Marktwerking funest voor 100 dollar PC project

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Marktwerking funest voor 100 dollar PC project

Het project om in ontwikkelingslanden de zogenaamde 100 dollar PC te ontwikkelen dreigt de nek te worden omgedraaid door marktwerking van Intel en Microsoft.

0

Reacties (5)

#1 Joost

Maar bereiken ze zo indirect hun doel niet? Hoewel, met die versie van Windows mag je maar drie programma’s tegelijkertijd gebruiken…

Virusscanner, firewall, browser… En, niks…

#2 Abhorsen

Ja, ik weet ook niet helemaal wat ik er van moet denken. Aan de ene kant bereiken ze op korte termijn wel hun doel. Aan de andere kant was hun project vrij van de gebondenheid aan een commerciële partij.

Dat laatste klinkt niet zo erg, maar deze partijen doen natuurlijk de minimale inzet die nodig is om hun markt te behouden of goed in de pers te komen. Zodra het niet commerciële project kapot is heb je de kans dat de commerciële hun ideeën toch weer wat bij stellen om meer overeen te komen met hun primaire doel; geld verdienen.

Letwel, ik heb niets tegen geld verdienen. Maar ik zet wel mijn vraagtekens als commerciële instellingen, wiens doel geld verdienen is, de markt proberen te beschermen van goede doelen.

#3 Arnoud

Een pc die van 100 dollar nu 188 dollar kost. Ik dacht dat op de vrije markt de klant koning was?

#4 Abhorsen

Het is natuurlijk niet helemaal bedoeld geweest voor de vrije markt. Het idee was om een zo goedkoop mogelijke PC te maken die men daardoor in de derde wereld kon inzetten. Waar PC’s normaal onbetaalbaar zijn. Door inkopen blijkt de 100 dollar nu inmiddels 188 dollar te zijn geworden echter. Wat vast ook tegen ze werkt.

Deze organisatie moet natuurlijk gewoon als elk ander inkopen en dan is 188 de kostprijs geworden ipv 100 dollar. Intel kan haar eigen prijs intern bepalen voor hardware en Microsoft voor haar software.

Kortom Intel en Microsoft kunnen onder de kostprijs gaan zitten om een goed doel dat dit niet kan kapot te concurreren.

#5 Victor

*ik heb zaterdag een van de twee in Nederland aanwezige OLPCs in mijn handen gehad*

Wat een meesterlijk gaaf ding is dat zeg..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*