Israël sluit critici buiten – en krijgt hulp van Facebook

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Israël ontzegt leden van twintig organisaties wereldwijd de toegang tot het land.

De getroffen groepen maken deel uit van de wereldwijde BDS-beweging, die burgers, bedrijven en instellingen oproept Israëlische producten te boycotten als protest tegen mensenrechtenschendingen jegens de Palestijnen. De afkorting BDS staat voor ‘boycot, desinvestering en sancties’. ‘We zijn overgegaan van de verdediging naar de aanval’, zegt minister van Strategische Zaken Gilad Erdan tegen de krant Haaretz.

De Israëlische regering heeft Facebook ook zover gekregen dat het bedrijf 95% van de accounts die Israël aanklaagt als ‘opruiiend’ afsluit. In de praktijk wordt het vele Palestijnen daardoor onmogelijk gemaakt het nieuws te volgen. Haatzaaiende berichten van Israëlische kant laat Facebook staan.

Op The Intercept betoogt Glenn Greenwald dat Facebook zich laat gebruiken als censor van niet alleen de Israëlische, maar ook van de Amerikaanse regering.

As is always true of censorship, there is one, and only one, principle driving all of this: power. Facebook will submit to and obey the censorship demands of governments and officials who actually wield power over it, while ignoring those who do not. That’s why declared enemies of the U.S. and Israeli governments are vulnerable to censorship measures by Facebook, whereas U.S and Israeli officials (and their most tyrannical and repressive allies) are not.

En bij die censuur wordt met twee maten gemeten. Greenwald geeft voorbeelden van gedoogde oproepen tot geweld tegen Palestijnen. En van een dubieuze tweet van iemand die graag zou zien dat Assange uitgeschakeld wordt door een drone.

 

0

Reacties (10)

#1 Anoniem

Israël verandert steeds verder in een totalitaire samenleving (voor palestijnen), wij betalen er aan mee, en wie daar iets van zegt is een antisemiet.

#2 kneistonie

It is cold outside.
– Winston Churchill

#3 Le Redoutable

Een soort Israelische Netzwerkdurchsetzungsgesetz dus. Is in de mode tegenwoordig, Macron is er ook al me bezig.

#4 Jos van Dijk

@3: De Duitse Netzwerkdurchsetzungsgesetz is een onding. De vergelijking met Israël is echter niet terecht. Facebook volgt orders op van de Israëlische regering die tegen Israël gerichte media aangeeft. Duitsland stelt Facebook en andere bedrijven op straffe van een boete verantwoordelijk voor het binnen 24 uur verwijderen van haatzaaiende boodschappen.

#5 gbh

@4: Ik heb er een paar gecheckt zoals Gaza now (ook behoorlijk haatzaaiende agitprop) en die staan nog steeds online.

Toch merkwaardig dat de kolonist Greenwald in een land waar genocide wordt gepleegd op de oorspronkelijke bevolking en zwarten en waar Greenwald zijn diensten verleend aan totalitaire represieve regiems als die van Putin bij den Jood opeens wel weet hoe het moet.

En van een dubieuze tweet van iemand die graag zou zien dat Assange uitgeschakeld wordt door een drone.

Assange is een facist en het verdedigen niet waard.

#6 Jos van Dijk

@5: Wie wil je met deze vuilspuiterij overtuigen? En waarvan? Je doet weinig af aan Greenwalds verhaal.

#7 su

@5 Greenwald is zelf van joods komaf, hasbara troll.

#8 Meneer Kronkel

@5: Assange is een facist en het verdedigen niet waard.

En hoe bewijst het bewuste linkje het door jou veronderstelde fascisme van Assange? Niet fris wat het filmpje laat zien, maar fascistisch. Door dit soort volslagen dwaze opmerkingen neemt niemand jou nog op welk terrein dan ook serieus, gbh.

#9 JANC

@3: die Netzwerkdurchsetzungsgesetz staat ook onder zware kritiek…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*