Is het toeval dat Turkije zijn enige vrouwelijke minister stuurt?
En zo liep Nederland met open ogen in de val. Hoe harder het denkt op te treden tegen Turkije, hoe meer het de gevaarlijke cocktail van slachtofferschap en nationalisme aansterkt. Juist op die manier zal de Europese campagne van de AKP zijn vruchten afwerpen.
Volgens Melvyn Ingleby in Trouw heeft Nederland lekker zitten te blunderen in de huidige rel met Turkije.
Reacties (38)
Ook op Nieuwsuur vanavond was het commentaar dat Turkije bewust de confrontatie zocht. Nederland is in een fuik gelopen, zei ze letterlijk. Het feit dat er woensdag verkiezingen zijn is geen toeval.
Andere landen houden zich stil. Ze zullen een boycot niet steunen maar laten ons de kolen uit vuur halen.
Vanavond op ARD een uur lang debat tussen Altmaier (CDU) en Turkse minister van sport Kilic. Geen verbod maar debat.
Waarom willen Nederlandse politici dat niet? Ze kijken niet verder dan de a.s. verkiezingen. Willen niet het risico lopen door Wilders voor islamvriend uitgemaakt te worden. Dan maar een hard beleid. Erdogan zal er garen bij spinnen. Maar een dictatuur in Turkije deert Rutte niet als hij kan voorkomen dat Geert de grootste wordt. Fascistisch kan ik het niet noemen. Maar de kwalificatie bananenrepubliek komt wel in de buurt.
Ik ben al zo paranoia dat ik bijna het gevoel krijg dat Rutte en Erdogan dit wellicht niet direct afgesproken maar dan toch gezamenlijk wilden: beiden willen ze de harde, standvastige, macho man zijn die wel even laat zien dat er niet met hun en hun land te spotten valt.
Tja in de val..
Het is duidelijk dat Turkije deze rel heeft uitgelokt.
De vraag is alleen wat we anders hadden moeten doen gezien hun handelen, het flagrant schenden door Turkije van het diplomatieke protocol.
Turkije zocht namelijk gewoon ruzie, dus ze waren gewoon doorgegaan tot ze ergens ruzie hadden gekregen. Dat is ruziezoeken: Steeds een stapje verder gaan tot ze de gewenste reactie krijgen. Je kunt die ruzie niet vermijden door alles te accepteren wat de ruziezoeker wil (en waar ben je dan?). Okay misschien was het niet Nederland geweest die als eerste hapte, maar Duitsland of Denemarken, of een ander land in Europa, maar ergens was het geklapt.
Dus iemand moet een keer een grens stellen, en dan vind ik het niet erg dat wij dat hebben gedaan. Dat we ondanks dat we niet meer het progressieve gidsland van weleer zijn, we in dit geval niet over ons heen hebben laten lopen door een dictator met grootheidswaanzin die zijn land in hoog tempo verandert in een derde wereldland.
(en dat we dat vooral te danken hebben aan de verkiezingskoorts: c’est ca)
@0 Typisch een gevalletje van; het slachtoffer heeft het zichzelf aangedaan? Simpleminds forever.
@2 Volgens mij hebben wij die minister niet geweigerd omdat ie met Koenders in debat wou maar omdat hij hier mensen op kwam hitsen tegen de democratie.
Wel een leuk idee zo’n debatje in het kader van de vrijheid van meningsuiting, misschien moeten we er toch maar eentje in Nederland organiseren.
Dan nodigen we ook een paar mensenrechtenactivisten uit Turkije uit om hem weerwoord te bieden.
.. O nee dat kan niet, die zitten opgesloten.
Nou iig een paar parlementsleden van de oppositiepartij dan.
.. O nee die zitten ook opgesloten.
Naar Nederland gevluchte critici van het regime dan?
Hun familie in Turkije loopt dan risico’s. Wordt toch wel een beetje moeilijk dit he?
Een paar koerden uit het oosten van Turkije dan?
die mogen al wekenlang hun stad niet uit van het turkse leger
Ja maar stel je eens voor, dan zien ze in Turkije allemaal hoe slecht Erdogan wel niet is.
