1. 6

  Het blijft me verbazen dat iemand niet knettergek uit 27 jaar gevangenschap komt. En dan ook nog de mentale kracht heeft president te zijn in zo’n sterk veranderend land. Tulbandje af.

 2. 8

  Nelson Mandela was een geweldige president die ervoor zorgde dat de Apartheid in Zuid-Afrika verdween. Het stond hem wel op 27 jaar gevangenschap op Robbeneiland te staan maar de laatste jaren was hij meer een gevangene van zijn eigen lichaam. Diep in zijn hart wilde Mandela vast ook wel weg want hij was tenslotte al 95 jaar oud, net zo oud als dat mijn oudoom Evi (eveneens van negerafkomst) werd en die 4 jaar geleden op 5 december werd begraven. Nou is Mandela, zoals zijn ex-vrouw Willie ooit zong in haar single ‘Free, Nelson Mandela’), pas écht vrij gekomen uit zijn stoffelijk lichaam en zijn ziel vertrokken naar het hiernamaals waar vele familieleden, vrienden en kennissen (die hem voorgingen) Mandela welkom heten! En wij zullen hem allemaal in de 21ste eeuw achterna komen om Mandela daarna voorgoed terug te zien.

 3. 9

  In het algemeen ben ik niet zo van heldendom/mensen op een voetstuk plaatsen. Voor de heer Mandela maak ik graag een uitzondering. RIP.

 4. 13

  @3: Yep!

  Mahatma Ghandi is ook zo’n alom geliefde held en Mandela zal ongetwijfeld eveneens worden bijgezet in de galerij van grootheden die hebben laten zien “hoe het ook kan”,

  door de lijkenpikkers die hem nog niet zolang probeerden weg te zetten als terrorist.

  Laten we vooral dat laatste niet vergeten.

 5. 14

  Dat hij uit de gevangenis kwam lopen is een van mijn oudste “politieke” herinneringen. Er zijn denk ik weinig mensen die een “wereldbegrafenis” verdienen, maar hij is er een van.

 6. 15

  Wel de ultieme uitsmijter van het zwarte piet-debat dit. Nu moeten we in het vervolg ook nog pakjesavond vieren op de sterfdag van Mandela :)

 7. 19

  @13 Het ANC was een tijdlang een terroristische organisatie (vuilnisbakbommen!) en Mandela was een tijdlang leider ervan. Hoewel die perioden niet samenvielen is die associatie dus niet zo gek. En omdat die link al tijdens zijn leven werd gelegd kun je niet spreken van lijkenpikkers.

 8. 25

  @24: De Prinsenvlag zal wel uitgaan vandaag in de fractiekamer. Die lijkt immers heel erg op de vlag van Zuid Afrika ten tijde van het apartheidsregime.

 9. 26

  @13 “de galerij van grootheden”
  Inderdaad en terecht. Ik ben, jaren na zijn vrijlating, nog steeds verbaasd en bewonderd hoe een man, die zo te pakken is genomen door een regime, zonder bitterheid zijn leven weer kon oppakken en het in het teken kon stellen van samen leven in vrijheid en gelijkheid. Mandela is voor mij de verpersoonlijking van met een liefdevol hart leven. Groot respect.

  Rutte over Mandela op Radio 1:
  http://www.nu.nl/algemeen/3646962/rutte-denkt-dankbaar-terug-mandela.html
  “Mandela was een verzoener en een verbinder”
  en vervolgens spreekt hij de hoop uit dat Zuid Afrika op zijn weg doorgaat.

  Je zou Rutte een scheutje Mandela gunnen.

 10. 28

  @22 Misschien bedoelde ik -cynisch- dat het inderdaad de held was van de moderne tijd, dat deze tijd inderdaad geen grotere helden heeft voortgebracht? Dat zelfs bij de dood van een 95 jaar oude man, deze man nog beschouwd kan worden als man van de moderne tijd.

  Maar ja, zonder context is het makkelijk oordelen. En als één iemand een minnetje geeft, denken anderen: “A ja, #5 bedoelde het natuurlijk zo: dat deze man niks voorstelde.”

  (En ja, dat is ook richting jou #17. Schuif het mij maar in de schoenen. Tis tis)

 11. 30

  @28 Ik denk dat het heel normaal is dat we slechts enkele mensen als überheld herinneren. Er moeten de juiste omstandigheden zijn om voor zo’n held te floreren, de held moet een enorm charisma hebben en de media moeten er voldoende aandacht aan besteden. Was Mandela bijvoorbeeld in Nederland geboren, dan was hij nooit de held geweest die hij nu is.

  Dat de oude Mandela op een uniek voetstuk staat, zeg mijns inziens niet zoveel over de afgelopen decennia.

 12. 31

  @30: ”de held moet een enorm charisma hebben en de media moeten er voldoende aandacht aan besteden”

  En hij moet het geluk van pech hebben natuurlijk. ’t Is ad aspera ad astra, niet op je dooie gemak ad astra.

  Zelf ben ik bijvoorbeeld ook heel dapper en charismatisch, maar ja, ik word niet voor een gerechtvaardigde strijd in de gevangenis gegooid en slecht behandeld en zo … Mandela wel (some guys have all the luck).

 13. 32

  In die tijd was de voormalig marineofficier Struick van Bemmelen secretaris buitenland van de VVD.

  “De heer Struick van Bemmelen vroeg of wij al geevalueerd hebben in hoeverre bij economische sancties vooral de zwarten worden getroffen en niet de blanken.”

  “De heer Struick van Bemmelen vroeg naar de gemeentelijke boycotacties.”

  “De heer Struick van Bemmelen vroeg naar de contacten met de blanke oppositie.”

  “Dan heeft de heer Struick van Bemmelen gevraagd of wij niet overgefixeerd zijn op Zuid-Afrika en daarbij eigenlijk de situatie in Angola te veel verwaarlozen.”

  http://www.statengeneraaldigitaal.nl/document/tekst?id=sgd%3A19861987%3A0000032&pagina=7

  De heer Struick van Bemmelen van de VVD probeert duidelijk twijfel te zaaien inzake de (effectiviteit van) boycotacties in het belang van o.a Shell en de MAKRO en de aandacht te verleggen naar de steun van Cuba (het communistische gevaar) voor de vrijheidsbeweging in Angola.

  Struick van Bemmelen, ken ik die naam niet ergens van?

 14. 33

  @29: Kijk eens aan, post jij hier onder verschillende namen? Dat is natuurlijk een aangename manier om jezelf steeds gelijk te geven.

  Kun je je niet beter beperken tot het uitdelen van minnetjes?

 15. 34

  @31: Per aspera zelfs.

  @13: Nee, dat moet inderdaad niet vergeten worden. Toen Obama gisteren zei dat hij Mandela altijd als voorbeeld heeft gezien werd de de drang dan ook erg groot om de telefoon te pakken om hem eraan te herinneren dat als hij op iemand in Mandela’s verhaal lijkt, dat het dan eerder het Apartheidsregime is.

  Abdulelah Haider Shaye heeft dan meer weg van Mandela.

  (Al is natuurlijk alleen Mandela Mandela … )

 16. 36

  De grootste verdienste van Mandela was niet de symboolwerking voor de afschaffing van de apartheid maar het voorkomen dat NA de afschaffing daarvan Zuid-Afrika niet afgegleden is naar een niveau als dat van bijv. Zimbabwe.

 17. 44

  @42: Ik weet natuurlijk niet in hoeverre jij een “mister”bent, maar na 27 jaar op water en brood op Robbeneiland wil een normale gezonde man wel weer eens wat, neem ik aan.
  Mits niet definitief opgedroogd, natuurlijk….
  Hij had nogal wat in te halen…dacht ik…;-))0

  En er waren dames ZAT die zich voor zijn voeten wierpen, tenslotte krijg je niet elke dag de kans je te liëren met een internationale HELD.

  Kom op zeg, doe ff normaal, de man was een monnik in vergelijking met Kennedy, en die is nog maar een paar dagen terug als grote zaligmaker vereerd en betreurd over de gehele wereld…..

 18. 45

  @37: Toevallig vandaag krijgt hij een Alkarama Human Rights Defenders Award uitgereikt in Genève:

  jeremy scahill ‏@jeremyscahill
  With ‏@‏ionacraig in Geneva for the ‏@‏AlkaramaHR Award to honor Yemeni journalist ‏@‏AbdulEla pic.twitter.com/hghkDZDqT9
  6 december 13

  Iona Craig أيونا ‏@‏ionacraig
  Today ‏@‏jeremyscahill & I are in Geneva to honour journalist ‏@‏AbdulEla who’s unable to attend. He’s barred from leaving Sana’a until 07/2015
  6 december 13

  (/minofmeerofftopic … )

 19. 46

  @44:

  Ik ben geenszins een heer als het om vrouwen gaat, alhoewel ik wel netjes voldoe aan het oude rollenpatroon uiteraard…

  Maar wat ik zo zielig vind is dat hij én lang opgesloten heeft gezeten én dus ex vrouwen, alimentatie en elke keer weer moest trouwen heeft moeten meemaken. Sommige mensen hebben ook altijd pech.

 20. 48

  @43 dezelfde zuma die na een bezoekje aan een prostituee verklaarde dat je het hiv virus kon afdouchen. En die niets wist van het feit dat de verbouwing van zijn huis door de overheid betaald werd.

  Ignorance is bliss.

 21. 49

  @44: Dit lijkt de reactie van een Gelovige die niet kan verdragen dat het object van zijn devotie op smetten wordt betrapt. Die moeten dan worden gebleekt of afgewasen bijv. met verwijzingen naar lagere goden (Kennedy) die ´het ook deden´ = erger deden.

  Dit verraadt een kruiperige geest die het intellectueel niet aan kan dat goed en kwaad hand in hand gaan. Maar van de grootste Cultuurhelden als: Starkadr, Hercules, Indra, Rasputin, hebben hun biografen ook niet nagelaten op de grote misdaden van hun voorwerpen van verering in extenso in te gaan.

 22. 57

  @31:
  Je hebt dan ook nog niet erg gestreden, denk ik.
  En ook nog niet zoveel bereikt…maar als je je best doet, eerst even 27 jaar gaat zitten en daarna president wordt die een enorme hoop goeds bereikt, ja, hoor, dan krijg jij wat mij betreft dat lauwerkransje ook. ;-))

 23. 58

  Ik ben altijd zo nieuwsgierig naar de mensjes achter de minnetjes…reacties geven ze niet. laat staan argumenten, minnetjes wel.
  Grappig en apart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren