Nederland in top vijf belastingparadijzen

Gezaghebbende studie zet Nederland in top vijf belastingparadijzen, meldt het FD (€)

De studie van drie vooraanstaande economen heet ‘The Missing Profits of Nations’

Zij stellen dat een kleine 10% van de winst die multinationals wegsluizen om belasting te ontlopen, in Nederland terechtkomt. Hiermee staat Nederland in de top 5 van de belastingparadijzen.

Op basis van nieuwe macro-economische data becijferen de onderzoekers als eersten dat internationale ondernemingen bijna 40% van de winsten die zij buiten hun thuisland behalen, op papier verschuiven naar belastingparadijzen. Zo verdween in 2015 ruim $600 mrd aan winsten die multinationals kunstmatig verplaatsten.

Hiervan belandde $57 mrd in Nederland. Volgens de onderzoekers, Gabriel Zucman van de universiteit van Berkeley en Thomas Torslov en Ludvig Wier van de universiteit van Kopenhagen, behoort Nederland hiermee thuis in het lijstje met onder andere Ierland, Singapore en Bermuda. Het tegenargument dat buitenlandse bedrijven in Nederland de normale vennootschapsbelasting betalen, achten zij niet geloofwaardig. Zij berekenen dat Amerikaanse dochterbedrijven in 2015 effectief niet meer dan 12% winstbelasting in Nederland betaalden.

De grootste verliezers zijn de landen van de Europese Unie die geen belastingparadijs zijn en de ontwikkelingslanden. Van de verschoven winsten komt circa 35% uit de EU. Hierdoor lopen de Europese landen naar schatting 20% winstbelasting mis. De ontwikkelingslanden zijn goed voor bijna 30% van de verplaatste winsten. Een kwart komt uit de Verenigde Staten.

[tekst Laura Berentsen FD]

Open waanlink

  1. 1

    Iedereen verliest met belastingontduiking. MKB kan niet concurreren en de bevolking mag opdraaien voor de kosten.

  2. 2

    “De grootste verliezers zijn de landen van de Europese Unie die geen belastingparadijs zijn en de ontwikkelingslanden. ”

    En de Nederlandse Belastingbetaler, en de Nederlandse middenstand.

    In ruil voor wat? werkgelegenheid? dacht het niet. Die paar advocaten en accountants maken het verschil niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren