Koop zelf emissierechten en laat ze meteen vernietigen

Een bijzondere actie van WISE en Greenchoice

De prijs voor de uitstoot van CO2 is zo laag dat het niet opschiet met de stimulans voor bedrijven om te investeren in uitstoot beperkende technieken. Vervuilen is nog steeds veel te goedkoop. Carbonkiller is de naam van een campagne die mensen oproept emissierechten op te kopen en die meteen te vernietigen waarmee de prijs wordt opgedreven en bedrijven een sterkere prikkel krijgen om minder te vervuilen.

Open waanlink

 1. 1

  Je betaalt dus bedrijven of de EU (dat is me niet helemaal duidelijk) om minder te vervuilen. Is dat wat actievoeren in de neoliberale wereld is geworden? Wat een kutiniatief zeg…

 2. 7

  @6 Gelezen, ze kopen certificaten (van de EU of van bedrijven met een overschot? dat is me nog niet helemaal duidelijk) waardoor bedrijven die niet kunnen gebruiken om te vervuilen (en de prijs van de andere certificaten dus ietsje stijgt). Je betaalt dus zodat die bedrijven minder vervuilen. Neoliberaal actievoeren. Wat heb ik verkeerd begrepen?

 3. 8

  Dit geldt natuurlijk veel breder. Het probleem met geld in het algemeen is het multiplier-effect. Al het geld dat je verdient, geef je weer uit, en bij elke stap in de economie veroorzaakt het in feite een wolk CO2 die daarbij uitgestoten wordt.

  Het meest milieuvriendelijke wat je kunt doen is dus zo veel mogelijk geld verdienen, en dat allemaal omslaan in echte munt, en dat in een diep gat in de grond stoppen. Zo onttrek je het geld aan de economie, waardoor het niet meer z’n mulitiplierwerk kan doen, en waarmee je dus de enige zinnige remedie tegen de almaar voortgaande economische groei te pakken hebt.

 4. 10

  Ik vind het trouwens wel een goede aktie. Volgens de volkskrant kost 1 emissierecht net iets minder dan een tientje, en daarmee koop je het recht om een ton CO2 uit te stoten. Een gemiddeld huishouden stoot 8 ton CO2 per jaar uit, dus als je voor pakweg €75 mee doet en de emissierechten laat vernietigen, bereik je een effectieve CO2-besparing van 100% voor je huishouden . Daar kan geen energiebesparingsmaatregel tegenop: dat is allemaal beduidend duurder en minder effectief.

  Dus ik ga meedoen.

 5. 11

  @5: Uitverkocht?

  Op een vrije markt moet dan de prijs omhoog gaan, zodat ze alsnog te koop aangeboden worden.

  Dan zijn er 2 mogelijkheden:
  – er is geen vrije markt voor de emissie-handel
  of
  – de emissie-rechten zijn in werkelijkheid veel meer waard dan 10 euro per ton, dus de overheid verstrekt de emissie-rechten voor een te lage prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren