niet tegen heilige huisjes wil schoppen en vastzit in de rechtse retoriek van “aanpakken” en “daadkracht”.
Het overtuigt helaas veel domme kiezers, dus dit soort politici krijgt ook nooit een reality check. En zo wordt het steeds erger.
Ik zie niet hoe #4 iets anders is dan #3. Alle mensen die een zetje nodig hebben aan het werk helpen gaat alleen lukken als je volledige werkgelegenheid kunt bereiken. Zo niet, dan zullen er altijd mensen zonder werk zijn en logischerwijs zitten daar vooral de mensen bij die niet zo makkelijk aan werk komen en dus een zetje nodig hebben.
@6.
Tuurlijk niet man. Het gaat om degene die de werkgever wil hebben. Nu zitten onder de uitkeringsgerechtigden nogal wat mensen waarvan werkgevers denken dat ze mee kunnen doen. Die komen boven drijven als je ze een zetje geeft. Ze moeten als het ware wakker geschud worden.
De andere 90% zit de werkgever niet op te wachten. Die moeten gewoon kort gehouden worden. Zich schamen dat ze niet hun plekje gevonden hebben op de arbeidsmarkt.
@7
Ongelooflijk, wat een kortzichtigheid, of mag ik zeggen ‘plank voor de kop’?
Voor een deel kan ik het met je eens zijn, natuurlijk zijn er altijd mensen die ‘even’ wakker geschud moeten worden. Maar dan heiligt het doel toch niet de middelen, als het zo moet.
Maar er zijn ook heel veel mensen waar een werkgever echt niet op zit te wachten. Dat werkt btw twee kanten op, dat mag duidelijk zijn. En staat ook los van het feit dat er gewoon geen (betaald) werk is voor iedereen. Alleen dat die mensen (los van een werkgever die zich dan ook best zou mogen schamen dat ie liever gratis arbeid heeft, denk aan de Roteb bv, of geen tijd en zin heeft om energie te steken in wat lastigere, minder rendabele arbeiders) kort gehouden moeten worden en zich schamen. (het is te ingewikkeld voor een kort commentaar merk ik)
Man.. man schaam jij je. Schaam je voor je botheid en je onwil. Of is het onvermogen tot het verplaatsen in andere mensen?
En nee, ik hoor niet bij die groep, integendeel, maar verstook wel een flink deel van mijn vrijetijds-uren als vrijwilliger (voorzitter en coördinator/personeelsbegeleider) op een plek waar we btw met 100% vrijwilligers werken, met de mensen die zich volgens jou zouden moeten schamen. En ik begrijp waarom ze geen toegang tot de arbeidsmarkt hebben. Maar het zijn mensen, verdrie en ze zetten zich op hun manier heel erg in en zijn waardevol. Niets om zich voor te schamen, integendeel. En kort houden, daar hebben nog zij, nog wij baat bij.
@8 Sarcasme is soms moeilijk te herkennen op het internet, dat ben ik geheel met je eens.
@8 Dan hoop ik maar dat jij gelijk hebt. Dat zou een geruststellende gedachte zijn. Ook prettig voor ‘Joop’.
En dan ben ik er inderdaad met open ogen ingelopen. En als excuses op hun plaats zijn hoor ik het graag.
Al was het wel prettig om stoom af te blazen, zoveel gerelateerde dingen meegemaakt of stompzinnige ‘meningen’ gehoord over deze onderwerpen dat ik het even niet meer trok.
Wat dacht je bv van een nieuwe ‘vrijwilliger’ (de ter werk gestelden kunnen wij maar mondjesmaat aan, wij zijn ook maar vrijwilligers met ongerelateerde beroepen en voor een betaalde coördinator/begeleider is geen geld. Iemand die niet echt wil in het team integreren en plezier in het werk te laten hebben of in ieder geval zelfwerkzaamheid ontwikkelen is tot nu toe geen makkelijke opgave gebleken), die er weer mee mag stoppen vanwege een ‘werktraject’? Heel mooi zou je zeggen, maar hij mocht bij de Roteb gaan vegen. Kan je nog denken: “Ach, je moet ergens beginnen.”
Alleen ik kreeg de verzekering dat wij hem over drie maanden weer terug kregen. En dan is het punt? Het nut? Het doel?
@10, kun je die verzekering op een of andere manier doorspelen aan de FNV of SP? Want het toont aan dat er geen intentie is om iemand werkelijk richting werk te begeleiden. Dat soort dingen moeten nog veel meer verzameld worden en aan het licht komen.
Hufterig is het hoe dan ook…
Als het aantal vacatures lager is dan het aantal werklozen, dan kan je prikkelen wat je wilt, maar er blijft werkloosheid.
Geef de slachtoffers maar de schuld en behandel ze als lijfeigenen.
Blij zijn met dwangarbeid, was dat niet een oude truuk uit de communistische staten van weleer…
Ach laat ook maar. Schroef die plank voor je kop nog maar wat vaster, beste rechtsmens. Jou zullen dit soort maatregelen NOOIT treffen, echt niet.