Hoe dan?
De onafhankelijke journalisten zijn opgesloten
De kritische kranten zijn gesloten
De tv zenders zijn overgenomen
Ze kunnen het toch op internet gooien?
Onwelgevallige internetsites worden geblokkeerd
Maar das toch helemaal niet eerlijk, waarom veroordeelt een rechter hem niet?
Die zijn ontslagen.
Nou maar de juf kan het er iig over hebben in de klas.
Die is ook ontslagen.
Nouja zeg, waarom protesteren de mensen daar dan niet?
Die protesten zijn met veel geweld neergeslagen
Nou dan veroordelen we hem toch zelf als ie in Nederland is, hier gelden toch vrijheid van meningsuiting en allerlei andere mensenrechten?
Nee hij komt hier als vertegenwoordiger van zijn land en hij is diplomatiek onschendbaar.
—————-
Nee, laten we die Erdogan nog even een podiumpje bieden, dat kan ie wel gebruiken..
Laat duidelijk zijn: een minister van een ander land heeft niet dezelfde rechten in dit land als een inwoner van dit land. Anders zouden we ze wel oppakken en berechten voor hun misdaden tegen de menselijkheid. Daarvan hebben we gezegd dat we dat niet doen, omdat het belangrijk is dat landen met elkaar blijven praten, ook als ze dingen verkeerd doen, maar dat betekent niet dat zo’n vertegenwoordiger van een ander land hier als een diplomatiek onschendbare supermens mag rondrennen en al onze waarden mag verkrachten. Als ze misbruik van hun diplomatiek paspoorten maken om hier mensen op te hitsen tegen de democratie dan mogen we ze namelijk nog wel vragen te vertrekken. En uitzetten als ze dan niet luisteren.
Ja die zielige Rutte, dat hij zomaar in de val gelokt is door die geniepige Turken.
Ondertussen hield Duitsland het hoofd koel en kon minister Kaya vrij en zonder problemen Turkse gemeenschappen bezoeken. Kon minister Çavuşoğlu na zijn noodlanding in Frankrijk zonder problemen binnen 24 uur mensengroepen toespreken. Geen vuiltje aan de lucht.
Verschrikkelijk dat Nederland zo gedwongen werd er zo een klotezooi van te maken!
Ook uit dezelfde ‘Trouw’: “Al met al vreest Knoops dat Nederland grote politieke en juridische risico loopt. De kans is volgens hem groot dat een rechter alle besluiten van de regering terugdraait mocht Turkije een zaak beginnen.”
Of het nu wel/niet allemaal juridisch klopt: het is een copleet diplomatieke faal! Je zet Godverdomme niet buitenlandse Ministers bij Nijmegen letterlijk de grens over!
Maar ook deze giga blunder zal teflon Mark waarschijnlijk overleven. Koenders is de sjaak (en kan op zn knieën naar Erdogan).
@8: inderdaad! Nederland had moeten meewerken aan het faciliteren van buitenlandse ministers die ervoor pleiten hun land nog ondemocratischer te maken dan het al is. Schande dat Nederland niet wilde meewerken aan de dictatoriale grootheidswaanzin van Erdogan die de nee-campagne in zijn eigen land niet eens toestaat, maar wel andere landen de maat neemt als zij hem dwarsbomen. Schande, Nederland had gewoon kritiekloos moeten blijven, zodat de politici uit het vrije Westen morgen weer verwonderd kunnen afvragen waarom Turkije steeds verder afglijdt.
Is er überhaupt wel iemand die weet waar dit referendum nu over gaat?
Voor wat ik begrijp kan Erdogan daarna zelf z’n ministers kiezen.
Zoiets als in de USA zeg maar…
#schande
@9: Ja, verschrikkelijk hé, zoeen kut moslimland dat zomaar democraties kiest wie hun dictatoriale leider is?
@9: “die de nee-campagne in zijn eigen land niet eens toestaat”
Gast, bedenk je dat nu zelf? Of is die smerige leugen je ingefluisterd door kut fascisten?
In Turkije zijn meer dan 40 partijen volop een NEE campagne aan het voeren!
#siegheil
‘Ik vind dat ongebruikelijk en onverstandig. Maar in Nederland heeft iedereen het recht om in achterafzaaltjes in Rotterdamse partycentra abjecte dingen te roepen. We geloven namelijk in de vrijheden van meningsuiting en vereniging, juist voor die mensen met wie wij het fundamenteel oneens zijn. Wij geven die vrijheden niet zomaar op – niet uit angst voor Wilders, niet om goedkoop stemmen te scoren. En ik hoop dat onze Turkse medelanders – als ze straks moeten stemmen – hun vrijheden ook niet zomaar opgeven.’
Dat had Mark Rutte ook kunnen zeggen…
https://decorrespondent.nl/6378/zo-maakte-nederland-van-een-facebookevenement-met-48-geinteresseerden-een-turkijerel/383708765022-cae3d970
@2: Ja, had ook al een commentaar van die strekking gezien op de Duitse TV. Het was veel slimmer geweest om te overleggen met de leiders van de Turkse gemeenschap in Nederland. Door polarisatie bereik je het tegenovergesteld. Niet slim gespeeld van Nederland.
Erdogan heeft net zo lang door gestookt tot hij bereikte wat jij wilde, dat doet hij thuis in Turkije ook waarbij hij het gebruik van geweld niet schuwt. Hij stuurt echt geen twee ministers om in en achterafzaaltje een paar honderd man toe te spreken, rotzooi trappen was het doel vanaf het begin. Dit zijn typische Putin/Edogan praktijken.
Het opstootje wat hij in Rotterdam organiseerde, had hij in het hele land kunnen organiseren. Het was belangrijk dat hij gestopt werd en dat is nu gedaan. De rest van Europa kan er een voorbeeld aan nemen.
Zo berekenend als Nederlanders zijn: die hebben toch allang op een Excel-spreadsheet uitgerekend wat mogelijke sancties ze gaat kosten? En dus een landingsverbod en een wegsleepactie, heel clean binnen de grenzen van de wet en het internationale recht, om zo geen gezichtsverlies te lijden bij de aanstaande verkiezingen? Wat mij betreft een val waar men bewust een poot in heeft gezet—met scheenbeschermers.
Als die ministers waren toegelaten, dan had dat heel veel extra zetels voor Wilders opgeleverd wegens vermeende ruggegraadloosheid van onze regering.
Dit was een verlies-verlies situatie. Doe je niets dan ben je een slappeling, doe je wel wat wordt je weggezet als Wilders fan. Dan kun je maar beter duidelijke grenzen stellen. Dan weet iedereen weer waar hij/zij aan toe is.
Opmerkelijk trouwens dat het oorverdovend stil is vanuit de EU over de schandelijke uitspraken van Erdogan over een EU lidstaat.
Als de oorspronkelijke bijeenkomst zoals gepland in Hoogvliet had kunnen doorgaan, was er geen heisa geweest. Zoals dit weekend in Metz bleek. Maar toen werd met wat geniepige methoden die bijeenkomst onmogelijk gemaakt (zaalhouder onder druk zetten). Op dat moment had Ned. regering open kaart moeten spelen en tegen de Turkije moeten zeggen dat ministers niet welkom waren ipv onderhandelingen te beginnen. Er viel ook nergens over te handelen van. Maar door onderhandelingen open te houden liet Nederland wel een opening toe voor Turkije om de druk wat op te voeren. Nederland stelde pas op ultieme moment die harde grens.
@15: ” heel clean binnen de grenzen van de wet en het internationale recht,” Zo heel clean was dat uitzetten niet: https://www.bnr.nl/nieuws/juridisch/10319777/nederland-nam-internationaalrechtelijk-risico
@16 Onzin. Verlies-verlies situaties ombuigen tot een compromis waar beide partijen zich in kunnen vinden, en deze vervolgens zo uitleggen aan de eigen achterban dat men er zonder gezichtsverlies vanaf komt is zo oud als de weg naar Rome.
