1. 2

  Dus het probleem is dat “hedge funds” de lening die de Grieken zullen krijgen in de toekomst hebben voorgeschoten aan de Grieken (maar het bedrag later wel terug willen)? Een grote schande indeed.

 2. 4

  Inderdaad. Ik snap niet hoe je dat voor elkaar krijgt. #2 is er een prima voorbeeld van. Maar het is inderdaad een schande dat de hedgefunds geld willen verdienen aan het geld dat de belastingbetalers via de Grieken aan de banken zullen betalen.

  Van ad hominems heb je duidelijk meer verstand.

 3. 5

  @2: Nee dat is het niet. Lees het artikel even: Anderen hebben geld voorgeschoten, de Hedge Funds kopen leningen tegen een schijntje op met het doel straks de EU en IMF steun op te strijken. Daarmee komt het hele reddingsplan van de Grieken in de problemen, want enerzijds gaan die hedge funds niet aan gedeeltelijke kwijtschelding doen (iets waar banken wel toe waren gebracht onder druk van de EU) en anderzijds zitten EU en IMF er niet om te springen met hun geld deze gok/chantage (met Griekenland als gijzelaar) van de hedge funds te belonen.

  Dat er toch moreel iets mis is met deze chantagepraktijken wil blijkbaar niet tot je doordringen.

 4. 6

  Waarom deze opmerking over een waanlink? Ik neem aan dat D’s aandeel slechts het opvoeren is. Om hem daarop onkunde aan te wrijven is nogal vergezocht, niet?

 5. 8

  Nogmaals: wat heeft dat met deze waanlink te maken? Je kritiek zou hout snijden onder een artikel van D.’s eigen hand. Hier is het alleen irritant.

 6. 9

  Man, ga niet zeggen dat ik “het artikel niet heb gelezen”. Schei toch uit met je schijnautoriteit. Dat werkt vast op je universiteit, hier niet.

  In het artikel staat:
  But as the talks have dragged on, many of these banks, especially big holders in France and Germany, have sold their holdings. Among the buyers have been London hedge funds and other independent investors that are now questioning why they should accept a loss — if at least in the short run Greece keeps meeting its debt payments.

  Dus de reguliere geldschieters – banken, verzekeraars, pensioenfondsen – laten Griekenland vallen als een baksteen. De hedge fondsen springen in dat gat, zodat Griekenland nog even verder kan. Nogal wiedes dat zij geen (gedeeltelijke) wanbetaling wensen: dat is namelijk de reden dat banken, verzekeraars, pensioenfondsen de Griekse schuld laten vallen als een baksteen.

  Dat er toch moreel iets mis is met deze chantagepraktijken wil blijkbaar niet tot je doordringen.

  Er is sociaal iets met je mis als je “nee, ik geef je mijn spaargeld niet” als chantage ziet. Dan heb je bizar onrealistische verwachtingen van anderen, en natuurlijk een blinde vlek voor je eigen gedrag.

  Als wij geen filantropische donatie willen doen aan Griekenland (door bijvoorbeeld onze pensioenfondsen en (staats)banken te verplichten de Griekse schuld te herfinancieren), waarom zou een of andere fat cat in London of New York wel daartoe verplicht moeten zijn? Als je daarop zit te wachten leef je echt in lala-land hoor…

 7. 10

  Het is een klotestreek, zeker. Maar gezien het systeem doen die hedgefondsen toch eigenlijk niks verkeerd? Ze zien een voordeel en grijpen het aan. Hoe verschilt dat van mensen die in December een spaarloonregeling afsluiten om snel van de rente te profiteren voordat het opgeheven werd?

 8. 11

  “Nogal wiedes dat zij geen (gedeeltelijke) wanbetaling wensen: dat is namelijk de reden dat banken, verzekeraars, pensioenfondsen de Griekse schuld laten vallen als een baksteen”

  Precies. En waarom zouden we die hedgefunds dan moeten toejuichen, als zij de Grieken nog meer woekerleningen verstrekken, die zij op de belastingbetalers willen verhalen? Waarom zouden die hedgefunds anders behandeld moeten worden dan de banken, die -gelukkig- voor een deel van de mede door hen en onder hun ogen veroorzaakte schuld op moeten draaien, zodat dat niet alleen op de belastingbetalers wordt verhaald?

 9. 12

  Precies, waar waren de protesten toen too big to fail ism de overheid deze crisis genereerde? Hedgefunds zijn in vergelijking onschuldige klassieke spaarders/investeerders. Zij en andere verantwoorde particuliere spaarders krijgen dadelijk de zwarte piet toegespeeld en het klootjes volk zal vrolijk meegaan met de falende overheden die hen als bliksemafleider voor hun eigen falen zullen gebruiken wanneer de realiteit van de markt aanklopt.

 10. 13

  Probleem is dat de hedge fondsen niet anders behandeld worden dan de banken. Bij het vooruitzicht van een gedeeltelijke wanbetaling hebben de banken, etc hun Griekse schuld op de markt gedumpt. Toen de Nederlanders en Duitsers de “private sector involvement” keutel weer introkken zagen de hedge fondsen hun kans schoon. Je kan natuurlijk weer per decreet besluiten dat private partijen (in dit geval de hedge fondsen) moeten bijdragen, maar met een druk op de knop trekken zij hun geld terug, en heb je weer hetzelfde probleem.

  In de moderne wereld is er een groot verschil tussen wat je zegt dat er moet gebeuren en wat er daadwerkelijk gebeurt. Als je ooit leiding hebt gegeven aan meer dan een persoon zal dat vast herkenbaar klinken: je kan wel allerlei commando’s naar mensen blaffen, maar pas bij de juiste prikkels verandert het gedrag.

 11. 14

  Dus de reguliere geldschieters – banken, verzekeraars, pensioenfondsen – laten Griekenland vallen als een baksteen. De hedge fondsen springen in dat gat, zodat Griekenland nog even verder kan.

  Nee, je hebt dus nog niet goed gelezen. Het gaat om al aangegane leningen, niet om nieuwe leningen aan Griekenland. De hedge funds kopen die over van de banken die de lening aan Griekenland gegeven hebben, met het doel er winst op te maken. Dat de banken daarin meespelen is ook vies van hun kant (want ze proberen daarmee onder het akkoord uit te komen dat ze met de EU hebben), maar de hedgefunds zijn niet bepaald filantropisch bezig, om het eens zacht uit te drukken.

  Mijn conclusie is in ieder geval dat het duidelijk is dat je met de financiële sector geen afspraken kunt maken, want als het puntje bij het paaltje komt kiezen ze allemaal (banken en hedge funds alike) voor de oplossing waar ze het meeste geld aan over houden, desnoods met het mes op de keel van de mensen waar het om gaat.

 12. 16

  Nee, je hebt dus nog niet goed gelezen. Het gaat om al aangegane leningen, niet om nieuwe leningen aan Griekenland.

  Wederom, ga er niet vanuit dat ik niet zou begrijpen wat ik zelf zeg. Hoe meer bestaand schuldpapier op de markt wordt gedumpt, hoe minder nieuw schuld papier (=nieuwe leningen) Griekenland aan de man kan brengen.

  maar de hedgefunds zijn niet bepaald filantropisch bezig

  Zo! He he, wordt ook iemand wakker.

  Mijn conclusie is in ieder geval dat het duidelijk is dat je met de financiële sector geen afspraken kunt maken

  +1

 13. 19

  “Toen de Nederlanders en Duitsers de “private sector involvement” keutel weer introkken zagen de hedge fondsen hun kans schoon”
  Daar zit volgens mij dus een foutje in je verder correcte redenering. De banken dumpten hun leningen op de markt, maar konden die pas kwijt aan de hedgefunds, toen de “private sector involvement” keutel werd ingetrokken. Dat zij met één druk op de knop hun geld weer terug trekken is hetzelfde wat de banken gedaan hebben (het proberen te dumpen van je schulden op de markt in de verwachting dat de belastingbetalers wel op zullen draaien voor de door jou genomen risico’s).

  “In de moderne wereld is er een groot verschil tussen wat je zegt dat er moet gebeuren en wat er daadwerkelijk gebeurt”
  Daar heb je gelijk in. In dit geval willen de meeste mensen, dat de financiële instellingen de verantwoording nemen voor de door hen genomen risico’s, maar hebben de financiële instellingen de regeringen in hun zak zitten, waardoor uiteindelijk de belastingbetaler de kosten zal gaan betalen. Als je dus maar voldoende geld hebt, gebeurt er in de wereld steeds vaker wel wat je wil dat er gebeurt, ook al is de hele wereld tegen je. Klassenjustitie bestaat nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren