Kabinet en Tweede Kamer willen ziekenhuizen met winstoogmerk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hallelujah! Straks worden alle problemen in de zorg vanzelf door de onzichtbare hand opgelost!

Na jarenlange discussie zetten kabinet en Tweede Kamer het licht op groen in een politiek beladen dossier: ziekenhuizen mogen winst gaan maken en die uitkeren aan investeerders, zoals pensioenfondsen.

De regeringspartijen VVD en PvdA, gesteund door D66, hebben het wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid gisteren aan een meerderheid in de Tweede Kamer geholpen.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Bismarck

What could possibly go wrong?

#2 Niet JeZus

Alsjeblieft niet…

#3 Mario

Toch knap, van onze dames en heren “politici”. Net datgene blijven/ willen doen waar de Nederlandse bevolking niet of amper achter staat.

Mensen zien de gezondheidszorg steeds vaker als belangrijkste maatschappelijk probleem.

http://www.nu.nl/politiek/3813498/zorg-belangrijkste-maatschappelijk-probleem.html

Oogkleppenbeleid.

#4 Derpjan

Het artikel op de Volkskrant legt het beter uit. Ziekenhuizen zijn effectief al ondernemingen met winstoogmerk: zorgverzekeraars bedingen lage prijzen (en toegang tot zorg voor patienten die veel geld kosten) en banken lenen aan ziekenhuizen die rente kunnen betalen en de beste financiele vooruitzichten hebben. VVD en D66 vinden dat banken te terughoudend zijn met hun leningen en dat er dus andere vormen van investering moeten worden toegestaan.

Persoonlijk denk ik niet dat ziekenhuizen een spannende sector met extreme competitie worden, maar eerder een soort toevuchtsoord voor investeerders die laag, maar veilig rendement willen. Veel invloed op de prijzen van behandelingen zal het niet zo snel hebben, het is meer iets dat uit de hand lopende prijsstijgingen in de toekomst kan voorkomen.

Dat de totale kosten omhoog zullen gaan (vanwege het uitgekeerde dividend) is waarschijnlijk onvermijdbaar dus dan zal er meer geld bij de AWBZ en zorgverkzeraars moeten binnenstromen. Om de burger daarvoor te compenseren via hogere toeslagen/en of lastenverlichting op belastingen zal inkomen uit vermogen zwaarder belast moeten worden (plannen daarvoor zie ik echter nog nergens liggen).

#5 Joost

@4: Probleem is dat je aan de ene kant investeerders gaat hebben die zo’n hoog mogelijk rendement willen. Aan de andere kant heb je patiënten die geen enkele keus hebben, zeker als straks de vrije artsenkeuze komt te vervallen.

De zorg is geen open en vrije markt, en zal ook nooit zo gaan functioneren.

#6 Derpjan

@5

Er is nooit echt keuzevrijheid geweest en in ons zorgsysteem vervullen de zorgverzekeraars de rol van klanten ipv. de patienten. De zorgverzekeraars hebben wel genoeg macht om ziekenhuizen onder druk te zetten en niet teveel te laten toegeven aan aandeelhouders. Maar zoals ik al zei zal de balans waarschijnlijk wel op een hoger rendement komen te liggen dan de rente die nu wordt betaald op bankleningen en dat verhoogt dus de kosten (maar met een vast bedrag, exponentiele stijgingen worden voorkomen, probleem is dat mensen dat niet voelen: aan het begin van een exponentiele curve gaat de absolute stijging langzaam en blijft die onder een bepaalde vaste waarde en als de exponentiele stijging op tijd wordt gestopt en vervangen door de vaste waarde voelt het aan alsof je bestolen bent), dat moet gecompenseerd worden met extra geld voor de AWBZ en de zorgverzekeraars.

Ik denk dat het systeem wat we in Nederland, Duitsland en Zwitserland aan het bouwen zijn de enige andere optie is naast het Engelse systeem dat volledig in overheidshanden is, het heeft weinig zin om daar ergens tussenin te gaan zitten.

#7 Henk van S tot S

Het wordt pas echt leuk als de zorgverzekeraars (al dan niet via een andere concernpoot) aandeelhouder worden ;-)

#8 Derpjan

@7

En de ziekenhuizen van de zorgverzekeraars…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*