Het is maar goed dat Rutte niet aan de knoppen zat tijdens de koude oorlog want dan zaten we nu in een nucleaire winter. En laat ze zich ook maar verre houden van het Palestina conflict en de ontwapening van Noord Korea…
@14
Als dit je analyse is (het is ook de mijne), dan begrijp ik totaal niet dat je het er mee eens bent dat onze regering Erdogan precies heeft gegeven wat hij wilde, en hem dus voor 100% in de kaart speelt. Erdogan had niet beter geholpen kunnen worden dan met deze reactie van Nederland.
Niet te peilen.
@18: Ok, relatief ontzettend clean dan (in vergelijking met wat Turkije allemaal flikt, qua tu quoquebak).
@16: Precies: catch-22. Waarbij de belangen van Turken (daar en voor een deel hier vanwege relaties) anders liggen dan voor Nederlanders. Eerste prioriteit voor Turken na de couppoging: geen dingen doen die tot een burgeroorlog kunnen leiden, waarbij de steun voor Erdogan vnl. een automatische reflex was. Erdogan freewheelt op dat gegeven al krijsend naar dictatorschap. Is een zaak voor Turken, kunnen wij in Nederland niet faciliteren (art.90 GW etc.) Vervolgens krijg je te maken met ‘Spitzenmoral’ over vvm, etc. etc. ‘Vijandschap’ vanuit het buitenland vormt voor Erdogan ook weer een intern bindmiddel. Laat maar krijsen.
Een catch-22-paradox is niet hetzelfde als een no-win (of: ‘verlies-verlies’)-situatie. Een catch-22 is wanneer je eerst A nodig hebt om B te krijgen, maar om A te krijgen eerst B nodig hebt. Een no-win-situatie is wanneer je voor een keuze staat die hoe dan ook in een (netto)verlies resulteert.
(krekel out … )
@24: Watje :))
@10
Totaal anders.
Turkije 1 keer in de 5 jaar verkiezingen van president en 1 parlement.
Amerika 1 keer in de 4 jaar verkiezing president en 2 keer in de 4 jaar verkiezingen van 2 halve parlementen waarbij het machtsevenwicht kan verschuiven.
Ik vond maar bedroevend weinig Turken geïnteresseerd genoeg om voor die minister naar Rotterdam te trekken. Lijkt mij positief dat de meeste Nederlanders met een Turkse achtergrond niet meteen op bevel van Erdogan komen kraaien. Zelf vind ik dat de minister de Turkse gemeenschap prima had kunnen toespreken. Ik vind ook dat dubbele nationaliteiten niet werken. Als je Nederlander wilt zijn moet je dat ook willen bewijzen. Bij veel Turken is het enkel een handig document. Die zouden zich neter enkel bezig houden met de Turkse politiek en geen invloed hebben op de Nederlandse.
@27: “Als je Nederlander wilt zijn moet je dat ook willen bewijzen.”
Hoezo precies? Mij lijkt het aanvragen al voldoende bewijs dat je het wilt. Daarnaast krijgen veel mensen (waaronder Turken) het Nederlanderschap gewoon bij hun geboorte (en op dat moment is er van enig besef, laat staan wil van Nederlanderschap nog geen sprake).
“Bij veel Turken is het enkel een handig document”
Je bedoelt vast bij veel Nederlanders is het enkel een handig document.
@28: Nee hoor ik bedoel dat, omdat het blijkbaar onmogelijk is een Turks of Marokkaans paspoort kwijt te raken, je wel van het Nederlandse af moet kunnen. Veel Turken vinden zich Turk. Daar veranderen dromen van idealisten niet veel aan. Als men dan Turk is hoeft men niet ook Nederlander te zijn.
Voor jou is aanvragen, zelfs zonder Nederlands te spreken, te werken, te leren, idee te hebben van Nederland, misschien voldoende bewijs en daarom lukt het niet bepaald met inegratie. Maar zoals gezegd om hoeveel Turken gaat het eigenlijk die hun hart vooral in Turkije hebben liggen? De rest is gewoon Nederlander.
