1. 3

  En waar blijven de vrouwen in de kerk, waarom zwijgen die, de moeders, zij die van lekenbroeder tot priesteres wilden promoveren, enz. enz.

 2. 5

  Kunnen ze niet gewoon een gag-order uit laten gaan tot het allerhoogste niveau ? Zo van: “ja, ik weet dat u kardinaal bent, eminentie, maar toch moet u uw mond houden van de baas over dit onderwerp.” Het lijkt verdomme wel alsof die gasten het erom doen !

 3. 6

  Joden kwaad na uitspraken prediker

  ***************************************
  ` Joodse organisaties zijn woedend over
  uitspraken van pater Cantalamessa,die
  de kritiek op de Rooms-Katholieke Kerk
  vanwege het seksueel misbruik heeft
  vergeleken met antisemitisme.

  De vicevoorzitter van de Amerikaanse
  vereniging van Holocaust-overlevenden
  spreekt van een schande.Hij noemt de
  vergelijking beledigend en onhoudbaar.
  Het Simon Wiesenthal Centrum eist dat
  de paus persoonlijk excuses maakt voor
  de uitspraken,die in zijn aanwezigheid
  zijn gedaan.

  Volgens een Joodse koepelorganisatie in
  Duitsland heeft de pater zowel Joden
  als misbruikslachtoffers beledigd.
  nos

  en steeds meer bekennen misbruik:

  Een voormalig broeder uit het klooster Don Rua in ‘s-Heerenberg heeft tegenover de Wereldomroep seksueel misbruik bekend.
  Hij is de derde die verklaart daar jongens te hebben betast. “Ik heb ook hele moeilijke weken gehad.”
  http://www.rnw.nl/nederlands/article/nieuwe-bekentenis-seksueel-misbruik-s-heerenberg

 4. 7

  Hoe durft ie? Er zijn op grote schaal jongens misbruikt binnen de Katholieke Kerk en de Kerk kruipt in de slachtofferrol? Jodenvervolging, geroddel etc… Die gasten hebben echt geen enkel fatsoen. Dat ze kinderen voor het leven getekend hebben zitten ze blijkbaar helemaal niet mee. Veel erger is dat zij nu kritiek over zich heen krijgen. BAH!!!

 5. 8

  En hoeveel slachtoffers moet de Kerk nog maken tot die instantie in staat is tot ook maar het kleinste stukje zelfreflectie?

 6. 9

  @4 Touché

  Maar los daarvan slaat de vergelijking natuurlijk nergens op. Hier wordt niet het katholieke geloof aangevallen, noch de gelovigen, maar het leiderschap van de kerk. Zijn er al kerken in brand gestoken? Worden katholieken al geweerd uit het openbare leven? Of wordt daar ook maar in milde bewoordingen toe opgeroepen? Ik dacht het niet. De enige die hier onder vuur liggen, zijn degene die de bestuurlijke top van de kerk vormen en die nu deze uitspraken doen.

  Laten we het er maar bij houden dat het vooral aangeeft hoe compleet out of touch die leiding met de rest van de wereld (de realiteit?) is.

 7. 10

  @Herman
  Dat is het tragische bij sprookjesgelovers. Het is onmogelijk voor hen om aan zelfreflectie te doen, immers, zij hebben nooit geleerd dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor de eigen daden en niet een of ander vaag verzinsel. Ook al vinden miljarden mensen dat dat wel makkelijk is, zo’n sprookje dat je de schuld van alles kan geven.

 8. 11

  @christinA, als je nou het artikel gelezen had kon je zien dat volgens deze priester juist wel iedereen zelf verantwoordelijk is en niet collectief

 9. 12

  @gbh: Exact. En daar zit ‘m volgens mij precies het probleem. Dat die hele kerk weigert eens goed te kijken wat er fout is gegaan en wat er beter zou kunnen in de toekomst. Het is allemaal de schuld van zwakke individuen binnen de kerk en mensen buiten de kerk die de boel kapot willen maken. Ondertussen wordt echter genegeerd dat zaken structureel door een groot deel van de kerkelijke leiding in de doofpot zijn gestopt. Als zoiets op zo’n schaal gebeurt kun je nauwelijks meer spreken van een individueel probleem, maar lijkt het toch meer een probleem van de hele Katholieke Kerk.

