Koerdische troepen helpen Jezidi’s redden

Nu.nl:

In het noordwesten van Irak zijn meer dan 10.000 yezidi’s gered uit het Sinjar-gebergte, doordat Koerdische troepen een doorgang hebben gemaakt. […]

De yezidi’s zijn via de doorgang de grens over naar Syrië gevlucht, waar ook veel Koerden wonen. Vanuit Syrië worden ze weer teruggeleid naar het noorden van Irak, naar de stad Zakho in de Koerdische autonome regio.

Volgens de gouverneur verlopen de reddingswerkzaamheden goed, maar is er meer hulp nodig om de evacuatie van de door IS omsingelde yezidi’s te versnellen. Tientallen van hen zijn al omgekomen door een combinatie van honger, dorst en hitte in het dorre gebergte.

Deze crisis biedt – opvallend genoeg – kansen voor de Koerden, die op dit moment een betrouwbaarder partner voor de Amerikanen lijken dan de regering Maliki:

Volgens een woordvoerder van de Koerdische strijdmachten was de doorgang mogelijk door Amerikaanse luchtaanvallen op posities van de radicale IS. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voerden zaterdag opnieuw aanvallen uit op militaire doelen van IS in de buurt van de plaats Sinjar.

[…]

Bij de Amerikaanse luchtaanvallen in Irak zijn wapens en materieel van strijders van de IS vernietigd, meldde de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag. Obama liet tevens weten dat de militaire hulp aan Koerdische troepen in Irak is uitgebreid.

Open waanlink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren