1. 1

  “Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time.”

  “The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.”

  Winston Churchill

 2. 2

  Dat is dan het einde van het toerisme naar Egypte. De piramides zullen binnenkort wel worden opgeblazen, maar hopelijk haalt een Nederlandse firma de opdracht nog wel even binnen.

 3. 3

  De republiek is de beste regeringsvorm, met een grondwet die individuele rechten garandeert, waaraan door geen democratische meerderheid, mob rule, getornd kan worden. Er zijn zoveel tirannen geweest, die een meerderheid achter zich hadden staan.

 4. 4

  De Moslimbroeders zouden wel gek zijn om de piramides op te blazen, want dat leidt alleen maar tot problemen. In 2008 leverden 12,8 miljoen toeristen 11 miljard opbrengsten op en werk voor 12 procent van de beroepsbevolking. Wat ook betekent dat het met een alcoholverbod zo’n vaart niet zal lopen.

 5. 6

  Wat je zegt. En als ze afslachten van Kopten, het ophangen van homo’s en het opsluiten van vrouwen een beetje buiten het zicht houden hebben we een toppiejoppiegesellie Arabische Lente.

 6. 7

  En 10% van de bevolking, de kopten, zullen niet op de moslimbroeders en salafisten hebben gestemd. Dat wil zeggen dat dus eigenlijk 80% van de Egyptische moslims voor ze gestemd heeft.

  Dat Tharir-plein is net zoiets als wat de Damrelletjes in de jaren zestig in NL waren: een minimale minderheid, figuranten voor een media-enscènering.

 7. 13

  Tjongejonge, de nodige paniek en gedramatiseer weer. In Turkije is het equivalent van de Broederschap al een tijd aan de macht. Is het toerisme aan banden gelegd ? Kunnen Henk en Ingrid niet meer zuipen in Alanya ? Is de Hagia Sofia afgebroken ?

 8. 17

  “Volgens Ayse Ayten van het wijnbedrijf Kutman spreekt het voor zich dat de AK-partij het alcoholgebruik op grond van religieuze overtuigingen wil uitbannen. „Door de tegenwerking van de regering zijn we bijna niet meer in staat om wijn te produceren”, zegt ze.”

 9. 19

  Toch benieuwd of de mensen die zich totaal geen zorgen maken over een mogelijke theocratische regering in Egypte ook zo laconiek zouden blijven als bij de volgende verkiezingen hier de SGP de 70% zou toucheren

 10. 22

  Hier is hier en daar is daar. Als je hier woont maakt het meer sense om je met het hier te bemoeien dan met het daar. Laat het daar maar over aan de mensen die daar wonen. Ze hebben een dictatoriaal regime omver geworpen. Ze hebben vrije verkiezingen gehouden en nu ga jij je druk maken of de keuze die ze gemaakt hebben wel zo goed voor ze is. En dat terwijl je, zoals de rest van ons hier, geen bal inzicht hebt in het wat en hoe daar.

  Neigt m.i. een beetje naar ignorante arrogantie.

 11. 23

  De AK partij is representatiever voor de globale Turkse bevolking dan een geforceerd kemalisme. Jammer voor die seculiere en alevitische minderheden.

 12. 24

  Tahrir-plein, honderdduizenden mensen die brute veiligheidsdiensten hebben geconfronteerd, is met niks te vergelijken uit laf, dociel, collaborerend, jodenuitleverend Nederland.

 13. 25

  CDA 45%, 25% ChristenUnie & SGP. Misschien gaat de Moslimbroederschap zelfs wel in zee met het equivalent van PvdA/SP/VVD, de Egyptische alliantie van liberaal-seculiere partijen met 10%.

  Daarnaast ontwaken ze van een dictatuur van tientallen jaren.
  Er komt een grondwet en burgerregering en talloze redelijk democratische instituten en organen.

 14. 26

  Precies, en ze waren bereid daar hun leven voor in de waagschaal te stellen. Hadden we ons ook maar zo druk gemaakt over hun welzijn gedurende die veertig jaar van dictatuur.

 15. 30

  Provincialisme viert hoogtij in Nederland, zelfs bij Sargasso.

