1. 1

  Elke voorspelling over de bevolkingsdichtheid in de toekomst is fout gebleken. Te beginnen bij Malthus. Overbevolking is een moeilijk begrip want niemand kent precies de draagkracht.

  Maar een ding weten we zeker: er zijn grenzen.

  Grenzen aan de voeding, energie.
  En dus aan het aantal mensen dat de aarde kan dragen.

  Zolang mensen roepen dat als de voorspelling van de aantallen fout zijn er DUS doorgegroeid kan worden, heeft het helemaal geen zin om over het onderwerp te discussiëren. Je zult moeten reageren VOORDAT de grens bereikt is. En als je de grens niet kent kun je beter voorzichtig zijn.

 2. 2

  @1: Je ziet een essentieel punt over het hoofd namelijk de grenzeloosheid van het menselijk vernuft. Dankzij dat menselijk vernuft kunnen we zonder probleem voedsel produceren voor 7 miljard mensen, een draagkracht die voor iemand uit de middeleeuwen onvoorstelbaar is.

  Grenzen, en in het bijzonder denkbeeldige grenzen, zijn geen dingen om angstig binnen te blijven maar om fluks overheen te stappen. Vertrouwend op het menselijk vernuft, optimistisch op reis in een steeds weer nieuwe wereld.

 3. 3

  Eigenlijk zou ik @1 iets anders willen zeggen. Als ik kijk naar de plekken in de wereld waar ik voor mn werk kom wat er over is van natuurlijke gebieden, het is bijna helemaal niets. Bijna alles wat we oernatuur noemen is gecultiveerde natuur.

  Bijna-echte oernatuur, regenwouden bijvoorbeeld, worden in hoog tempo neergehaald voor bijvoorbeeld oliepalmplantages (in Zuid Oost Azië), soja (Zuid Amerika), (illegale) houtkap (overal). Als ik ook de verwoestingen zie aan kwetsbare moerassen en meren, overal ter wereld, gematigde bossen, riffen, dan is mijn conclusie dat we al lang de draagkracht van de aarde hebben overschreden met ons zeven miljard.

  Anton, je hebt gelijk dat mensen eindeloos inventief zijn en op een volgende crisis ook wel een volgend antwoord zullen vinden. Energiecrisis bijvoorbeeld. Maar een aarde die veel wegheeft van een megavarkensstal waar we van crisis naar crisis overleven staat mij om veel redenen niet aan.

 4. 4

  @3
  Oerbossen, moerassen, complete diersoorten.. die verdwenen ook al voordat de mens zijn intrede deed. Als het verdwijnen hiervan betekend dat de aarde niet genoeg “draagkracht” meer heeft, dan is dat niks nieuws.

  De mens heeft de neiging de natuur te zien als het hof van eden, iets waar nooit iets gebeurd en nooit iets veranderd totdat de mens de zonde introduceert.

  Ik zie parallellen tussen het groene denken en het christelijke denken. Dieren kennen geen zonde.

 5. 5

  Thalman, ik had het niet voor niks over “bijna-echte oernatuur”. Waar we naar toe aan het gaan zijn is een systeem waarin soorten steeds sneller verschijnen en verdwijnen. Ga maar eens schelpen zoeken op het strand. 90% zijn immigranten die hier 30 jaar geleden niet waren. Ze verdringen soorten die hier al een paar miljoen jaar zitten.

  Nou is dat op zich niet onnatuurlijk (de snelheid van het proces wel), en schept het nieuwe kansen (voor beesten die van Amerikaanse zwaardschedes houden), maar creëert het ook een inherent instabieler systeem. En daar zit mijn punt over draagkracht.

  We zijn bezig alle natuurlijk checks en balances uit te bannen en dat maakt de kans op grote ecologische rampen alleen maar groter. Dan krijg je dus een aarde als megavarkenstal waarbinnen je alles alleen maar onder controle kunt houden door het plat te spuiten met antibiotica.

  Zeven miljard mensen (en zeker mensen zoals wij die waanzinnig veel verbruiken) lijkt me meer dan een aarde kan dragen.

 6. 6

  Het is wel erg vreemd om te vernemen dat er op de wereld ook talloze landen zijn (vooral in Europa) waar de bevolkingsgroei juist gigantisch ver af lijkt te nemen! En in een overvol land als Nigeria is door de overbevolking een besmettelijk virus, ebola, uitgebroken dat bezig is om de mensheid weer terug te dringen en het lijkt zich ongestoord over Afrika en daarbuiten te verspreiden. Toomt de mens zichzelf niet in dan zal de natuur dat helaas gaan doen door middel van epidemieën, hongersnood, overstromingen, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, hittegolven, strenge winters of orkanen. Niettemin vraag ik me af of er in overbevolkte landen hopelijk voorlichtingscampagnes of onderwijs worden gegeven over geboortebeperkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren