NASA: planeet ontdekt in Goldilocks Zone

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NASA’s Keplermissie heeft een verrassende ontdekking opgeleverd: een exoplaneet van vergelijkbare grootte als de aarde die zich in de zogeheten Goldilocks Zone bevindt.

The newly discovered Kepler-452b is the smallest planet to date discovered orbiting in the habitable zone — the area around a star where liquid water could pool on the surface of an orbiting planet — of a G2-type star, like our sun. The confirmation of Kepler-452b brings the total number of confirmed planets to 1,030.

“On the 20th anniversary year of the discovery that proved other suns host planets, the Kepler exoplanet explorer has discovered a planet and star which most closely resemble the Earth and our Sun,” said John Grunsfeld, associate administrator of NASA’s Science Mission Directorate at the agency’s headquarters in Washington. “This exciting result brings us one step closer to finding an Earth 2.0.”

Het is nog onduidelijk of er leven is op deze aarde-achtige planeet, maar het is er wel een goede kandidaat voor.

Open artikel

Reacties (21)

#1 Grolschje

Het bijzondere is vooral dat de planeet al 6 miljard jaar in die goldilock zone zit. Voldoende tijd om leven te ontwikkelen dus.

Als James Webb eenmaal op z’n plaats is dan kunnen we denk ik aan de lopende band van dit soort topics aanmaken :D.

#2 zuiver

Och heden, is het weer zo laat?
Water, planeet, leven.

Maar wel 14 lichtjaar ver.
Eerst maar even tijdreizen uitvinden?

Waar maakt men zich druk over?
Tegen de tijd dat we daar zouden kunnen komen zijn we hier al gestikt. Ik heb pas de film Interstellar gezien. De flauwekul van die film vindt je terug in dit soort aankondigingen.

/kotst een teiltje vol

#3 Mario

Goed nieuws! En dit weekend weer heel veel te lezen, als ik die goldilock link zo bekijk.

@2
De vraag is, uiteraard, waarom maak jij je zo druk over iets wat je verder toch niet boeit? Zeiken om het zeiken?

#4 Peter

@2:
Gelukkig maar dat zij zo ver weg staat.
Eén planeet naar de klote helpen lijkt me wel genoeg, niet?

#5 Arjan

@2

Kijk, dat je misschien niets kan interesseren dat is prima. Maar wordt je hier daadwerkelijk so misselijk van dat je zo’n reactie moet gaan typen? Even je misselijkheid delen, als het ware?

Op zich wel aardig, want ik ken niet veel mensen die ziek worden van wetenschap die existentiële vragen beantwoord. Of wordt je onpasselijk van de snelheid waarmee dit zich ontwikkeld? Ik snap het wel hoor, tussen de high-res plaatjes van Pluto, de immer doortuffende robots op Mars en nu dit, een mens kan maar zoveel fascinerend nieuws aan voordat je wereld een beetje gaat draaien (get it?).

#6 Grolschje

@2: 1400 lichtjaar. Niet 14.

#7 Bismarck

@5: Ach, hij is misschien verbolgen over de disproportionele aandacht voor nieuws van buiten ons zonnestelsel, in vergelijking met nieuws van daarbinnen?

#8 zuiver

Kijk die #Bismarck en #Peter, die snappen het tenminste.

Praten over leven op 1400 lichtjaar weg (dank #6) terwijl je zelf stervend bent is praten over god: totaal zinloos. Maar ik moet toegeven: lullen over zinloze zaken gaat de mens beter af dan praten over de eigen leefomgeving en wat daarmee gebeurt.

Heeft iemand Interstellar gezien? Is best aardig om vergelijkend commentaar te geven in deze context.

En voor hen die zich afvragen of je wel een teiltje vol moet kotsen van #0: nee dat hoeft niet maar er is geen betere manier om aan te geven dat ik idd wat onpasselijk wordt van die belachelijke aandacht voor wat buiten onze invloedssfeer ligt (onbelangrijk) terwijl terwijl dat wat daarbinnen ligt (belangerijker) eigenlijk vrijwel wordt genegeerd.

We weten minder over de diepten van de oceanen of wat onder het antarctische ijs ligt dan over een planeet die 1400 lichtjaar weg is. En ik moet dan juichend gaan cheeren naar al die inspanning en kosten die in dat onderzoek worden gepompt?

