Minder dan een dag om een open internet te redden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Commissie juridische zaken van het Europees Parlement zal op 20 juni stemmen over een voorstel dat internetbedrijven verplicht om alle uploads naar webhostingservices te controleren en te filteren.

The votes of 10 Members of the parliament will determine if the Internet remains open and free from censorship in the EU. Tell them you need them to protect your Internet against surveillance and censorship machines, as the defenders of EU citizens! Give them the power to be Heroes!

0

Reacties (8)

#1 Bolke

Lol, en de EU maar klagen over de internet vrijheid in landen als Rusland en China.

#2 Bismarck

Hoe kan het dat precies deze 10 mensen erover gaan? Je zou toch zeggen dat het hele EP hierover moet stemmen (in plaats van een commissie met nota bene 2 Fransen en een Bulgaar die bij Putin in de tas zitten)?

#3 Jos van Dijk

De Commissie heeft als ik goed geteld heb 49 leden. Daaronder ook Julia Reda (Piratenpartij) en anderen van de Greens/EFA fractie die tegen de voorstellen zullen stemmen. De tien die er voor deze actie uitgehaald zijn hebben kennelijk hun standpunt nog niet bepaald.
En uiteindelijk zal het voltallige EP er nog over moeten stemmen. Maar dit is de belangrijkste Commissie die de toon zet waarvan doorgaans plenair niet afgeweken wordt. De Commissieleden bepalen toch min of meer de stem van de voltallige fractie.

#4 Amy

Is dat Seymour Hoffman die Tsjechië vertegenwoordigd?

#5 Bismarck

@3: Ik dacht al, hoe komen er twee FN-leden terecht in een commissie van 10. Beetje meer achtergrond op die site had gemogen (waarom niet ook meteen een linkje erbij om alle aspirant-voorstemmers te spammen? Die verdienen dat, al is het maar als straf).

#6 Christian Jongeneel

Voor wie behoefte heeft aan wat nuance over dit onderwerp: het betreffende artikel 13 gaat alleen over webdiensten die op grote schaal media-uploads faciliteren (dwz Facebook, Twitter, Imgur, etc, maar inderdaad ook Wikipedia). Ik weet de details van de nieuwe wet niet, maar op zich hecht ik er, omdat ik mijn geld verdien als journalist, wel aan dat een halt wordt toegeroepen aan de ondermijnende werking die sociale media hebben op het verdienmodel en daarmee de pluriformiteit van de professionele media. Dit soort censuur-roeperij heeft als netto resultaat vooral een hogere aandelenkoers van Facebook.

#7 gbh

@6: Yeb bescherming van intellectueel eigendom censuur noemen is hetzelfde als een slot op je deur een ernstige mensenrechtenschending noemen voor inbrekers.

#8 AndreSomers

Helaas. Het voorstel is in de commissie aangenomen met 15:10. De volgende ronde is het plenaire debat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*