  Of is het anders, en is het alleen toegestaan te juichen bij de veranderingen in de Arabische wereld en mag je geen bedenkingen hebben bij de mondiale implicaties ervan?

  Hoe zei Nilgun Yerli het laats bij Pauw en Witteman ook al weer? “De wereld is mijn land, de mensheid is mijn familie, de liefde is mijn religie.”

  Als de Egyptische Nilgun Yerli’s zich vrij kunnen manifesteren in eigen land, dan maak ik me geen zorgen meer.

 16. 32

  De ondrukking en de armoede onder 60 jaar westerse dictators/zetbazen, die was misschien wel onplezierig voor hen, maar ongevaarlijk, of zelfs voordelig, voor ons.
  Dus of wij hier nou zo blij mee moeten zijn, dat valt te bezien.

  Tijd om op de vrijheid van meningsuiting te wijzen en het gevaar van religieus fanatisme. Daar hebben we ons nooit echt druk over hoeven maken, nooit willen maken, maar nu is de hoogste tijd.

  Tenslotte hebben we ook onze interesses op de Nederlandse politieke markt en als we nu maar opkomen voor de rechten van minderheden in het buitenland, dan kunnen we daar stemmen meer winnen, om vervolgens de minderheden in ons eigen land het leven zuur te maken.

 17. 36

  Een aardig toekomstbeeld: Isrealstaat de bezette gebieden af onder druk vn de gedemocratiseerde Arabische landen en btaald schadevergoedig aan de plestijnen. Een probleem is dan wel wie ze dan nog de schuld kunnen geven van hun economisch falen,

 18. 38

  Zullen we ze gewoon op hun daden beoordelen? Dat mensen kort na een seculiere dictatuur en een lichte vorm van anarchie kiezen voor de godsdienst die verbindt verbaast me niet.

 19. 41

  Wat de Moslim Broederschap zelf te melden heeft:

  “We represent a moderate and fair party,” el-Erian said of his Freedom and Justice Party. “We want to apply the basics of Shariah law in a fair way that respects human rights and personal rights,” he said, referring to Islamic law.

  “We respect all people in their choice of religion and life,” he said.

  Intussen in de Volkskrant:
  De Opperste Raad van de Strijdkrachten heeft namelijk gezegd dat zij de nieuwe regering benoemt en dat het parlement, waarin de Broederschap dus veel zetels zal hebben, niet het recht krijgt om die regering te ontbinden. Daarnaast wil de raad het parlement de cruciale rol ontnemen om het proces voor het schrijven van een nieuwe grondwet te leiden.

  En wij ons maar druk maken over wie de verkiezingen wint. Laten we ons eerst maar eens druk maken over de vraag of de militairen überhaupt van plan zijn werkelijk de macht aan de burgers over te dragen, en diezelfde burgers het militair apparaat te laten controleren. Eerdere berichten suggereren dat het parlement geen controle krijgt over het leger en het budget van het leger geheim zou moeten blijven.

 20. 42

  Ik weet niet wat voor soort van “vrijheid” deze verkiezingen Egypte gaat brengen.
  Ze hopen dat dingen beter zullen worden maar het tegenovergestelde zal gebeuren.

 21. 44

  In Europa mogen antidemocratische, racisitische en/of terroristische partijen niet deelnemen aan verkiezingen, denk aan Noord-Ierland of Oost-Europa.
  In het Midden-Oosten doet men daar niet moeilijk over, denk aan Hamas of de Moslim Broederschap.

  Met democratie heeft dat weinig meer te maken.

 22. 45

  Het is toch wat, dat ze daar de opvattingen van Likoed inzake terrorisme niet delen
  en zomaar partijen laten meedoen die meer dan 50% van de bevolking vertegenwoordigen.

  Toch leuk dat je ons even deelgenoot maakt van jouw opvattingen over democratie.

 23. 47

  In Europa mogen antidemocratische, racisitische en/of terroristische partijen niet deelnemen aan verkiezingen

  Pertinente onzin afgezien van partijen die worden beschouwd als de politieke tak van een terreurbeweging. En dan alleen in Spanje, Sinn Fein is nooit verboden geweest. Verder: BNP, NPD, PVV, VB, Front National, Jobbik, Lega Nord, Tricolour Flame, etc.

