Johnson drijft Schotten naar keuze voor onafhankelijkheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Volgens een uitgebreide nieuwe analyse van de publieke opinie over een nieuw referendum is het leiderschap van Boris Johnson de belangrijkste factor die wisselende kiezers in Schotland ertoe aanzet onafhankelijkheid te steunen.

De enquête onder 1.016 Schotse kiezers gaf onafhankelijkheid een voorsprong van 56 tot 44 procent, met uitzondering van degenen die zeiden dat ze het niet wisten. De voorsprong van 12 punten is in lijn met andere recente peilingen die een groeiende voorsprong laten zien voor een ja-stem in een toekomstig referendum.

0

Reacties (3)

#1 Bismarck

Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik een voorstander ben van Schotse onafhankelijkheid (en zelfbeschikking in het algemeen), maar dit is natuurlijk niet het juiste motief, want nogal veranderlijk en persoonsgebonden. Het is meer van de Schotten willen niet door Johnson geregeerd worden dan ze willen niet vanuit Londen geregeerd worden.

Overigens kun je natuurlijk beargumenteren dat er sprake is van een onderliggende politieke kloof tussen Schotland en Engeland (iemand van het type Johnson kan in Schotland nooit premier worden en in Engeland blijkbaar wel en het is ook zonder meer waar dat Schotland systematisch linkser kiest dan met name Zuid-Engeland), maar dat geldt net zozeer voor bepaalde regio’s binnen Engeland (Zuid-Engeland kiest bv. systematisch rechtser dan Noord-Engeland).

#2 Ronzhu

@1 Nou ja, iemand als Johnson als leider zegt natuurlijk wel iets over de Tories en Engeland, zoals Trump dat doet over de GOP en rode staten, wat de persoon overstijgt.
Zulke schisma’s in nationale eenheid verdwijnen niet zomaar als je het poppetje veranderd, ik kan me voorstellen dat er met Johnson als verlichaming van Engeland+Wales anno 2020 conclusies worden getrokken.

#3 beugwant

@1: Dat is dan ook meteen de vrees van het Engelse Labour: Als de Schotten zich zouden afscheiden, zijn ze -mede door dat vermaledijde districtenstelsel- voorgoed in de minderheid en wordt ’t nooit meer wat met dat perfide Albion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*