Kosten en opbrengsten Tesla Big Battery

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Neoen, de eigenaar van Tesla’s Big Battery in Australië (officiële naam Hornsdale Power Reserve), bereidt een beursgang voor. In de bijbehorende stukken staan ook de financiële gegevens van hun energieopslagproject in Zuid Australië. Het gaat om vrij technische informatie, maar ik weet dat een deel van de lezers daar regelmaat over doorvraagt. Dus een waanlink lijkt me op zijn plaats.

Hornsdale Power Reserve heeft een omvang van 100MW/129MWh  en de investeringskosten bedroegen Euro 56 miljoen. De installatie bracht sinds december 2017 al Euro 14 miljoen op. Dat is een kwart van de investeringskosten. Neoen heeft een tienjarig contract met de overheid van Zuid Australië, dat goed is voor A$ 4 miljoen per jaar (2,5 miljoen Euro). Neoen houdt in ruil daarvoor twee derde van het vermogen en een kwart van de opslagcapaciteit beschikbaar voor netwerkdiensten.

Met het resterende deel handelt Neoen op de elektriciteitsmarkt. Neoen kan hiermee elektriciteit opslaan als de prijs laag is en leveren als de prijs hoog is. Ook dit deel kan ingezet worden voor het leveren van netwerkdiensten. In de eerste helft van 2018 leverde de Big Battery in totaal Euro 14 miljoen Euro op. Voor Neoen is het bezit van de Hornsdale Power Reserve een dubbel voordeel, omdat het ook de kosten voor netwerkdiensten van zijn windpark heeft gehalveerd naar 1 miljoen Euro.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Hermie

100MW/129MWh dan moet ik even denken…. Als de vraag bijvoorbeeld 65MWh is, dan is de batterij in 2 uur leeg?

#2 AndreSomers

Ja. Maar bij dit soort initiatieven gaat het meer over spreiding van de vraag over (milli) secondes of minuten, dan het opvangen van de hele vraag over uren. Of het gaat juist over het opvangen van een (tijdelijk) kleine vraag bovenop de basislast, zodat je geen gascentrale o.i.d. hoeft op te starten voor een uurtje of twee.

#3 Krispijn Beek

@1 klopt. De helft van de opbrengsten van de accu’s zit hem dan ook in netwerkdiensten, de andere helft in arbitrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*