 24. 48

  Propagandapraatjes. De Egyptische moslimbroederschap heeft in de jaren tachtig al de terreur laten varen, net als Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, de terreur op zeker moment heeft afgezworen omdat ze inzagen dat de politiek meer konden bereiken.

  Hamas in de Gazastrook is een ander verhaal, omdat dat gebied (via land, zee en lucht nog door het Israëlische leger gecontroleerd wordt, en dus effectief militair bezet is). Beetje vreemd om deze situatie (op een reepje grond van 360 km2 als exemplarisch te nemen voor ‘het’ politieke klimaat in ‘het’ Midden-Oosten.

  Tenzij je doelbewust anti-Arabische sentimenten en vooroordelen wil kweken natuurlijk…

 25. 57

  #6 – Likoed schrijft:”De nazi’s kwamen ook democratisch aan het bewind, dat heeft uw voorkeur?”

  Zeker niet, maar die wonen tegenwoordig in Israel, dus dat is off-topic.

 26. 58

  Dit is precies het soort aanmatiging waar joden over de hele wereld mee worden lastiggevallen.Als je geen hebreews spreekt ben je geen goede jood of als je niet altijd loyaal aan Israel bent,dan ben je een jood met zelfhaat.Dt is zelfs bij de liberalen al aan de gang.

 27. 59

  Grappig toch. Iemand schrijft iets over Israël en kijk, daar komt Likoed aan. Laten we nou niet in de valkuil trappen die Likoed hier voor ons graaft. Laten we hem liever vragen waarom dictators goed zijn voor de democratie en de burgerrechten van de bevolkingen die ze onderdrukken en democratisch gekozen partijen niet.

 28. 65

  In 1975 was er ook de hoop dat het in Cambodja misschien toch nog wel goed zou uitpakken. Want gezond allemaal op het platteland werken, zonder industrie die het milieu nog zou vervuilen—wat kon je daar op tegen hebben. En Pol Pot had tenslotte niet voor niks in Parijs gestudeerd. Laten we nu dus ook maar het best dan maar hopen: als het beestje maar een demokratisch naampje heeft.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Kampuchea

 29. 66

  Wat is het alternatief? Dat we ‘seculiere dictators’ blijven steunen om de moslimfundamentalisten te onderdrukken? Nee, daar maken we ons populair mee.

  Uiteindelijk is het aan de Egyptenaren zelf om hun toekomst te bepalen. En als blijkt dat die Moslimbroeders en salafisten de verleiding toch niet kunnen weerstaan om er een corrupt, tiranniek, theocratisch systeem van te maken, dan hebben ze ook meteen geleerd dat de politieke islam ook een heilloze weg is.

 30. 67

  Klopt, heb je helemaal gelijk in; er is geen alternatief voor wat er gebeurt. Het punt is om het realistisch te blijven waarnemen, in plaats van het te vergoeilijken. Tegelijkertijd zal het Egyptische leger wel de touwtjes in handen blijven houden, want dat zal haar Amerikaanse subsidie niet willen kwijtspelen.

  Ook in Libië zijn de salafisten in opkomst, en slopen ze islamitische (!) beelden.

  http://www.reuters.com/article/2011/11/30/us-libya-islam-idUSTRE7AT1EP20111130

  Maar al met al kan een braindrain voor ‘ons’ goed gaan uitpakken, als het leven voor de goed opgeleide seculieren er compleet onhoudbaar wordt. Want zo zijn er ook miljoenen uit goed opgeleide Iraniërs in het westen terechtgekomen. Misschien ondersteunen we juist stiekem wel de meest extreme vormen van de islam, om onze vergrijzing te ondervangen; het houdt ze in ieder geval dom en arm. Het westen steunt natuurlijk al tientallen jaren i.s.m. Saoedi Arabië de moslimbroeders, al Qaida & de rest tegen het seculiere arabische nationalisme. Verdeel en heers.