 10. 13

  @gbh
  Nee, want zij gebruiken hun sprookjes om zich achter te verschuilen en ontlopen de verantwoordelijkheid door naar het instituut te verwijzen dat de bal weer terugspeelt.In dit geval ligt de verantwoordelijkheid bij beiden, individu en de kerk die een klimaat voor dergelijke zaken creeert, ten eerste door haar structuur van machtsuitoefening over hen die daar werken, ten tweede door macht te verkrijgen over anderen door naar sprookjes te verwijzen.

 11. 14

  @12 “Als zoiets op zo’n schaal gebeurt kun je nauwelijks meer spreken van een individueel probleem, maar lijkt het toch meer een probleem van de hele Katholieke Kerk.”

  …of het probleem van de individuen die het misbruik gedaagd hebben. De Kerk weet dit, en lijkt op deze manier voor de Paus te willen gaan staan, omdat die in een vorig leven grote steken heeft laten vallen. Men lijk te concluderen dat om de Kerk te beschermen, de Paus beschermd dient te moeten worden. Ik zie niet waarom dat zou moeten, maar blijkbaar worden totaal krankzinnige vergelijkingen, dooddoeners en Godwins daarbij niet geschuwd.

 12. 15

  op zo’n schaal? is die schaal dan groter dan in de normale maatschappij?

  als die schaal al groter zou zijn zijn daar misschien wel verklaringen voor die meer met de maatschappij dan met de kerk te maken hebben; homo’s werden in een hoop landen niet geaccepteerd, zij konden zich verstoppen achter het celibaat

 13. 17

  Laat ik maar hopen op de moed van de nog levende slachtoffers. Dat ze de kerk maar kapot gaan procederen. Laat de wereld maar zien of recht ook echt recht is.

 14. 18

  Heeft die joodse vriend nou al van zich laten horen die die brief geschreven zou hebben.

  #17
  De RKK staat boven/buiten de wet. Ze hebben hun eigen rechtbanken. En dat is een soort van ga door naar start en vang je aflaatje.

  Maar eigenlijk is het dus een georganiseerde pedofiele criminele organisatie. Die nog het lef heeft om anderen hun wet voor te schrijven.

 15. 19

  Iedereen aan de Godwin.

  als die schaal al groter zou zijn zijn daar misschien wel verklaringen voor die meer met de maatschappij dan met de kerk te maken hebben; homo’s werden in een hoop landen niet geaccepteerd, zij konden zich verstoppen achter het celibaat

  WTF? Onderdrukte homosexuelen worden pedofielen ofzo??? En ook meisjes zijn seksueel misbruikt door katholieke geestelijken.

 16. 20

  Het gebruik van stereotypen en het ombuigen van de schuld van personen naar een collectieve schuld doen me denken aan de verwerpelijke aspecten van antisemitisme.

  (Dat is wat hij letterlijk gezegd zou hebben)

  De complexiteit en implicaties van deze uitspraak zijn zo groot dat er voor een weblog eigenlijk geen beginnen aan is.

  Ik neig naar een vicieuze cirkel van onjuiste argumenten. De waarheid ligt in elk geval niet in het midden maar is ver te zoeken.

 17. 21

  Laat ik het explicieter opschrijven.

  Christus neemt de schuld van de wereld op zich en daar bevindt zich de verlossing van de mensheid. Als dat geen collectivering van schuld van personen is dan weet ik het niet meer.

  Maar als die collectivering doen denken aan [mag ik zeggen gelijk is aan?] de slechtste aspecten van het antisemitisme, dan houdt dat in, dat het christendom doet denken aan de slechtste aspecten van het antisemitisme.

  Ik kan me voorstellen dat het Vaticaan zich hiervan distantieert.

  Ik denk nog na over het gegeven dat de RK kerk de instigator van het moderne antisemitisme is [niet de uitvinder overigens].

  Wellicht zijn ze ook de instigator van [alle] seksuele aberraties.

 18. 22

  Overigens laat dit onverlet dat de woorden uitgesproken zijn door de persoonlijke priester van de paus.

  De duiding daarvan is naar mijn mening niet dualistisch.

 19. 23

  En laat ik de meest eenduidige interpretatie dan ook maar opschrijven.

  Als het christendom de collectivering van schulden is, dan is dat dus – of doet denken aan – de slechtste aspecten van het antisemitisme.

  Christendom en antisemitisme.
  The eternal golden braid.

