ELDERS - Jan Coen van Elburg, directeur van Rebel Group, komt op Energieplus nog even terug op een onderbelicht punt in de discussie over kernenergie:
U heeft wellicht wel weer genoeg over kernenergie gehoord. Het zogenaamde taboe is namelijk door Lubach doorbroken en van een politiek correct sausje voorzien door de slimste mens van Nederland, Klaas Dijkhoff.
(…)
Maar er is nog iets anders, minder bekend misschien, maar wel goed om te weten. U, dus ook jij Arjan, ook jij Klaas, bent allen onvrijwillig lid van de kernenergiecoöperatie Nederland met wettelijke aansprakelijkheid. Hoe zit dat? Nederland heeft in Parijs niet alleen een klimaatverdrag ondertekend maar lang daarvoor (1960) een verdrag over schade die voortvloeit uit kernongevallen. Niet onbelangrijk, dit verdrag en daarbij behorende nationale regelgeving beperkt de aansprakelijkheid van de exploitant in geval van ongevallen tot –afhankelijk van de situatie – enkele honderden miljoenen euro’s. Dat zijn, voor het geval zich een ongeluk voordoet, de welbekende ‘peanuts’. Alleen al het opruimen van Fukushima heeft tot nu ongeveer 200 miljard gekost. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dergelijke kosten in het dichtbevolkte Nederland kleiner zullen zijn. Begin eens met het scenario Rotterdam.
(…)
Aan politieke partijen die het taboe op kernenergie willen doorbreken het vriendelijk verzoek om eerst eens uit dit verdrag van Parijs te stappen en de nationale beperking op aansprakelijkheid op te heffen. We zijn immers tegen dergelijke vormen van onrechtmatige en concurrentievervalsende staatssteun toch? Die zonnepanelen op je dak zijn toch ook ‘gewoon meeverzekerd’ om een aardige reclame te parafraseren. Daarbij, als het allemaal zo veilig is dan kan verzekerbaarheid toch geen probleem zijn? Welke verzekeraar wil nu niet die fall out ‘gewoon’ meeverzekeren?
Reacties (2)
Ja maar kernongelukken zoals Fukushima en Tsjernobyl gebeuren nooit.
In 1960 is misschien zo’n afspraak gemaakt mbt kernongevallen, maar het doet een belletje rinkelen dat er veel recenter, en dan heb ik het over hooguit de afgelopen 15 jaar, een algeheel calamiteitenvergoedingsmaximum over onze hoofden is overeengekomen. Dus als de DSM hier eens goed knalt, dan mag de hele regio onderling een schamele 600 miljoen, laat het 6 miljard zijn, verdelen. Party!
Dan heb ik toch een beter idee: Nederland tuigt de marine weer eens op, we veroveren de Kaaimaneilanden en nog zo wat van die paradijseilanden en maken die tot overzees gebiedsdeel met voor iedereen Nederlandse fiscale regels zoals ze ook voor het Nederlandse MKB gelden. Gewoon van de ene dag op de andere, een AMvB of zo, dat is wel vaker gedaan.
Zijn meteen al onze begrotingsproblemen opgelost.?