Liegen door middel van datavisualisatie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (8)

#1 kweenie

There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics – Mark Twain

#2 qwerty

@1: dat is ondertussen een dooddoener van de eerste orde. Misschien moet je je eens in statistiek verdiepen. En in datavisualisatie.

Daarbij is dit al eens langs geweest.
Maar dat terzijde.

#3 Niet+JeZus

Zo kwam ik deze vandeweek tegen op Reddit:

#4 Derpjan

Die pie-chart die niet optelt tot 100% is geniaal: zelfs als je veel van statistiek afweet kun je niet met zekerheid zeggen wat die grafiek betekent en dat betekent weer dat mensen met minder verstand van statistiek in die grafiek kunnen zien wat ze willen zien.

De uitgerekte/ingedrukte Y-as is de oudste truc in het boek, werkt dat uberhaupt nog anno 2014?

De cumulatieve grafiek heb ik nog nooit gezien en zelfs als je niet weet dat het een cumulatieve grafiek is zie je nog steeds dat de gradient afneemt dus dat de dingen niet goed gaan.

#5 mark3000

@4:

De uitgerekte/ingedrukte Y-as is de oudste truc in het boek, werkt dat uberhaupt nog anno 2014?

Volgens deze site, link, zouden we om die reden de temperatuurstijging als gevolg van global warming beter kunnen weergeven in Kelvin ;).

#6 kweenie

@2: Een andere dan dichter bij huis, een op de tien heeft negen andere om zich heen – Harry Jekkers

#7 qwerty

@6: en dus?

#8 Vast Goed

@4: of de in/uitgerekte Y-as nog werkt? In de NRC staat regelmatig vergelijkende grafiekjes waarbij de linker een andere Y-as heeft dan de ander. De krantenkoppensneller leest de conclusie, vindt de bevestiging met een vluchtige blik op de grafiek en bladert verder.
Pakkende en lekkere verhalen verhouden zich vaak niet goed met het nuchtere cijfermateriaal. Heel vaak is dat fatsoenlijk cijfermateriaal (tijdreeksen, gecheckt, etc) ook helemaal niet voorhanden. Dan maar spelen met de assen, %, cumulatie, extrapolatie, tijdschaal, juist wel/niet het kental, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*