Nederland faciliteert belastingontduiking door Google

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Google heeft in 2017 €19,9 mrd via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd.

”Dat is ongeveer €4 mrd meer dan het internetbedrijf een jaar eerder door de veelbekritiseerde belastingroute liet stromen,’ schrijft het FD (€)

‘Google gebruikt een Nederlandse holding zonder werknemers sinds 2004 om royalty’s, vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en technologie van Google, naar Google Ireland Holdings Unlimited te verplaatsen. Deze vennootschap houdt deze merkrechten voor Google buiten de VS.

Het FD schrijft onder de kop ‘Nederland moet dit jaar laten zien dat het ernst is met fiscaal charmeoffensief’:

‘Staatssecretaris Menno Snel wil af van multinationals die Nederland alleen gebruiken om belasting te ontlopen. Daarom publiceerde hij op 28 december een Nederlandse lijst met 21 belastingparadijzen. Bedrijven die winst overmaken naar deze landen zijn gewaarschuwd. Zij kunnen rekenen op extra aandacht van de Belastingdienst.

De publicatie van de lijst van landen met weinig of geen winstbelasting is het voorlopige sluitstuk van een reeks maatregelen waarmee de D66-bewindsman Nederland hoopt te bevrijden van zijn slechte fiscale imago. Maar schoon schip maken is lastig zolang er lijken uit de kast blijven rollen.’

[tekst FD]

0

Reacties (8)

#1 beugwant

Google gebruikt een Nederlandse holding zonder werknemers…

Het voorstel om dat soort brievenbusfirma’s te verplichten om per doorgesluisd miljoen een x-aantal fysieke (en reeds in Nederland voorhandene) werknemers voltijds in dienst te nemen: Was dat indertijd een echt plan, een van de vele door D66 opgegooide loze balletjes of een ingezonden brief in de krant?
Mochten er hier wetssmeden met ideeënarmoede meelezen: alsjeblieft.

#2 Mario

‘Daarom publiceerde hij op 28 december een Nederlandse lijst met 21 belastingparadijzen.’

Laat me raden, naar traditioneel Nederlands gebruik, stond Nederland daarzelf niet op?

Het is nogal tragisch hilarisch triest, want dit soort info was al bekend. Een zoveelste bevestiging is altijd welkom, maar…

‘…sinds 2004’

@1, tieft op met je gezuig over d66.

#3 gbh

Sargasso faciliteert betaalmuurontduiking?

#4 Jos van Dijk

@3: ….of promoot een voor velen nog onbekende krant met degelijke journalistieke stukken.

#5 gbh

@4: Dat “promoten” heb ik hier ook één keer gedaan maar dat mocht toen dus echt niet. Zijn de regels veranderd?

#6 Bookie

Doelbewust belastingontduiking en ontwijking door elkaar halen, zoals hier gebeurt, is een vaak voorkomende vorm van nepnieuws.

@2
Omdat Nederland dat niet is. De lijst met landen is bedoelt ter voorbereiding van de invoering van bronbelasting op rente en royalty’s.

#7 analist

@6: Doelbewust belastingontduiking en ontwijking door elkaar halen, zoals hier gebeurt, is een vaak voorkomende vorm van nepnieuws.

strikt genomen heb je gelijk maar waarom wil je deze bedrijven verdedigen?

#8 Bookie

@7
Doe ik niet, maar belastingheffing is een taak van de overheid. Bij deze kop verwacht je iets illegaals, maar dat is het niet.
Ik ben voor de bronheffingen. Er zouden internationale afspraken over moeten worden gemaakt. Met name ontwikkelingslanden zouden een minimumtarief aan bronbelasting op rente en royaltie’s moeten kunnen heffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*