Klijnsma doet aan creatief boekhouden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Tenminste dat beweert D66-Kamerlid Steven van Weyenberg:

Begin juli stelt Jetta Klijnsma in een Kamerbrief dat er meer dan tienduizend extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking zijn bijgekomen. Volgens Van Weyenberg telt de staatssecretaris banen mee van mensen die al een baan hadden. “Er zijn zo’n 6.000 mensen die gedetacheerd zijn vanuit de sociale werkplaats naar een regulier bedrijf. Dat is hartstikke mooi, maar dat telt niet mee. Deze mensen hadden immers al een baan.”

Directeur van de Felua-groep, Gerrie van Sunder, stelt dat zij veel mensen detacheren bij bedrijven, bijna 60 procent van de medewerkers. Deze mensen werken al jaren bij de sociale werkplaats. “Ze komen bij ons niet van de SW-wachtlijst, zoals Klijnsma suggereert in haar brief aan de Kamer.” Hij kent maar één voorbeeld van een detachering direct vanaf de wachtlijst.

Klijnsma reageert:

In het Sociaal Akkoord hebben we afgesproken dat werkgevers plekken gingen maken in hun eigen bedrijven voor mensen met een beperking. Dus die plekken, die zijn we nu aan het turven, aan het optellen. En die plekken hebben erin geresulteerd dat er in 2013 en 2014 al 10.000 zijn gemaakt door werkgevers. Vervolgens kijk je: wie gaat er nu werken op die plek? Maar wat ik nu heb gepresenteerd is dus het aantal plekken wat voortvloeit uit dat Sociaal Akkoord en wat we met werkgevers hebben afgesproken. En ik snap dat mensen dan zeggen: ja, maar sommige mensen hadden al werk bij een sociaal werkbedrijf en die gaan dus nu naar een regulier bedrijf, maar dat is ook wat we willen met de Participatiewet, dat mensen zoveel mogelijk gewoon met ons allemaal mee kunnen doen. Dus daar ben ik heel blij over.

In een eerdere Kamerbrief schrijft Klijnsma echter niet over plekken, maar over banen:

De cijfers over 2013 en 2014 stemmen mij positief. Uit de tussenmeting volgt dat er op 1 januari 2015 10.732 banen voor mensen uit de doelgroep zijn bijgekomen ten opzichte van de nulmeting.

Verder schrijft Klijnsma:

Van de 10.732 extra banen zijn er 6.900 banen inleenverbanden. Het grootste deel hiervan, 6.461 banen, zijn extra Wsw-detacheringen. Deze extra Wsw-detacheringen zijn voor een groot deel ingevuld door mensen die afkomstig zijn van de Wsw-wachtlijst. […]

Op basis van deze tussenmeting lijkt het erop dat betrokken partijen deze afspraak gestand doen. Dit betekent dat bij de extra Wsw-detacheringen er werkelijk sprake is van nieuwe extra banen.

Gerrie van Sunder (hierboven geciteerd) is het daar dus in ieder geval niet mee eens.

Wat betekent dat Klijnsma met de rest van de Kamer kan gaan steggelen over wat ‘banen’ en ‘voor een groot deel’ precies betekenen.

Maar hoe dan ook: succes werd behaald!

Open artikel

Reacties (5)

#1 Dehnus

Ach ja, de PGB is ook nog een ellende maar veel hebben het al opgegeven of zijn al failliet waardoor ze geen gezeur meer hebben in Den Haag en het geld nu gewoon direct naar de zorgverzekeraar gaat.

“Probleem” opgelost, en een kekke Bentley met Baantje naderhand.

#2 Olav

Klijnsma, één van de allergrootste teleurstellingen die de PvdA ons heeft aangedaan.

Maar ze kan altijd nog een moestuin beginnen.

#3 Amateur Commenter

@2: Je zou toch verwachten dat iemand die zelf een lichamelijke beperking heeft wel iets meer inlevingsvermogen zou hebben tegenover andere mensen met een beperking.

Of in ieder geval de persoonlijkheid om zich niet te lenen in het uitkramen van zulke idiote voorstellen.

#4 Henk van S tot S

@2:
Je hebt gelijk, maar ze verdient ook een pluim:

Ze past wonderwel binnen het huidige rariteitenkabinet.
;-)

#5 Dehnus

@3: Sta je versteld van hoor, want “ik heb zo hard gewerkt om goed mee te komen in de maatschappij! Dat heb ik helemaal zelf gedaan!”

Kom je daar nogal vaak tegen, vergetende de tijd die de familie er in gestoken heeft (en die ze met die opmerkingen heel erg pijn doen), de revalidatie artsen, zuster, hulpmiddelen, etc.

Een klootzak blijft een klootzak, daar doet een handicap, geslacht, huidskleur, lengte, breedte, stemklank, haar kleur, ogen, enz, niks aan af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*