Luchtvervuiling in Europa raakt vrijwel iedereen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Uit onderzoek van het Britse blad Guardian blijkt dat 98% van de Europeanen zeer schadelijke vervuilde lucht inademt.

Bijna tweederde van de Europeanen woont in gebieden waar de vervuiling door fijnstof meer dan het dubbele is van wat in de WHO-richtlijnen als bovengrens staat.

Het kaartje in het Guardian artikel laat zien dat de ernstigse vervuiling optreedt in het oosten en zuiden van Europa. Noord-Macedonië is het zwaarst getroffen. Als je de vervuiling wilt ontlopen moet je verhuizen naar de Scandinavische landen.

The Guardian werkte samen met vervuilingsexperts om een interactieve kaart te maken waarop de zwaarst getroffen gebieden op het continent te zien zijn. De metingen hebben betrekking op PM2,5 – kleine deeltjes in de lucht die meestal worden geproduceerd door de verbranding van fossiele brandstoffen. Sommige daarvan kunnen door de longen en in de bloedbaan terechtkomen en bijna elk orgaan in het lichaam aantasten. De huidige WHO-richtlijnen stellen dat de jaargemiddelde concentraties van PM2,5 niet hoger mogen zijn dan 5 microgram per kubieke meter (μg/m3). Uit de nieuwe analyse blijkt dat slechts 2% van de Europese bevolking in gebieden binnen deze limiet woont. Experts zeggen dat PM2,5-vervuiling jaarlijks ongeveer 400.000 doden veroorzaakt op het hele continent.

+1

Reacties (8)

#1 Joop

We hebben er met z’n allen een rotzooi van gemaakt.

#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

We …met z’n allen

Voorzitter! Dat werp ik verre van mij!

#1.2 Ronald Heijman - Reactie op #1.1

Alleen al het consumptiegedrag en de keuze voor een politieke partij die aan luchtvervuiling weinig heeft gedaan, is voldoende om je mede verantwoordelijk te maken..

#1.3 P.J. Cokema - Reactie op #1.2

Okee, maar dan hoor ik nog steeds niet bij “we” en met mij vele anderen

#2 Mozzarella

Bijna tweederde van de Europeanen woont in gebieden waar de luchtkwaliteit meer dan het dubbele is van de WHO-richtlijnen.

Dat is toch best goed?

#2.1 Jos van Dijk - Reactie op #2

Ik heb die zin aangepast. Zo goed?

#2.2 Mozzarella - Reactie op #2.1

Prima! In de originele tekst staat nog steeds de slordige formulering.

#3 cerridwen

Hier ontbreekt wel veel belangrijke context.

Bijvoorbeeld dat het hier om de WHO-advies waarde gaat, die geen juridische status heeft. De EU grenswaarde ligt stevig hoger. Ook is het belangrijk om te bedenken dat de grenswaarden in de loop van de tijd steeds verder zijn aangescherpt. Als derde is het belangrijk om te weten dat de concentratie van fijnstof afneemt, als gevolg van de steeds scherpere grenswaarden en het beleid wat gevoerd wordt om fijnstof te verminderen.

Wat achtergrond:
https://www.clo.nl/indicatoren/nl0532-fijnere-fractie-van-fijn-stof-pm-25

In 2022 is de Europese grenswaarde voor het jaargemiddelde PM2,5 (25 µg/m3) nergens in Nederland overschreden. Wel is de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (5 µg/m3) in het hele land overschreden. De gemiddelde-blootstellingsindex (GBI) voor 2011 was voor Nederland vastgesteld op 17,0 µg/m3. De reductiedoelstelling hieraan gekoppeld voor 2020 was 15% en is gehaald. De GBI bleef ook de jaren na 2020 dalen tot een waarde van 8,9 µg/m3 voor de periode 2020-2022.

Dus ja, er is nog steeds veel fijnstof in de lucht, en dat veroorzaakt gezondheidsproblemen, maar er is stevig beleid op om de uitstoot van fijnstof terug te dringen en dat heeft ook effect: de situatie is beter dan vroeger. Dat biedt hoop dat er in de toekomst nog meer verbetering gaat plaatsvinden. De energietransitie gaat ook helpen.

Je ziet overigens ook dat het probleem groter is in de minder rijke delen van Europa, mogelijk in gebieden waar nog veel hout gestookt wordt (het zijn niet alleen maar fossiele brandstoffen die dit probleem veroorzaken).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*