Pesticiden zijn tot 1000 keer giftiger dan gedacht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De meest giftige pesticide is Roundup. Geproduceerd door… Monsanto.

Open artikel

Reacties (14)

#2 Andy Cap

@1: Petje af voor Ad de Jong en de Volkstuinvereniging Heerenveen.

#3 Derpjan

1000x giftiger? Aangezien we nu niet allemaal dood zijn betekent dat dus dat het spul nauwelijks in ons eten terechtkomt (maar misschien wel in het milieu) of dat er sowieso weinig (relatief t.o.v. de ADI) wordt gebruikt per eenheid voedsel. Verder onderzoek lijkt me handig, zeker met de reputatie van Seralini…

#4 Andy Cap

@3: Jij denkt misschien dat vergif tot gevolg heeft dat iedereen ter plekke dood omvalt. De kwestie is niet dat we nu niet al lang allemaal dood zijn, maar dat we allemaal dood gaan en de grote vraag is waaraan;

kanker bijvoorbeeld

Het verhaaltje dat we tegenwoordig allemaal kanker krijgen omdat we ouder worden dan vroeger, dat ken ik nou wel. Maar zelfs als er een genetische component bestaat zal het toch in de meeste gevallen ergens door “getriggered” moeten worden;

vergelijk: roken veroorzaakt longkanker. Niet bij iedereen, en gelijk, maar toch, enz.

Overigens is dit niet het enige probleem dat verbonden is aan de landbouwmethoden die Monsanto ons probeert op te dringen. Waarschijnlijk zijn er nog wel ernstiger problemen aan verbonden. Maar al die informatie kun je vinden op de prachtige pagina van Ad de Jong en de Volkstuinvereniging Heerenveen.

#5 Derpjan

@4

Ik weet dat je niet meteen dood hoeft te gaan van gif, maar een gif dat sterk genoeg is om in het lab (bij dieren) duidelijk opgemerkt te worden als giftig en dan in combinatie met andere gifstoffen nog 1000x sterker blijkt te zijn zonder dat er massaal slachtoffers vallen, dat vind ik een vreemd verhaal. Volgens mij zijn er niet veel gifstoffen waar je last van hebt bij 1 dosis maar bij 1000 dosissen niet heel snel doodziek wordt. Vergelijk het met die sigaretten: van 10 per dag heb je een beetje “last” en na jaren kun je longkanker krijgen, als je de hoeveelheid teer en nicotine van 10.000 sigaretten per dag binnenkrijgt ben je meteen dood, als je de hoeveelheid van 10/1000=0.01 per dag binnenkrijgt merk je er je hele leven lang niets van en ga je dood van ouderdom lang voordat je longkanker krijgt.

#6 Amateur Commenter

Water is ook gif, alles is gif. Het gaat om de hoeveelheid dat je van een stof binnenkrijgt en of deze cumulatief is.

#7 Andy Cap

@6: De meeste van deze gifsoorten worden opgeslagen in het (menselijk) vet en werken op die wijze cumulatief (eens te meer bij alle dieren die aan het einde van de voedselketen staan).

@5: Aangezien ik nog nooit een studie heb gezien waarin is aangetoond dat het sterftecijfer onder de bezoekers van bruine kroegen significant hoger ligt, heb ik ook altijd mijn twijfels gehad inzake de schadelijke effecten van het “meeroken”.

Achteraf zal bovendien blijken dat dit komt omdat ze daarbij ook vaker dan gebruikelijk zoute pinda’s eten. Maar het zal ongetwijfeld nog wel even duren voordat statistisch is aangetoond dat dit het schadelijk effect met een factor 1000 verhoogt.

Ik wacht de publicatie van het onderzoek af.

#8 gbh

@6: Dat klopt maar het één is veel giftiger dan het ander en dat is toch waar het om gaat, aan 100 gram botuline heb je genoeg om heel de wereldbevolking uit te roeien.

#9 Noke Wan

Roundup is toch een herbicide, geen pesticide?

#10 Andy Cap

@9: Daar heb je gelijk in,
maar vergif is het natuurlijk evenzeer.

Overigens maakt niemand die fout,
behalve Eva dan.

#11 Derpjan

@7

Ik heb gelezen dat een meeroker gemiddeld het equivalent van 0.1 – 0.3 sigaretten per dag binnenkrijgt, de kans op longkanker is dan 7% – 28% hoger, tegen 1400% – 1900% bij iemand die een pakje per dag rookt, meeroken is dus inderdaad veel, veel minder slecht dan zelf roken. 1000x minder dan een pake per dag is 0.02 sigaret per dag, 5x minder dan de ondergrens bij meerokers. Bij 0.02 sigaret per dag zal het verhoogde risico op longkanker waarschijnlijk niet meer meetbaar zijn. Roundup en de andere bestrijdingsmiddelen moeten wel heel raar werken wil je een meetbaar effect op de gezondheid hebben bij 1 dosis, maar geen doodzieke bevolking bij 1000 dosissen/doses.

#12 Andy Cap

@11: Ik dacht dat mijn voorbeeld met de zoute pinda’s wel afschrikwekkend genoeg zou zijn, maar helaas….

PS: Ik rook 2 pakjes per dag, dus ik had al 3000% dood moeten zijn.

#13 roland

De nadruk krijgt 1000 keer. Het bericht stelt “In combinatie met andere stoffen in bestrijdingsmiddelen worden de werkzame bestanddelen twee tot ruim duizend keer schadelijker”
Het kan ook 2 keer zijn en 1000 keer heel weinig blijft weinig.

#14 klukkluk

Onderzocht door Gilles-Eric Séralini, dan zal er wel weer niks van kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*