  Dat de kerk dat impliciet zelf erkent – en dan weer ontkent – is toch wel mooi hoor.

 20. 25

  Het is inderdaad vreemd, sinds Bert Smeets, zie http://www.bertsmeets.nl/ in de media is gekomen “de journalistiek” (hadden ze niks te doen of zo?) OPEENS de aanval op de katholieke kerk opent!? Sexueel misbruik bij SOMMIGE priesters was toch al veel langer bekend? In de jaren 70 werd er zelfs al over gesproken! Sinds Bert Smeets de zaak WEER heropent en het overdreven groter in het licht wilt brengen (Let wel, Bert Smeets), komt iedereen OPEENS met een ware of een verzonnen verhaal om als duidelijke bedoeling de katholieke kerk te beschadigen. Toch ben ik van mening dat het eerst grondig onderzocht moet worden of het wel op waarheid berust. Bert Smeets zoals hij overkomt is zeker niet overtuigend en zijn anderen met hem zeker uit op de beschadeging van de katholieke kerk. En natuurlijk zondermeer ook op de centen, terwijl hij wel toegeeft dat hij helemaal niet sexueel misbruikt was, en alleen maar twee weken in een isoleercel heeft gezeten. Wat niet wil zeggen dat ik het goedkeur. Goed de uitspraak van de priester vergelijking met anti semitisme had naar mijn mening anders geformuleerd mogen worden. Maar ik vind de joodse gemeenschap wel heel erg vlug op hun teentjes getrapt. Toen ik in Israel was, was er ook sprake van sexueel misbruik onder de rabijnnen. Dus ik weet zeker dat de rabbi’s en Imams er ook goed van kunnen. Alleen wordt het flink verzwegen. En nu onlangs horen we ook in Zierikzee waar een moslimvader zijn 19 jarige dochter jarenlang misbruikte en daarna met triest gevolg zijn gezin doodde en daarna zichzelf van kant maakte. Maak me niet wijs, dat het niet alleen maar bij katholieken. Ook bij atheisten, cristenen, protestanten,nederlands gereformeerden,yehova’s, Lutherse, calvinistische en pinkstergemeenschappen, yehova’s komt het voor. En het is waar dat in sommige religies komt zelfs inteelt en zware kindermishandeling voor (Nog erger). Als ik naar buiten kijk en ik zie alle lichtjes van huiskamers in de stad, dat je er zeker van uit kunt gaan dat bij 1 of 2 lichtjes in de huiskamer een kind sexueel misbruikt wordt. Welke bekende nederlander op televisie zwijgt wat hij/zij misschien uitvoert met zijn kind of kinderen. ER IS MEER MISBRUIK ONDER KINDEREN DAT WIJ NOG NIET WETEN. Ik onderstreep met vette letters; Iedereen is iedereen en IEDEREEN HOORT MET DE FIKKEN VAN DE KINDEREN AF TE BLIJVEN!!! Of je nou gelovig of niet gelovig bent. Kijk ook maar wat in Dordrecht is gebeurt met Millie Boele is zelfs de politie niet meer te vertrouwen. Nu zet men een vergrootglas boven de katholieke kerk. Oke ik bedoel niet wat niet hoort, dat niet ziet en dat het aan het licht moet komen is prima. Maar wijst niet alleen maar de vinger naar de katholieke kerk. Dat maakt nou de situatie blind alsof in andere religies en culturen dat niet voorkomt. Er is zeer zeker meer aan de hand ook buiten de katholieke kerk. De katholieke kerk durft nou (wel helaas laat en nog niet overtuigend genoeg) nou wel openlijk toe te geven dat er fouten zijn binnen hun cultuur. Maar wie zwijgt nog? Wie hoor je niet? Mijn stelling is sexueel misbruik komt voor in alle milieus en culturen!

 21. 30

  En hoe komt dat? Religie wordt verkeerd gebruikt. Maar zonder religie, krijg je weer anarchisme. Dat betekent dus ook weer kindermisbruik. Hoe je ook wendt of keert, het is en blijft dweilen met de kraan open.

 22. 36

  Waarom wordt een dergelijke criminele sekte niet verboden? Als er bij de Hell’s Angels geregeld kinderen zouden worden misbruikt, zou die groep zonder pardon worden verboden, maar deze mannen mogen decennia lang blijkbaar ongestraft kinderen naar de tyfus helpen.

