Ook België kent nu zwartepieten-rumoer

NIEUWS - Nadat een Franse journalist zich afvroeg of de Belgische minister van Buitenlandse Zaken er wel goed aan had gedaan afgelopen zaterdag zwart geschminkt mee te doen aan de jaarlijkse Noirauds (de Zwarten), is er nu ook in België “zwarte pieten rumoer”.
De Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe, die in België woont, schrijft dat in elk ander fatsoenlijk land iemands politieke carrière voorbij zou zijn. Er is niks veranderd sinds de dagen van Leopold, voegt ze daar nog aan toe.

Open waanlink

 1. 1

  En ook daar wordt de discussie gedomineerd door roomblanke welgestelden die vanuit hun superioriteit echt heel goed voor anderen uit kunnen maken wanneer die zich gediscrimineerd moeten voelen. Zo’n Chika Unigwe mag je serieus nemen, die weet waar ze het over heeft. De rest zou ik als aandachtshoeren afserveren.

 2. 2

  De Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe, die in België woont, schrijft dat in elk ander fatsoenlijk land iemands politieke carrière voorbij zou zijn. Er is niks veranderd sinds de dagen van Leopold, voegt ze daar nog aan toe.

  En toch woont ze er, en toch staan miljoenen negers in de rij om in België te kunnen wonen. Zijn dit dan allemaal sadomasochisten?

 3. 3

  @1: juist ja dus als non-jood mag ik ook geen mening hebben over de shoah omdat ik anders een roomblanke ben met een superioriteitsgevoel die als aandachtshoer moet worden afgeserveerd? (ja ik gooi meteen er maar een Godwin in want tja als we de Piet discussie zo medio maart kan een Godwin ook nooit vroeg genoeg in de discussie gegooid worden)

 4. 4

  @2: Er steken er een paar duizend over om in Europa te willen komen, niet miljoenen die per se naar Belgie willen. Tenzij je uiteraard een betrouwbare bron hebt voor je specifieke cijfer “miljoenen”, dan zie ik die graag tegemoet

 5. 5

  @3: Er zijn -voorzover ik weet- nog geen doden gevallen in de zwarte-pietendiscussie. Discriminatie is iets anders dan moord. En het gaat hier om vermeende discriminatie. Dan ga je eerst bij de groep in kwestie te rade om te vragen hoe die er zelf over denken. Je hoeft van mij als het over de shoah gaat echt geen doden te interviewen.

  En ja, jij mag gerust een mening hebben over de shoah, maar op het moment dat jij het recht meent te hebben daar het hoogste woord over te mogen voeren ben je de werkelijke slachtoffers aan het bagatelliseren. Ik zou me als jood er zwaar aan storen als een ander met mijn leed aan de haal gaat.

 6. 6

  @5: Een hoop (zwarte alswel witte) mensen lijden zwaar onder dat eeuwige gezeik over zwarte piet. En toch gaan jij en jouw consorten keer op keer met hun leed aan de haal.

 7. 7

  Keijzer is een beetje op zijn wormvormig aanhangseltje getrapt, zo reageert hij.

  Wat een leed wordt hem aangedaan! En aan zijn zwarte medemens! Onmenschen! Onverlaten! Barbaren zijn het!

 8. 10

  @7: Ik heb blijkbaar toch een gevoelig snaartje geraakt.
  Ben je soms een beetje onzeker over je zwarte pieten standpunt?
  Of zullen we de duitsers gewoon weer moffen noemen en de spanjaarden op hun bek rammen. In jou redenatie hadden die hooligans gelijk met het vandaliseren van het italiaanse fonteintje.
  Ben jij soms een hooligan?

 9. 11

  In dit geval gaan er dus gewoon echt mensen lijden (degenen waarvoor al meer dan een eeuw op deze ludieke wijze gecollecteerd wordt), omdat men in den verre blackface loopt te roepen. Mia Farrow mag zelf voor de rest van haar leven de donatie overnemen (en daarna uit een fonds van haar erfenis bekostigen), of zichzelf schamen.

 10. 12

  “Het leek dus ideaal om zich te verkleden als ‘Afrikaanse edelman’ om de anonimiteit van de inzamelaars te bewaren.”

  Blah, blah, blaat. Kan iemand mij de definitie van discriminatie uitleggen? Want die snap ik niet meer..

 11. 14

  100 jaar geleden werd er gedebatteerd over de lengte van de werkweek, algemeen stemrecht, seculiere samenleving, gezondheidszorg (die levens redt), hoger onderwijs voor alle lagen van de bevolking, eigen auto, commerciële luchtvaart, etc.

  Allemaal bijzaken.

  Tegenwoordig zijn we pas écht bezig met de toekomst. Van eind december tot eind maart is er niet over gesproken, maar het mag eindelijk weer: zwarte piet!

 12. 15

  @4: Dat is “Thalletjevission!” dat is een hele ander manier van “kijk belevenis”. Ook altijd het slachtoffer, Rechts knuffelt, Links is alleen maar geweldadig en in Thalletjevission heeft Thalman altijd gelijk.

 13. 16

  Ik ga ervan uit dat de directie en medewerkers van Albert Heijn, Bijenkorf, Hema en Blokker misschien vroeger ooit de strip over ‘The Katzenjammer Kids’ uit 1893 hebben gelezen. Deze strip, in het Nederlands uitgebracht als ‘De Doerakkers’ in Mickey Mouse maandblad uit de jaren ’70, was de eerste strip die ooit ontstond en gaat over de tweeling Hans en Fritz, kwajongens die met een Duits-Engels accent spreken, en constant hun omgeving tot wanhoop drijven. Zo worden hun moeder, Ms. Kay (een gezette, naïeve maar erg gedisciplineerde en autoritaire vrouw), de Kapitein (een gezette en opvliegende bebaarde schipbreukeling), de Inspecteur (een oudere kerel met een ellenlange baard en ontzettend opschepperig, lui en driftig is) en een aantal andere personages constant het slachtoffer van hun streken hoewel Hans en Fritz ook geregeld over de knie worden genomen en van hen een flink pak voor hun broek krijgen.
  Er komen in deze strips echter een aantal zwarte negers met dikke lippen in voor, en oftewel heel slim, dom of autoritair schijnen, zoals de Superpygmee, een slimme zwarte jongen met gouden oorringen die op een kraanvogel vliegt en in telegramstijl praat en koning Bongo, een autoritaire negerkoning, en het constant aan de stok krijgt met blanke bedriegers. Zij proberen hem steeds te verleiden op een manier waarop men vroegere negers wilden omkopen met kraaltjes en spiegeltjes al proberen Hans en Fritz dat steeds te beletten. Toch kregen zij ook wel eens van de zwarte soldaten van de koning een portie billenkoek, gelijk zoals Zwarte Piet zou hebben gedaan, en de inspecteur zou misschien beter voor Sinterklaas hebben gespeeld.
  Gelukkig hebben de anti-Zwarte Pieten nog niet geprobeerd om ‘The Katzenjammer Kids’ in de ban te doen om soortgelijke zwarte mensen want anders hadden Sjors en Sjimmie (in de eerste strip was Sjimmie ook een negertje met rode lippen, oorringen en hij praatte eveneens in telegramstijl) en Nero & Co (waarin het negertje Petoetje uit Papoea een vader als stamhoofd heeft met een zeer omvangrijke buik!) net zo goed zijn verdwenen. Het idee echter om een blank jongetje voor Witte Piet of Gouden Piet te laten optreden zal de Albert Heijn daar alleen maar schade berokkenen omdat niemand dat serieus neemt en geef mij gewoon echte Zwarte Pieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren