Kip uit bioindustrie ziet er na drie maanden op een boerderij heel anders uit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Er is natuurlijk geen enkele manier om te verifiëren dat het om dezelfde kip gaat, maar heel onwaarschijnlijk lijkt me deze transformatie toch niet.

h/t Jan

Open artikel

Reacties (22)

#1 Amateur Commenter

“het past zo lekker in mijn wereldbeeld”
aldus jeroen, die graag het niveau Telegraaf tracht te evenaren.
Hoe kan je niet zien dat dit totaal twee verschillende kippen zijn, waarvan 1 zelfs in de rui?

http://cdn.backyardchickens.com/3/3b/3b2dd79e_42240_dscn2846.jpeg

#2 Henk van S tot S

@1:
Het feit dat er miljoenen kippen rondlopen zoals die gehavende is op zich al erg genoeg.

Verder:
Of het echt de zelfde kip is weet ik niet:

De poten zijn wel erg snel “genezen” en er moet blijkbaar nu ook een ring om de rechter.

Maar zelfs al het 2 zusjes zijn, waarvan er een door “normale ouders” is geadopteerd, is al genoeg om geen bio-industrie-kippen te willen.

Voor de kippenliefhebbers met een tuin is dit misschien een leuke tip:
http://www.redeenlegkip.nl/

#3 Joost

@1: Jeroen geeft dat notabene zelf aan in zijn inleiding…

Ik las overigens ooit het verhaal van iemand die legbatterijkuikens had gered, maar dat ze toch totaal opgroeiden als een legbatterijkip. Geen behoefte iets anders te doen dan zitten en eten.

Kan de link helaas niet meer vinden…

#4 Amateur Commenter

@3: “I’m just asking questions”
In andere woorden, het gaat Jeroen er niet om of het waar is, het gaat erom dat het zijn denkbeelden bevestigen. Journalistiek van poepniveau.

#5 Niet JeZus

#6 Dehnus

@1: We stoppen AC lekker in een hokje van 175 x 30 x 30, trechter in de bek waar we elke dat voedsel door naar binnen stouwen (nadat we het door de blender gehaald hebben) en trekken zijn tanden er uit, want stel hij verwond zichzelf. We maken een fototje

Naderhand laten we hem vrij rondlopen en mag hij zelf bepalen wat hij eet, waarna we naar 3 maanden een fototje maken. Daarna zeggen we gewoon “Wat een telegraaf nieuws zeg, AC was veel gelukkiger in zijn hokje”. ;).

#7 zmoooc

In hoeverre het verschil in uiterlijk toe te schrijven is aan slechte behandeling van een bioindustriekip vraag ik me af. Die laatste kip lijkt me in d’r eentje. De eerste kip lijkt me er een die heeft samengewoond met meer kippen dan in d’r geheugen passen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij vrije uitloopkippen en scharrelkippen. Deze zijn de godganze dag bezig om de pikorde te bepalen, hetgeen je terugziet in zowel hun verenkleed als hun stressniveaus. Sommige onderzoeken beweren zelfs dat de stressniveaus van op grote schaal gehouden scharrelkippen en vrije uitloopkippen hoger zijn dan die van legbatterijkippen. In hoeverre dat waar is, weet ik ook niet. Maar het toont in ieder geval wel aan dat de kip complexer is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden; je kunt niet zomaar menselijke vrijheidsnormen op kippen loslaten en dan denken dat je het beste voor de kippen doet – beter vraag je het de kip zelf.

Wat dat betreft kun je vast wel een scharrelkip vinden die er net zo onverzorgd uitziet als die kip met de net-uit-bed-look. En je kunt ongetwijfeld ook wel een legbatterijkip vinden die er net zo goed uitziet als die kip die voor dat hek poseert.

Maargoed. Hier staan wat foto’s van kippen in verschillende systemen. Kijk en vergelijk zelf.

http://www.dialoogmegastallen.nl/index.php?go=home.showPages&pagenr=19

#8 Diener

@3: Dat kan ik beamen. Ik heb ooit een paar kippen ontmoet bij iemand in de tuin, geadopteerde vleeskuikens. Ze waren daar al een poosje, konden vrij rondscharrelen en een leuk leven leiden. Ze kozen er echter voor om alleen maar agressief te doen naar elkaar, vooral als het om eten ging, en waren duidelijk motorisch beperkt. Verstandelijk misschien ook wel. In ieder geval leken ze geen idee te hebben van wat te doen met hun leven. Of het inmiddels ook genetisch is of alleen aangeleerd gedrag weet ik niet, misschien allebei. in ieder geval: Dit soort kippengedrag is niet ‘normaal’ in de natuur of op een erf, and i have known quite a few. Het erge vind ik dat we niet alleen de bioindustrie hebben geschapen, maar daarmee kennelijk ook de gedegenereerde kippen die erbij horen.

#9 JANC

@1: Sargasso is een ietwat dubieuze krant, bedoel je?

#10 zmoooc

Dit soort kippengedrag is niet ‘normaal’ in de natuur of op een erf, and i have known quite a few. Het erge vind ik dat we niet alleen de bioindustrie hebben geschapen, maar daarmee kennelijk ook de gedegenereerde kippen die erbij horen.

Wat is normaal? Een paar honderd onbevruchte eieren per jaar leggen lijkt me sowieso niet echt normaal. Bekijk anders de gemiddelde hond eens. Vergeleken bij een beetje wolf is die ook niet helemaal lekker. Het is gewoon niet meer dan logisch dat huisdieren en vee evolueren om beter met hun leefomstandigheden om te kunnen gaan. Een betere vraag lijkt me of het ethisch nou zo kies is om een dergelijke kip weer in een hele andere omgeving te plaatsen.

En waarom kies je ervoor dit “gedegenereerd” te noemen? “Aangepast” lijkt me een veel neutralere beschrijving. Dat je het erg vindt komt blijkbaar ook niet zozeer omdat je nou zoveel met die kippen op hebt, maar omdat die kippen klaarblijkelijk niet voldoen aan jouw ideaalbeeld van een dysfunctionele kip wier voorouders specifiek geselecteerd zijn omdat ze zo lekker veel “menstrueerden”.

Overigens zijn er allerlei redenen waarom kippen zo gestresst kunnen doen als je beschrijft. Een gebrek aan beschutting kan bijvoorbeeld ook meespelen, dat trekken kippen heel slecht. En wellicht zijn er – voor dat type kip – gewoon teveel bij elkaar gezet. Kippen hebben geen enorm goed geheugen; zet je meer kippen bij elkaar dan waarvan ze de pikorde kunnen onthouden dan wordt het een groot gevecht, ongeacht hun afkomst. Idem als je er teveel bij elkaar zet. En dan kan een tuin zomaar te klein zijn. Overigens wordt 85 hennen als aantal genoemd dat ze kunnen onthouden, maar ik kan me voorstellen dat dat nogal afhankelijk is van allerlei factoren, waarin niet in de minste plaats uiterlijke verschillen.

Wat dat betreft klinken die kippen overigens vrij normaal. Een beetje kip pikt andere kippen de kop in als je ze bij elkaar opsluit in een hok/kooi/tuin/erf/ren. Kippen zijn nou eenmaal bad motherfuckers. Het is ook niet voor niks dat we speciaal een woord hebben bedacht voor dit fenomeen.

#11 Witpaard

Die kippen zijn er op gefokt om constant een hongergevoel te hebben en hebben in een tuin op normaal gewicht dus ook geen leuk leven. Dankzij dat hongergevoel vreten de kuikens zich in ca. 6 weken vol tot het formaat kip. Als je ze in een tuin houdt vreten ze zich of dood als je ze daar het voer voor geeft, of ervaren ze constant stress door dat hongergevoel.