 23. 37

  Niet goed gelezen mensen. Iedereen hoort met de fikken van de kinderen af te bijven. Dus jullie ook. Ieder die een kind misbruikt moet zwaar gestraft worden en dat geldt ook voor priesters, rabbi’s, Imams en niet gelovigen. Van kinderen hoor je gewoon af te blijven!!!!!!!

 24. 38

  @36
  Ik ben niet gelovig, het katholicisme interesseert me niet, maar ik wel opmerken dat een ongelovige kinderverkrachter, tevens niet behorende tot de katholieke kerk, slechts 7 jaar gevangenisstraf heeft gekregen.De dader heeft in het verleden schijnbaar consequent op Groen-Links gestemd!

 25. 41

  Voor de volledigheid.

  Maar ik blijf me verbazen dat de joden zich er zo druk om maken. Kun je eindelijk aantonen dat de kerk eigenlijk antisemitisch is – en nog veel meer ergs – wordt het met een excuusje afgedaan.

  Wat mij betreft kan de rel nu pas beginnen.

 26. 42

  Liberale, socialistische en sociaaldemocratische normen zijn de(democratisch) vastgestelde regels zoals grondrechten en wetten. Onze waarde en normen binnen onze Nederlands / Europees cultuur komen toch ergens vandaan. Normen zijn gedragsregels; opvattingen over hoe mensen zich in bepaalde situaties wel en niet dienen te gedragen. kort gezegd is dat alle normen voort komen historisch gezien, uit religie of levensovertuiging. Zonder die leefregels zou ik denken dat er een anarchie zou zijn. De belangrijkste normen zijn wetten en mores (zeden of morele normen). Joodse en christelijke normen waar onze nederlands/ europees cultuur is ontstaan zijn onder meer weergegeven in de tien geboden. Lees maar de tora en/of de bijbel daar staat duidelijk als leefregel,Pleeg geen onkuisheid. Ook staat dit in de koran in de sharia vermeld. Wij weten dank zij die leefregel wat wij wel en wat wij niet mogen doen. Het is een afgesproken regel dat in onze samenleving in onze wet is vastgelegd. Iedereen en u ook weet dat wij allemaal met de fikken van de kinderen af moeten blijven. Daarom vind ik dat priesters, rabbi’s, imams en niet gelovigen die de regels overtreden, zwaar gestraft moeten worden. Wij horen ons aan de wet te houden!!!

 27. 43

  Het Vaticaan heeft vanmorgen nogmaals de urbi et orbi ingeroepen dat ze maling heeft aan pedogeruchten. De paus is gewoon een beest.

 28. 44

  Ja en zo zijn er meer religies en niet gelovigen die niet aan de wet hebben gehouden en niet willen toegeven wat ze kinderen hebben aangedaan. Inderdaad beesten zijn het!!!!

 29. 46

  @42: Als je denkt dat je, als je een kind opvoedt met het adagium “alles mag” er een gewetenloos stuk vreten uit voortkomt heb je het mis.

  De basis voor onze moraal, wat wel en niet mag dus, komt niet uit de 10 geboden, of uit een ander boekje, dat komt door onze genen.

  Die, volgens mij grootste, invloed vergeet je eventjes.

 30. 47

  Beste Spuyt,
  daar heb je misschien ook wel gelijk in. Maar het is niet “of/of” wat jij denkt, maar het is eerder “en/en”. Alles hangt met elkaar samen. Alles wat invloed heeft op de mens. Als je meer verdiept in de literatuur over psychologie, filosofie, cultuurwetenschappen, geschiedenis,theologie, politicology, dan is het best wel een complexe discussie, wat je niet zomaar kunt benoemen waar het vandaan komt. En is en blijft het een jaren en een eeuwige discussie. Wat wel blijkt uit vele onderzoeken is dat pedofilie in alle culturen voorkomt, en het een ziekte is in het brein en in de psyche van de mens. Maar dat pedofilie ook bij dieren voorkomt. Het zou mooi zijn als in de wetenschap er zich een medicijn ontwikkelt die de pedofilie zou laten stoppen! Maar helaas zover zijn de ontwikkelingen nog niet. Het enige wat we nu kunnen doen is alert blijven en ze te straffen en ze te behandelen.

 31. 48

  Als priesters (of imams, rabbi’s, vult u maar in) wordt toegestaan om kinderen geestelijk te misbruiken, waarom dan een probleem maken van lichamelijk misbruik? En waarom is dit ineens een item? Zullen we als het stof hierover is neergedaald maar eens beginnen over het (hardcore katholieke) Ustasha schrikbewind?

 32. 49

  Om maar bij het topic te blijven: lees dit.

  Ik krijg steeds meer een deja-vu gevoel (72-74).
  Het kruipt steeds hoger en duiken werkt niet meer. De paus gaat afstand doen. Wedden! Unicum?

 33. 50

  @49: Ik durf er best een kratje bier op te zetten dat Benedictus stevig blijft zitten waar hij zit. Om tot aftreden te kunnen komen is iets van zelfreflectie nodig. Dat is echter nergens maar in de kleinste mate aanwezig bij de Katholieke Kerk en haar leiders.

 34. 52

  @51: Waarschijnlijk wel. Daarmee ben je namelijk van de zonden af en dankzij het biechtgeheim is je zonde ook nog veilig.

 35. 53

  Twee berichten op een dag, moet kunnen: hier de tweede.

  Overigens kan de paus opstappen maar het gebeurt niet vaak. Eigenlijk is pas een keer gebeurt in 1294.

  Leuke tijd zo rond 1300 trouwens.
  Erg ingewikkeld.
  En had veel met geld te doen.
  En met Tempeliers.

  Spreekt nu nog tot de samenzweerdersverbeeldingen.

 36. 55

  @Bismarck#54
  Ja, de pausgeschiedenis is toch iets ingewikkelder. De periodes waar jij op doelt is een uiterst vreemde periode en draait om de nakomelingen van Marozia (Kijk even in de stamboom in de link die jij geeft). Het is een periode van moord, doodslag, incest en vrije liefde rond het pausdom. Smeuig maar heeft niets met echte abdicatie te maken. Misschien wel met sexueel misbruik.
  Begin 15e eeuw hebben we het over het einde van het schisma ook niet echt standaard.

  Maar goed, alles welbeschouwd is een abdicatie nooit standaard dus als de paus echt kleine jongetjes heeft geneukt, hetgeen me niet zou verbazen, kan hij dus aftreden. Zoveel is duidelijk.

  0verigens het bericht van vandaag komt uit Noorwegen.

 37. 56

  @55: Maar dat geval dat jij noemt is ook wel een niet echt standaard gevalletje. Een kluizenaar die tegen zijn wil tot Paus wordt uitgeroepen als gevolg van paniekzaaierij en die letterlijk de troon opgesleept wordt, om vervolgens allemaal rare decreten uit te vaardigen.

 38. 58

  @57: Normaal gesproken (en al helemaal in die tijd) is de Pausverkiezing (wel heel letterlijk) een old boys network gebeuren. Wat Italiaanse kardinalen maken onderling uit wie van hen de baas wordt (oké, soms kozen ze een buitenlander die zich goed ingelikt had, omdat de keizer van het moment dat wilde).

 39. 59

  OK. Maar eigenlijk is wat er in die tijd gebeurde niet zo relevant. Wat nu interessant is is wat er kan volgens het kerkelijk recht. Het Vaticaan is een staat en de paus is het staatshoofd.

  Ik ben geen specialist op het gebied van het moderne kerkelijk wetboek (1983) maar het lijkt er op dat het kan (Canon 332, lid 2).

  Voor wie geïnteresseerd is, is de latijnse grondtekst en de vraagbaak wellicht interessant (zie de links onderaan http://nl.wikipedia.org/wiki/Canoniek_recht).

  Ook de link tussen het kerkrecht en het civiele recht is beschreven, wellicht dat daar nog wat geïnteresseerden voor bestaan.

  Punt is natuurlijk, dat als het echt dicht bij hem komt, de paus niet het morele gewicht meer heeft om aan te blijven. De schade is dan groter dan de winst. Hoe het ook beschreven staat, in dat geval zal hij vast wel gaan.

  (slot van het draadje of wordt elders vervolgd?)

 40. 60

  @59: als tie opstapt is niet alleen je gelijk bewezen, bovendien kun je ervan uitgaan dat er dan wel een topic verschijnt waar je op kunt vervolgen. Of de paus ook vervolgd wordt in dat geval weet jij vast beter, want over de link kerk-civiel recht heb ik geen kaas gegeten (afgezien van hoe het vroeger was, namelijk gescheiden, zelfs territoriaal).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren