Justitie vraagt gegevens Eindhoven-verdachten niet online te kwakken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (24)

#1 NietJeZus

Misschien is het een teken dat het volk vind dat Justitie eens wat voortvarender te werk moet gaan. Of een teken dat het volk het zat is dat tuig er met een taakstrafje vanaf komt.

Hier nog zo’n pikkeboef, trouwens.

#2 Bolke

@1: Ik zeg knokploegen en eigenrichting kom er maar in.

#3 Yevgeny Podorkin

In het nieuws: overvallers op die juwelier en 2 mishandelingen…allemaal met een cctv vastgelegd. Hopen maar dat het volhangen van straten met camera’s/ vrijgeven van de beelden potentiële daders zal weerhouden dergelijke ondernemingen uit te gaan voeren.

*not dus*

#4 Bolke

@3: Het enige wat potentiële daders afschrikt is dat als de winkelmedewerker / juwelier een afgezaagde shotgun van onder de toonbank haalt en de overvaller tot een bloedvlek op de muur reduceert.

#5 gronk

Teletekst:

De groep jongens die begin deze maand in Eindhoven een man mishandelden,deden dat niet zomaar.Een van de jongens had een trap tegen een fiets gegeven en de man had daar iets van gezegd.Dat zegt de advocaat van een van de jongens.

#6 NietJeZus

@2: Ik zeg niet dat recht in eigen hand moet worden genomen.

Ik vind wel dat je beelden mag publiceren als je bestolen wordt – mits je zeker weet dat de crimineel op beeld staat.
En privacy? Als je gaat stelen heb je geen enkel respect voor privacy van anderen, dus daar kan ik geen moment van wakker liggen.

@Gronk: Iedereen weet toch dat je vooral niks moet zeggen in dat soort gevallen. De advocaat heeft groot gelijk, de daders zijn eigenlijk slachtoffer!
/irony

#7 helena

als er onschuldigen (naamgenoten ) nu last krijgen zie de link naar artikel omroep brabant dan heeft Justitie toch wel gelijk.

#8 Bolke

@6: “Ik zeg niet dat recht in eigen hand moet worden genomen”

Ik zeg het wel, wij hebben democratisch besloten dat in ruil voor het betalen van belastingen de overheid onze veiligheid regelt, en als de staat daarin faalt dan vind ik dat wij het recht hebben om het zelf te gaan regelen.
Wil de overheid dat niet dan moeten ze hun fucking werk gaan doen, ik wordt ook ontslagen als ik niet werk.

#9 thallman

@3
Het verhoogd het risico om gepakt te worden en dat zorgt wel degelijk voor minder misdaad. Als dit niet zo zou dan kunnen we het hele justitie apparaat beter gelijk opdoeken.

#10 su

Wiens veiligheid, Bolke? Ik heb geen zin in een gewapend Gouden Dageraad op staat die eens gaat bepalen wie een gevaar oplevert.

#11 Bolke

@10: En ik heb geen zin om elke maand x bedrag richting overheid over te maken om vervolgens door iemand overvallen te worden die het overgebleven geld van me steelt.

#12 A. de Man

@2:
“@1: Ik zeg knokploegen en eigenrichting kom er maar in.”

Haha, die acht kneuzen zouden juist de doelgroep zijn waar die knokploegen uit bestaan. Bah.

Mijn 2 centen:
– wat is er mis aan videobeelden vrijgeven? Sterker nog, had dat gedaan op binnen 4 dagen na het delict.
– naming and shaming is not done, maar wel fact of life inmiddels. Het OM reageert goed (want overheid moet onpartijdig zijn), maar het is vooral dikke pech voor die acht kneuzen. Pech in de zin dat zij er wellicht spijt van zullen hebben. Tsja, weinig aan te doen.

#13 Kok

@4: die afgezaagde shotgun gaat er enkel voor zorgen dat overvallers met wapens getrokken een zaak binnenlopen en direct beginnen te schieten. Weet je hoe ik dat weet? Dat gebeurt in de VS namelijk bij overvallen waarbij bekend is dat de winkelier een wapen onder de toonbank heeft.