Er zijn mensen die hun as de ruimte in laten schieten. Dat is niet zinvol en kost een hoop. Als je het leven buitenaards voort wilt zetten zijn er betere ideeën. En zolang tijdreizen niet bestaat kun je beter een ton puur dna mengsel van leven op aarde in diepvries de ruimte inschieten en buiten ons zonnestelsel in een fragmentatiebom het hele heelal rondsturen. Er is dan iig een kans – klein, erg klein – dat er uiteindelijk iets te pletter slaat op een levensvatbare planeet en dat de evolutie weer helemaal van voren af aan begint. (Ecologisch) Vervuilen is ons handelsmerk dus waarom niet geprobeerd

Kan men zich daarna afvragen waar al dat dna vandaan kwam: een schitterend ongeluk.

En ja, los van de overwegingen als hierboven vindt het interessant wat er gebeurt in ruimteonderzoek. Toen de maanlanding plaatsvond was ik twaalf en ik deelde het waanzinnig positivisme van die periode: alles kon en we zouden even later op mars staan als begin van de verovering van de ruimte. Niet alleen is de economie van ruimtevaart veranderd, het nut ook. En los daarvan zeker de focus op aardse problemen is veranderd. We zijn bijna 50 jaar na dato en nog steeds is ruimtevaart behept met propaganda ip van realiteit.

#9 Mario

Eerst tijdreizen uitvinden, dan pas nieuwe planeten ontdekken!!!!1!!11

*facepalm*

#10 zuiver

@9: *facepalm* /wederzijds

#11 Joost

@zuiver: Erg leuk allemaal, en 1400 lichtjaar is inderdaad belachelijk ver.

Maar waar je wel rekening mee moet houden is dat tijd vervormt zodra je sneller gaat. Op 30% van de lichtsnelheid gaat de tijd aan boord van een ruimteschip al zo’n 5% langzamer dan voor de toeschouwers op aarde. Dat loopt exponentieel op, en 30% van de lichtsnelheid is theoretisch inmiddels wel praktisch haalbaar. En in theorie gaat in het de praktijk net zoals in theorie.

En verder, laat mensen toch dromen.

#12 Anton Evening

Vanwaar die haast om eerst tijdsreizen uit te vinden? Het is compleet irrelevant wanneer we deze uitvinding doen.

#13 Bismarck

@8: Precies, ik heb mijn krantenabbo ook opgezegd, omdat ik altijd naar pagina 6 moest voor ik iets over onze planeet kon lezen.

#14 Bolke

De Goldilocks Zone is theoretish, voor het zelfde geld blaast die ster daar wel een of andere straling uit die alles wat in de buurt komt frituurt.

Dat een planeet zich toevallig in die zone bevind betekent echt nog lang niet dat er zich ook leven kan ontwikkelen, klinkt als een soort van nieuws bericht om nog wat meer subsidie los te kloppen.

#15 Grolschje

@14:
Alle sterren zenden straling uit die alles wat in de buurt komt frituurt. Ook onze eigen.

#16 Bolke

@15: Klopt, maar wat nu als deze ster bijvoorbeeld de ruimte om hem heen met gamma straling bombardeert (inc. de Goldilocks zone).

Er is inderdaad een zeer grote kans dat er elders leven in het universum is, maar de kans dat wij dat gaan vinden is zeer klein, afstand tot de zon is slechts een kleine factor of er wel of geen leven mogelijk is.

#17 Joost

@16: Is dat vanaf hier niet meetbaar, en heeft dat niet ook met het type ster te maken?

#18 Bolke

@17: Ik denk dat je op 1400 lichtjaar nog maar weinig kunt meten op dat gebied, komt nog eens bij dat het licht wat we vandaag van die ster kunnen waarnemen er 1400 jaar over heeft gedaan om hier tekomen, die ster kan vandaag exploderen en dan komen wij daar pas over 1400 jaar achter.

Nogmaals het zou best een planeet kunnen zijn waarop leven aanwezig / mogelijk is, maar dit nieuws bericht heeft wel een heel hoog hoera gehalte.

#19 Amateur Commenter

@8: Dat is wel een hele zware analyse voor een stukje komkommer nieuws.

#21 Reinaert

@8: Beam me up Scotty!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*