Als wij onze gastarbeiders nou eens fatsoenlijk hadden behandeld zouden zij zich wellicht ook meer Nederlander gevoeld hebben. Vele Turkse Nederlanders voelen zich meer Turk omdat “wij” hun buiten sluiten. En dat gevoel wordt steeds intensiever bij hun.
@29: “Als men dan Turk is hoeft men niet ook Nederlander te zijn.”
Maar het mag wel. Wat mij betreft is het Nederlanderschap een puur administratieve eigenschap. Ik ben (net als veel Limburgers) ook in de eerste plaats Limburger en toevallig eentje die aan de oostzijde van de Maas is geboren en daarom in het bezit van de Nederlandse nationaliteit.
@30: Dus zoals altijd is het onze schuld? En wat is het probleem eigenlijk? Iemand die liever Turks is hoeft geen Nederlamder te zijn. Of vind jij Turk minder dan Nederlander?
Gastarbeiders?
Waarom sturen we die onaangepaste gasten niet terug? Het afpakken van het Nederlanderschap gewoon wettelijk regelen! Ook al moeten we verdragen opzeggen.
Diegenen die op de knieën gaan voor de Nederlandse vlag en andere bewijzen van loyaliteit naar ons toe kunnen demonstreren, die mogen eventueel blijven.
Het Turks vlagvertoon verstomt dan binnen no-time.
Het klinkt extreem wat ik nu voorstel, maar op de langere termijn gaan we toch die kant op.
@33: Ik vind jou wel heel extreem. Waarom niet gewoon kunnen accepteren dat mensen vrij moeten kunnen zijn het Nederlanderschap te willen of af te wijzen? Wil je Nederlander zijn, prima maar dan ook de plichten en je loyaliteit. Als je na zoveel generaties nog steeds graag Turk wilt zijn is dat toch ook prima? Tegelijkertijd kun je dan geen Nederlander zijn natuurlijk. Dat is zo langzamerhand iedereen wel duidelijk geworden. .Maar ik zie niet in waarom “wij” zo graag willen dat iedereen maar Nederlander moet worden. Een Turk is in mijn ogen echt niet minderwaardig aan een Nederlander. Turken kunnen fijn luisteren naar Turkse politici en stemmen in Turkije, hun land.
Nederlanders met een Turkse achtergrond hebben daar dan verder geen last van. Iedereen blij.
Ik las dat Nederland Turkije had verzocht de bijeenkomsten te houden na de verkiezingen. Ik geloof maar zo dat dat zo is. Hoe dan ook allemaal omdat “wij” zo graag dromen, zelfs eisen dat iedereen maar Nederlander moet zijn. Over fascisme gesproken. Ik vind het fascisme Turken die dat overduidelijk niet willen Nederlander te noemen.
Nederland en andere landen waren allang in de val gelopen:
Een vluchtelingenakkoord , met deze machtswellustige dictator sluiten, die de Armeense genocide ontkend en als klap op de vuurpijl Duitsland en Nederland van neonazisme beschuldigt. ;-)
@33
Oh. Vertel eens nog eens hoe jij op de knieën gaat voor de Nederlandse vlag. Of tenminste bij elke zonsopgang aan je paal omhoog hijst.
@33: Het klinkt niet alleen extreem, dat is het ook. Jij bent degene ervoor zorgt dat we die ‘die kant op gaan’.
@32: Turks of Nederlands voelen is niet een probleem van minderwaardigheid of het omgekeerde. Er zijn op dit moment veel mensen die wonen in Nederland, maar zich niet thuis voelen.
In de media lezen en zien die mensen elke dag dat zij het probleem zijn. Wilders vraagt bijvoorbeeld of er meer of minder Marokkanen moeten zijn in Nederland. Maar het probleem dat die mensen geen binding voelen met Nederland gaat veel verder terug. Toen het CDA en de VVD ze hier haalden en er simpelweg vanuit gingen dat die mensen vanzelf zouden verdwijnen. Ze hebben altijd duidelijk gemaakt dat ze hier niet horen. Dat is nooit weggegaan.