Er worden overigens wel kippen in de bioindustrie op gezond (dus niet op termijn terminaal) gewicht gehouden, er zijn nl. moederdieren nodig die langer dan 6 weken leven. Die beesten hebben dus hun hele leven een hongergevoel. Conclusie: een kip van dat ras langer 6-8 weken houden in een tuin of als moederdier is niet heel relaxed voor zo’n beest. Als je het dan een plezier wilt doen, laat het zich dan volvreten en slacht het op het juiste moment. Of als je er verder ethische bezwaren hebt fok je uberhaupt niet met zo’n ras.

#12 Diener

@10: Ja, het is uiteindelijk allemaal subjectief. Daarom zei ik ook ‘normaal’ tussen aanhalingstekens. Verder heb ik wat vragen bij je argumenten:
Dat dieren mee evolueren met hun leefomstandigheden betekent dus dat het niet uitmaakt als je ze steeds slechter behandelt? Je kunt een hond, die toch al niet meer zo op een loslopende wolf lijkt, best in een kooitje houden waar ie net in past. Maar of het daar een leukere hond van wordt? het zal waarschijnlijk een neurotische hond worden, en dat kun je dan heel neutraal ‘aangepast’ noemen. Tsja, zo kun je ongeveer alles goedpraten.

Die vleeskippen waar ik het over had waren trouwens met een stuk of vijf, in een enorm grote tuin, meer een erf. Er liepen daar trouwens ook ‘normale’ kippen te scharrelen, maar de twee ‘soorten’ leefden langs elkaar heen. Ruimte genoeg. Ik denk dus dat het ‘wangedrag’ een overblijfsel was van de bioindustrie-tijd, of in het DNA van dat type vleeskip zit.

#13 Toko Senang

@3: in een uitzending van de keuringsdienst van waarde werden plof kippen verder gevoed, met als resultaat grote kipfilet
http://pers.kro.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/kros-keuringsdienst-van-waarde-laat-plofkip-doorgroeien/

#14 Nonkel

Ik kan het uit eigen ervaring beamen dat zo’n kip na een paar maanden helemaal is opgeknapt. Heb vroeger zelf wel eens dieren gekocht (kreeg laag budget) op de veemarkt die ziek waren en/of er gewoon heel slecht uitzagen (opa was veehandelaar). Na een tijdje goede zorg en goede leefomstandigheden kan zelfs een volledig door maden doorvreten schaap of neurotisch angstige koe een mooi beest worden.

#15 Diener

@11: Aha, dat verklaart een hoop. We moeten het dus eigenlijk dus ook niet over kip hebben, het zijn vreetmachines die er een beetje uit zien en smaken als kip. Ik moet erkennen dat het ethisch niet zo verantwoord lijkt om ze in de tuin te houden als waren het kippen. Verder mag ik hopen dat de vogelgriep een einde maakt aan deze kunstmatige, smakeloze leefvorm.

#16 Nonkel

” En je kunt ongetwijfeld ook wel een legbatterijkip vinden die er net zo goed uitziet als die kip die voor dat hek poseert.”

Onmogelijk. Dat lijkt me typisch een opmerking van iemand die nooit op of rond een boerderij is geweest.

@11
Wat een onzin wordt hier vertoond.

#17 Witpaard

@16: Wat is volgens jou onzin?

#18 Inca

@15, doet me denken aan Chicken Little uit The Space Merchants.

They’re also eating protein from Chicken Little, a giant chicken heart that keeps on growing and they keep on slicing

#19 Witpaard

@17 @16: Ok, er klopt in ieder geval 1 ding niet aan mijn verhaal @11, dat gaat meer over vleeskuikens en de kip op de foto is een leghen.
En bij leghennen gaat mijn verhaal niet op. Die kan je wel in je tuin houden en kunnen wel gewoon een normale leeftijd bereiken.

#20 Amateur Commenter

@14: Een zieke legkip of bio industrie kip is een dode kip. Die beestjes kunnen amper wat hebben door hun leefomstandigheden.

#21 Bullie

Hetzelfde geldt voor de doorsnee Sargasso-reaguurder; na een paar weken offline op de boerderij zien we er een stuk gezonder uit, wed ik.

#22 Henk van S tot S

@21:
Zeker als het een gemengd biologisch bedrijf is ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*