#14 mark3000 (tijdelijk)

als er onschuldigen (naamgenoten ) nu last krijgen zie de link naar artikel omroep brabant dan heeft Justitie toch wel gelijk.

Als dit een argument is, stel ik voor dat op het politiebureau een nieuwe (duidelijkere) foto wordt gemaakt, die dan weer gepubliceerd kan worden. Zo wordt verwarring voorkomen en hebben onschuldigen geen last.

#15 helena

@14: het gaat ook om namen, misschien zijn de foto’s van diegenen niet zozeer het probleem. Dus als je naamgenoot bent, dan maak je kans dat je door onnadenkende mensen meteen al schuldig bent verklaard…

#16 Micowoco

@8: Pak dan ook en vooral EERST de bankiers aan die onze economie in de kaka hebben gereden.
Dat iedereen altijd zo verhit raakt van dit soort pastorale drama’s om het grote plaatje maar niet te hoeven zien… Vermoeiend!

#17 Kalief

@16 Je bedoelt met aanpakken opbellen en bedreigen?

#18 Bismarck

Het probleem met internet in dit soort zaken is dat het internet zo dom is als zijn domste gebruiker. Denk nog even terug aan Karst Tate, een man die toevallig dezelfde naam had als de dader van Koninginnedag en die daarom haat- en dreigmails kreeg. Zo ook een man waar in #7 naar gerefereerd wordt, die vanwege zijn bedrijf zijn telefoonnummer en e-mailadres open een bloot op internet had staan en daarnaast de pech een naamgenoot te zijn van één van de daders van Eindhoven.

Dan kun je wel als medium zeggen “wat heb ik daarmee te maken?”, maar je weet bij voorbaat dat er mensen zo dom zijn om daders met onschuldigen te verwarren op grond van naam (of uiterlijk) en dat dan idioten gaan dreigen of zelfs lynchmobben. Omdat je dat weet, moet je dus verantwoordelijk omgaan met beelden en namen.

#19 Joost

@8:

Ik zeg het wel, wij hebben democratisch besloten dat in ruil voor het betalen van belastingen de overheid onze veiligheid regelt, en als de staat daarin faalt dan vind ik dat wij het recht hebben om het zelf te gaan regelen.

En wanneer faalt de staat precies? Recentelijk nog overvallen? Is het onveilig op de Nederlandse straten? Zijn er ghetto’s?

Of zullen het straks de knokploegen van @bolke zijn die er voor zorgen dat ik ’s avonds niet meer op straat kom?

#20 Bismarck

“Het internet is zo dom als zijn domste gebruiker” ga ik trouwens onthouden, want die uitspraak kan ik nog wel vaker gebruiken.

#21 Minik

@3: Wel dus.
Dankzij de camera’s zijn de daders herkend, komen ze achter de tralies en gedurende de tijd dat ze daar zitten is de wereld een stukje veiliger.
Als er geen camera was geweest dan waren ze met de volgende overval bezig.

#22 Minik

@20: “Het internet is zo dom als zijn domste gebruiker”.
Denk er eens over na. Is een wetenschappelijke publicatie ineens dom omdat er ook domme gebruikers op het net zitten?
Het Net is een instrument. Een pistool in domme handen is gevaarlijk. Een medium in domme handen kan ook verkeerd uitpakken.
Verbieden dan maar?

#23 Bismarck

@22: Het verschil is dat we pistolen niet in handen van “dommen” geven (in Nederland dan), maar toegang tot het internet heeft iedereen. Dus moet je als internetmedium er rekening mee houden dat wat je als “opinie” verspreidt mensen kan aanzetten tot het bedreigen van doden en andere te dom om te poepen acties.

#24 A. de Man

@23: dat is dus wrs. de reden dat het om/de politie dus ook niet snel de filmpjes op internet zal zetten…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*