 31. 68

  “Misschien ondersteunen we juist stiekem wel de meest extreme vormen van de islam”

  In het geval van Libie ondersteunde het westen dit openlijk.
  Het Egyptische volk mag hopen dat zij daarin ook ondersteund worden maar ik geef ze weinig kans. Het Egyptische leger zal de lakens blijven uitdelen met steun van het westen.

 32. 69

  @Karl – Eigenlijk zeg je dat je de bedoelingen van het westen misschien nog wel erger moet wantrouwen dan die van de salafisten, want de laatsten komen tenminste openlijk voor hun standpunten uit. Over taqiya gesproken…

  Ik schrijf dat niet omdat ik het niet met je eens ben. Het voornaamste probleem is, dat het westen niet alleen al die dictators gesteund heeft, maar dat ze daarbij tevens elke vorm van geloofwaardigheid verloren heeft. Ze zijn nog rotter dan het allerrotste islamitisch tuig.

 33. 70

  Het westen zal altijd taktisch samenwerken met wat er ook aan de macht komt—of degenen zelfs voorbereiden die zal regeren:

  • Washington’s Secret History with the Muslim Brotherhood
  Ian Johnson

  Most—including the Obama administration —seem to think that it is a movement the West can do business with, even if the White House denies formal contacts.

  If this discussion evokes a sense of déjà vu, this is because over the past sixty years we have had it many times before, with almost identical outcomes. Since the 1950s, the United States has secretly struck up alliances with the Brotherhood or its offshoots on issues as diverse as fighting communism and calming tensions among European Muslims. And if we look to history, we can see a familiar pattern: each time, US leaders have decided that the Brotherhood could be useful and tried to bend it to America’s goals, and each time, maybe not surprisingly, the only party that clearly has benefited has been the Brotherhood.

  How can Americans be unaware of this history? Credit a mixture of wishful thinking and a national obsession with secrecy, which has shrouded the US government’s extensive dealings with the Brotherhood.

  http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2011/feb/05/washingtons-secret-history-muslim-brotherhood/

 34. 71

  Teleurstellend. Uiterst teleurstellend. Je verwacht bij zo’n verkiezing toch zeker zetels voor de Egyptische Partij voor de Dieren en de Egyptische Piratenpartij. Nee hoor. Niemand, ik herhaal, niemand heeft op de Egyptische Partij voor de Dieren gestemd. Niemand heeft op de Egyptische GroenLinks gestemd. Nul stemmen voor de Piratenpartij… Nul stemmen voor de Egyptische Partij voor de Vrijheid. Nul stemmen voor de Egyptische VVD en de Egyptische SP.

  Waar moet dat naartoe?

 35. 72

  het heeft bij ons ook minstens 2 generaties geduurd voordat wij op de dierenpoes mochten stemmen, in de jaren 70 was .nl ook nog een griffo bolwerk waarin je elke zondag verplicht naar de kerk moest

 36. 74

  Dat ben ik met je eens. Maar: de CU zijn best verantwoordelijke luitjes met het hart op de goede plaats. Kan erger. En: het is nou ook weer niet zo lang geleden dat religieuze partijen meer dan de helft van de stemmen kregen in NL. Geef ze de ruimte om verantwoordelijkheid te dragen.

 37. 76

  Zolang een racist als Lieberman minister van buitenlandse zaken van Israel is, kan je beter wat minder hoog van de toren blazen als het om extreme figuren in het buitenland gaat.

  Dat geld ook voor mij als Nederlander met een Wilders in de regering.

 38. 77

  De Rode Khmer zijn niet met verkiezingen aan de macht gekomen. Het westen en met name de VS hebben op vele fronten gefaald in Cambodja, voor, tijdens en na de Rode Khmer, maar ik zie de relevantie met Egypte totaal niet.

  Dit soort luiheid in analyse, waarin alles op alles lijkt als het maar de juiste emotie heeft, zorgt voor een hoop ellende in de wereld.

  Er zijn genoeg voorbeelden die veel meer raakvlakken hebben met de situatie in Egypte, waarmee je toch je zorgen kan uitspreken. Algerije begin jaren ’90 bijvoorbeeld.

 39. 79

  Ik verwacht al jaren dat ironie op ’t net een keer vanzelfsprekend opgepikt zou gaan worden; ik blijf maar hopen. Mijn oplossing is allang om zelf het meeste dus zelf maar, als eigen eye of the beholder, ironisch waar te nemen. Het valt aan te bevelen, als verhoging van de kwaliteit van je leven. De meeste mensen lijken tegenwoordig gewoon te weinig strips in hun jeugd gelezen te hebben.

 40. 81

  Trouwens de hele notie van een verleggend, verlichtend blog waar met enige welwillendheid standpunten van moslimbroeders worden bediscussieerd is de ironie ten top.

  Hoewel verleggen kan in allerlei richtingen natuurlijk en de verlichting kan ook een nachtlampje zijn om prettig bij in te dommelen.

 41. 83

  Toch, de tijden zijn veranderd. Cambodja was een black box, op dat moment was vrijwel onbekend wat zich daar afspeelde. Nu stroomt informatie vrij in een oogwenk de wereld over.

  Ik zie de salafisten ook niet graag de macht in Egypte overnemen. Dus enige terughoudendheid is zeker op zijn plaats. Maar je moet ook terughoudend zijn met al te zeer doempraten, er zijn ook genoeg positieve ontwikkelingen in Egypte.

  Vooralsnog beschouw ik de blijvende macht van de militairen als het grootste probleem in Egypte. Als de salafisten helpen om ze de kazerne in te krijgen, prima. Zelfs de salafisten ondersteunen nu de democratie.

 42. 84

  Volgens mij gaat dit blog niet over standpunten van de moslimbroeders, maar over uitslagen van de verkiezingen.

  Bovendien hangt enige ironie samen met wat de precieze standpunten van de MB zijn. Er zijn vast wel standpunten van de MB waar zelfs jij het mee eens bent.

  Het is toch in NL ook niet gek om het met de CU eens te zijn als het gaat om de hypotheekrente aftrek?

  Juist deze verkiezingsuitslag laat zien dat er wel wat meer smaken zijn dan ‘partij die zich op de islam beroept = eng’. De MB en de salafisten staan zo tegenover elkaar in de tweede ronde van de verkiezingen. Dan zal blijken dat er veel verschillende smaken zijn als het gaat om de islam. Verrassing!

 43. 85

  De meesten steunen altijd (demokratische) procedures zolang het ze ten bate van zichzelf in eigenbelang uitkomt.

  Moslimbroeders zijn CIA, en de salafisten zijn de Saoedische counterparty. Het Egyptische klootjesvolk, de plaatselijke Henk & Ingrid aldaar, trappen er nu helemaal zelf met beide benen in.

  Optimisme is waar je het probleem onderkent.

 44. 86

  Nog veel belangrijker lijkt me om er achter te komen welke socialistische, sociaal-demokratische en liberale partijen n.a.v. de verkiezingen er überhaupt enige aanhang zullen hebben.

 45. 90

  Dat Pol Pot gedoe is een godwin. De essentie van de godwin is niet dat het over Hitler of het derde rijk gaat, maat daar er een drogreden ingezet wordt die elke discusiie doodslaat.

 46. 93

  Bij deze:
  http://www.arabist.net/blog/2011/12/3/charts-galore-round-one-of-egypts-elections.html

  Het Egyptische Blok bestaat uit socialistische en liberale partijen, en die zijn de derde partij op dit moment.

  Daarnaast heb je de socialisten van ‘de voortgaande revolutie’ met wat zetels, de oude liberale partij al-wafd, en hier en daar een enkele oud-NDP’er. Dat is in elk geval positief, de Egyptenaren hebben de oud-NDP’ers er feilloos uitgepikt en er níet op gestemd.

 47. 94

  Hier nog wat aanvullende informatie:

  De uitslag in getallen
  Let wel: het betreft slechts de uitslag van de eerste ronde, in 9 van de 27 districten. Bovendien vinden in veel districten nog tweede rondes plaats tussen individuele kandidaten die in de eerste ronde nog niet een meerderheid haalden. Daardoor kan de definitieve uitslag nog anders worden.

