1. 1

  Ik kan niet zeggen dat ik dit de Japanse regering kwalijk kan nemen, met buren als Rusland, China en Noord-Korea. Is het kunnen helpen van lokale bondgenoten geen overbodige luxe.

 2. 2

  @1: De vraag is of ze er vrienden mee maken. Japan heeft met de meeste buurlanden (Taiwan, China, beide Korea’s en Rusland) territoriale meningsverschillen. Omdat die tot dusver vooral symbolisch blijven (met vooral Japanse vissersboten die aanmeren op betwiste eilanden), is er geen sprake van oorlogsdreiging. Een recht op “collectieve zelfverdediging” zal, indien op die (volgens Tokio Japanse) eilanden toegepast onvermijdelijk leiden tot oorlog. Eigenlijk is die dan alleen nog te vermijden als Japan zich in deze conflicten een stuk minder hard opstelt (de retoriek jegens de Noordelijke eilanden zal bv. teruggeschroefd moeten worden, anders maakt de regering zichzelf ongeloofwaardig).

 3. 3

  @2

  Hechtere bongenootschappen met Zuid-Korea, Taiwan en de Filipijnen zijn een must voor Japan en die drie landen. Zonder die bondgenootschappen heeft een wet voor assistentie van bondgenoten geen zin (Japan heeft al een wet voor recht op zelfverdediging en die dekt al betwiste gebieden die volgens Tokyo Japans zijn, dus er komt geen nieuwe bedreiging bij landen in de regio, behalve dan voor China en Noord-Korea maar daar moeten we geen medelijden mee hebben).

 4. 4

  Abe weer eens in de bocht ;). Die zal niet rusten tot dat hij weer lekker kan rellen over de Tweede Wereld Oorlog en hoe japan als enige het slachtoffertje was :P.

  Die man blijft Hilarisch :). Jammer genoeg zijn er ook van die zwartje busjes die zoveel in hem geloven en dan Noord Koreaanse vluchtelingen aanvallen. Dat is dan wel weer minder…

 5. 5

  Niet iedereen is het ermee eens: een man die zichzelf in de fik steekt uit protest. Hier meerdere filmpes uit verschillende camerastandpunten. Het is een brandende man, dus wellicht wat minder geschikt voor sommigen.

 6. 6

  @5: Jup, er waren zelfs boze veteranen die brieven sturen over hun strijdmakkers en familie die nu “beschaamd werden door het toevoegen van deze oorlogscriminelen!” toen ze bepaalde rare snuiters gingen toevoegen aan de Yasukuni temple :).

  Dus het is ook echt niet de schuld van de gemiddelde Japanner, maar er is binnen het LDJP een groep idioten die al 50 jaar bezig is met het witwassen van geschiedenis en het maar blijven proberen.

 7. 7

  @3: Ik denk dat je de zaak echt heel verkeerd inschat. Deze mededeling zal juist de verstandhouding met Zuid-Korea en Taiwan (en de rest van de buurlanden, potentieel zelfs de Filipijnen, vanwege Japan’s claim dat een paar kunstmatige platformen eilanden zijn, waarmee ze een gigantisch stuk Stille Oceaan tot EEZ claimen) verslechteren. Voeg daar de nogal revisionistische retoriek van de huidige regering aangaande de Tweede Wereldoorlog aan toe en die bondgenootschappen waar je het over hebt zullen in de regio met een loep gezocht moeten worden.

 8. 8

  @7

  In @3 leg ik uit dat de Japanse wet nu al Japan autoriseert om betwiste gebieden te bezetten. Daar gaat de nieuwe wet niet over, die gaat over het sturen van troepen naar bondgenoten. Oftewel het mogelijk maken dat Japan meedoet aan internationale missies en dat het voor andere landen nut heeft om een bondgenootschap met Japan te sluiten. Nu heeft bv. Taiwan er niets aan om een bondgenootschap met Japan te sluiten omdat bij een invasie van Taiwan de Japanners niets mogen doen om Taiwan te helpen. Zo draagt een economie groter dan Duitsland en Nederland bij elkaar niets bij aan VN of andere missies en zijn landen in de regio die zich bedreigd voelen door China of Noord-Korea uitgesloten van het vormen van nuttige bondgenootschappen met het grootste en sterkste land na China in de regio (natuurlijk kan rekenen op een eeuwige, gratis betrokkenheid van de VS ook maar dat is geen goed lange termijn plan) en is een verdeel en heers strategie dus een inkoppertje voor China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren