“De klimaatramp is een kortzichtige illusie”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (13)

#1 gronk

Ah, de klassieke ‘alle natuur is natuur’-bullshit, in combinatie met ‘De mens past zich moeiteloos aan aan nieuwe omstandigheden’.

Tsja. Ik heb daar zo m’n twijfels bij. Ik vraag me af hoe hard meneer hulspas staat te huilen dat-ie geen vervanging voor z’n ipad kan krijgen als de halfgeleiderfabrieken in azie voor de derde keer zijn uitgevallen door overstromingen en tornado’s. En dat-ie geen meergranenbrood kan krijgen, of uberhaupt brood, omdat de oogsten voor het vijfde jaar op rij tegenvallen door onvoorspelbaar weer. Ja, ook na global warming zal je natuur hebben. Maar de vraag is hoeveel mensen daar nog in leven.

#2 kevin

tl;dr: na mij de Zondvloed!

#3 Derpjan

@1

Ik heb ook zo mijn twijfels. Rijke landen zullen het wel redden, maar voor arme landen komen er enorme problemen aan. Ook die rijke landen zullen de aanpassingen trouwens wel duidelijk in hun portemonnee voelen.

#4 Brombeer

@1 Maar de vraag is hoeveel mensen daar nog in leven

Dat is dus precies het punt van het stukje: de klimaatramp is enkel een ramp voor de mens en andere diersoorten van nu. Niet voor de aarde zelf en toekomstige soorten.

#5 Derpjan

@4

En zonder Aarde gaat het universum ook wel door… Ja, dat kun je zeggen maar als mens zou ik toch liever willen dat de mensheid en de ecologie die wij kennen en in gedijen blijft bestaan.

#6 Joost

@4: Is er dan ook maar IEMAND die beweert dat het slecht is voor de aarde als geheel, wat we aan het doen zijn? Het is slecht voor veel huidige soorten, en vooral voor de mens, gezien de plekken waar hij woont, maar evolutie interesseert het geen hol. Tenzij het broeikaseffect zo op hol slaat dat het hier een venus wordt.

En dan nog interesseert het “de natuur” of whatever niet. Maar daar gaat de complete discussie niet over.

#7 gronk

@6: nou, deels wel. Want dat nihilistische argument is zo’n beetje het laatste redmiddel waar klimaatveranderingontkenners op terugvallen. Naast ‘het is toch te laat, en dus maakt het toch niet meer uit wat we doen, dus we kunnen net zo goed doorkarren’. Duhuh het is te laat omdat die klimaatveranderingontkenners iedere maatregel hebben tegengewerkt.

#8 Joost

Inderdaad, deels. Omdat veel mensen het hebben over “de Aarde”, maar daarmee “ons eigen ecosysteem” bedoelen. Dat kan je die mensen niet kwalijk nemen, wel de mensen die het argument in het belachelijke trekken.

#9 Hans Verbeek

..

#10 Joost

Ik vraag me trouwens wel af in hoeverre dit waarheidsgetrouw is:

gebrek aan hard bewijs dat het klimaat momenteel verandert

#11 Bismarck

En toch hè, de man doet een observatie:

“het eerste dat je heel simpel zou verwachten is een rustige stijging van de temperatuur. Maar die gaat al ruim een eeuw met horten en stoten”

maar leert daar dan helemaal niets uit:

“Als er al iets rampzaligs gebeurt, dan merken we dat waarschijnlijk pas over enige decennia, en dan zullen de achterliggende processen (zeespiegelstijging, droogte, u kent het lijstje) langzaam, geleidelijk, en over vele decennia toeslaan.

#12 pedro

“De klimaatramp is een kortzichtige illusie”

Veranderende klimatologische omstandigheden, waar we zelf iets aan kunnen doen, niet serieus nemen is nog veel kortzichtiger.

Je kunt ook al je vuilnis in huis bewaren. De eerste tijd valt dat nog mee, en de vervuiling gaat ook met horten en stoten, en tegelijkertijd wordt het pas een echte puinhoop over een wat langere tijd gerekend. Je kan er wat aan doen, of je kan zeggen, dat het nog wel mee valt, en dat je huis nog blijft bestaan, ook als het al lang onbewoonbaar verklaard is.

#13 MrOoijer (Jan van Rongen)

@10: dat is dan ook niet waarheidsgetrouw. Hij slaagt er alleen in dit te bewijzen door op te merken dat het klimaat nu eenmaal altijd verandert. Het IPCC rapport is heel stellig: het klimaat verandert door toedoen van de mens; de CO2 uitstoot is de grootste (maar niet de enige) boosdoener.

April 2014 is de eerste maand sinds pre-historische tijden dat het CO-2 gehalte boven de 400 ppm is. De zeespiegel stijgt met 3.6 cm per 10 jaar, de helft daarvan is (grofweg) thermische uitzetting van de oceanen, de andere helft toenemend smeltwater. Dit zijn twee heel constante en voorspelbare veranderingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*