  Reactie van Kopten op de verkiezingsuitslag

  Al-Nour en Broederschap: aartsvijanden in tweede ronde

  Uitspraken Broederschap na de verkiezingszege

  De rol van de Militaire Raad na de verkiezingen

 48. 95

  Ik verbaas met eerder over de totaal kritiekloze manier waarop er over de huidige situatie wordt gesproken. Egypte leeft, mede dankzij riante westerse steun, al veertig jaar onder een dictatuur. Nu is Mubarak weg, maar het leger heeft nog steeds alle touwtjes in handen, en is ook nog niet van plan die binnenkort uit handen te geven, zie de concept grondwet.
  We hebben allemaal de berichten over de inzet van traangas op Tahrir kunnen zien en lezen. Desondanks kwam er afgelopen week doodleuk een zending van 21 ton traangas uit de VS aan in Port Suez.
  http://bikyamasr.com/49799/egypt-import-tear-gas-from-us/

 49. 97

  “stay and fight for equal rights, or leave”

  De Kopten gaan er ondanks de geruststellende woorden van de MB blijkbaar niet vanzelfsprekend van uit dat hun gelijke rechten zonder strijd gewaarborgd blijven.

  Is dat gedramatiseer, of zijn het propagandapraatjes? Meer smaken zijn er getuige de meeste reacties hierboven niet.

  De Islam kent vele smaken, met sommige smaakmakers moet je uitkijken, een beetje teveel verpest de hele maaltijd

 50. 98

  “The fact that they were insisting that the elections take place while all the other political forces were pleading that the elections be postponed hints that both the Muslim Brotherhood and the Salafists made a deal with the military council”

 51. 100

  Dit is eenvoudig te verklaren uit eigenbelang en vereist geen deal met de militaire council. De MB en de salafisten rekenden op een goede uitslag, en wilden dus verkiezingen. De activisten op het plein wisten dat ze zich slecht hadden voorbereid op verkiezingen en wilden uitstel.

  Nu de verkiezingen zijn geweest zie je ook dat de MB zich keert tegen de militairen en ze zsm de barakken in wil.

  Hoewel ik de actievoerders op het Tahrir plein steun en het belangrijk is dat ze van zich laten horen op de manier waarop ze het doen, is het onverstandig om een krachtig veranderingsinstrument als de verkiezingen te negeren. Er zijn relatief veel stemmen verspeeld door het grote aantal partijen aan de linker en liberale kant van het spectrum, en de mindere organisatie (get out the vote). Gelukkig zijn er nog twee ronden te gaan om hier iets aan te doen.

 52. 102

  Freedom and Justice party. Dat klinkt voor mij als conservatief liberalen. Een soort Egyptische VVD dus. Want de naam zegt waar de partij voor staat (immers, de NSDAP was ook een socialistische arbeiderspartij, toch?).

 53. 103

  Beetje jammer trouwens dat er nog geen waanlinkje staat naar de Russische verkiezingen, die me toch nog een streepje belangrijker lijken (en waar ook het nodige op aan te merken valt).

 54. 104

  Pol Pot? Zo zie je maar, wat er gebeurt, als je je hoop op populisten vestigt, die denken overal een pasklare oplossing voor te hebben. Of ze nu via verkiezingen of via staatsgrepen aan de macht komen, doet niet zo ter zake….

 55. 105

  ‘gewaarborgd blijven’? Ook tijdens het Mubarak-regime hadden de Kopten problemen. Zoals ze die ook in de afgelopen maanden hadden. Maspero was geen probleem tussen groepen, het was het leger dat de Kopten aanviel. Vergeet daarbij niet dat het creëren van tweespalt tussen bevolkingsgroepen een belangrijk onderdeel van het Arab Tyrant’s Manual is.
  Ik ben blij met de uitspraken die de MB doet over het waarborgen van gelijke rechten voor iedereen. In plaats van die uitspraken te bestrijden, kunnen we beter focussen op de MB eraan houden.

 56. 106

  Dat is de vraag, hoe belangrijk die Russissche verkiezingen zijn. Poetin/Medvedev hebben hun meerderheid behouden, dus er verandert niets. Het parlement heeft bovendien geen macht.

  Terwijl de Egyptische verkiezingen een aardverschuiving in de Egyptische poltiek betekenen. Egypte heeft bijna 80 miljoen inwoners, vergelijkbaar met Duitsland en Turkije. Geen kleintje dus.

  Maar een waanlink is wel op z’n plaats, dat ben ik met je eens.

 57. 109

  Dat is de vraag, hoe belangrijk die Egyptische verkiezingen zijn. het het leger blijft aan de macht, dus verandert er niets. Het parlement heeft bovendien geen macht. Verder heeft Rusland ruim 140 miljoen inwoners, dat is vergelijkbaar met Japan en Bangladesh. Geen kleintje dus.

 58. 111

  Uit Trouw: “Volgens Darag is er daarom ook geen sprake van dat de hoofdoek verplicht wordt gesteld of alcohol wordt verboden. “Daar is het nu niet de tijd voor.”

 59. 112

  Een linkje is geen overbodige luxe.

  Maar goed, dat is toch een beetje alsof de ChristenUnie en de SGP 65% van de stemmen halen, en dan zeggen dat er geen sprake van is dat ze het dragen van broeken voor vrouwen of werken op zondag zal verbieden en dat ze een samenleving met gelijkheid voor iedereen willen hebben.

 60. 113

  Je moet wel onderscheid maken tussen de MB en de Salafisten. Net zoals in jouw hypothetische voorbeeld ook onderscheid moet maken tussen CU en SGP.

  Ik denk dat vooral de vergelijking MB –> CU mank gaat. Vooral omdat de CU een getuigenispartij is, in het leven geroepen omdat het CDA niet recht genoeg in de leer was. Het MB is meer het CDA, maar dan 60 jaar geleden. Een brede op religie gebaseerde volkspartij, wat we in NL niet meer kennen.

  Dus ik geloof de MB voorlopig. Ze gaan verantwoordelijkheid dragen (eerst nog even de militairen naar de barakken sturen natuurlijk), en dan overleef je het niet lang als religieuze scherpslijper.

 61. 116

  De Saudis zijn weer een ander verhaal natuurlijk.
  Ben trouwens benieuwd hoe de PVV in de (nabije?) toekomst om zal gaan met de eventuele instroom van Kopten in Europa

 62. 120

  Gek eigenlijk. Heel veel commotie over het feit, dat gematigde tot vrij extreme islamitische partijen bij de verkiezingen samen 70% van de stemmen halen. Dat in maart nog 77% van de Egyptenaren voor een meer democratische grondwet heeft gestemd, is al weer vergeten, lijkt het. De vraag of de islamitische partijen om die democratische wens heen kunnen, lijkt niet ter zake te doen. De angst voor de islam regeert.

 63. 121

  Wat je daarmee eigenlijk zegt is dat je de Freedom and Justice Party niet gelooft. Mij lijkt dat een weinig vruchtbare benadering. Ik zou er veeleer voor pleiten om de FJP aan haar woord te houden. In dat licht is het goed nieuws dat ze nu, na de verkiezingszege die eraan lijkt te komen (want nog 18 van 27 districten te gaan!), blijft melden dat ze een civiele regering wil. Niet onbelangrijk in het licht van eerdere geruchten dat ze een akkoord met de militairen zou hebben.

  Overigens stemt je beeld van de CU ook niet bepaald overeen met de werkelijkheid.

 64. 122

  pfff als je kanttekeningen maakt bij een uiterst conservatieve, orthodoxe partij is dat meteen angst voor de islam. Hoe weet je eigenlijk of ik islamitisch ben of niet, er zijn legio islamieten die niets moeten hebben van religieus geïnspireerde partijen. In Egypte blijkbaar ook, maar iets te weinig naar mijn smaak.

 65. 124

  Ja, dat is gevaarlijk. Daarom kun je ze beter door middel van een westerse zetbaas-dictator onder de duim houden. Bovendien is dat voordelig voor de afzet van traangas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren