1. 1

  Het artikel stipt kort de de opkomst van links- en rechts-extremistische partijen in Griekenland aan, maar dat had wel wat uitgebreider gekund. Er is in Griekenland een fascistische beweging die nu sterk groeit.

  Max van der Stoel draait zich om in zijn graf.

 2. 3

  De Marshallplan/Dictaat van Versailles analogie is wel een goede om eens over na te denken. In hoeverre snijdt Noord-Europa (ja jullie, Nederland en Duitsland!) zich hier niet op langere termijn in de vingers, door Griekenland (maar net zo goed Italië en straks vast ook Spanje en Portugal) een regime op te leggen dat het land infrastructureel en sociaal ruïneert.

 3. 5

  Hyperinflatie in griekenland zou best wel eens tot de mogelijkheden kunnen behoren.. een van de voorwaardes voor hyperinflatie is dat een staat niet meer in staat is om fatsoenlijk belasting te innen, en dat uiteindelijk het door de staat uitgegeven geld niet meer vertrouwd wordt.

 4. 6

  Ik heb mijzelf niet duidelijk gemaakt. De overeenkomst met Weimar is dat door onvrede de extremen groeien en dat er eenmaal uitgekristalliseerd een tweedeling kan ontstaan Communisten en Fascisten. Toen dat gebeurde in Weimar was de angst voor het communisme groot en werd er door gematigden een coalitie met de Fascisten gesmeedt. In de veronderstelling dat de fascisten wel betuigeld konden worden…niet dus.

  Of Farage een fascist is weet ik niet maar in zijn laatste voordrachten in het Europeesch parlement heeft hij het over een volksopstand wat duidt op socialisten/communisten. Het parlement is daar niet gevoelig voor maar het “volk” wel.

  Wat ik bedoelde met “waarschuwen” is dat ik een historische overeenkomst zie en je #1 niet tegenspreek.

 5. 10

  Onzinnige vergelijkingen. Griekenland is geen oorlog begonnen en is geen militaire bedreiging.
  Daar ging Versailles over en dat was ook nog eens een andere tijd.

  Marshallplan was na WO2 maar daar ging wel een Bretton Woods aan vooraf. (Dollar als wereldvaluta). Dat is nu een last geworden waar nieuwe oorlogen over gevoerd zijn en gevoerd gaan worden.

  Europa heeft allang een eigen soort van marshallplan voor Griekenland en dat is wegstrepen schulden. De bal ligt nu echt bij de Grieken zelf. Ze moeten het nu onderling oplossen en tanden laten zien, dat is pak de corruptie op alle niveaus aan.
  Een Europees Super PG aanstellen die eindverantwoordelijk wordt voor justitie Griekenland zou geen slecht idee zijn. Er moeten koppen rollen.

  En oh ja, als je over een “weimar republiek” wilt spreken kijk dan eens naar Nederland. Wilders, homosexualiteit als norm, hedonisme, drugsgebruik, fatalisme, vreemdelingenhaat etc.

 6. 11

  Duitsland is in 1914 ook geen oorlog begonnen. Verdulleme, gaat de vergelijking toch al wat meer op. Waar de vergelijking wel op gaat is, hoe je omgaat met een land dat een bepaalde schuld heeft (of wordt verondersteld te hebben) en dat bovendien economisch in de prak ligt (zoals Duitsland aan het eind van beide oorlogen). Je kan dan zeggen, foei, we geven je straf voor waar je (volgens ons) schuldig aan bent, of je kan zeggen (al dan niet uit puur eigen belang), kom we helpen je er bovenop. Een klein beetje zou je van de geschiedenis geleerd kunnen hebben wat beter werkt.

 7. 16

  @Carlos..je hebt me op mijn “pappa-dag” behoorlijk bezig gehouden. Zelf ben ik wat naief in dingen, openogen Shoshin enzo.kweetniks…iedereen is ok tot ik het idee heb dat ik niet meega in die persoon. Dacht weetjewat ik ga eens wat meer lezen (verdiepen) in Fascisme en Farage.
  Toen ik heel klein was ( de wonden waren nog niet geheeld) stond in de winkel om de hoek “mijn kamp” gewoon te koop in de etalage..nu is dat verboten (.)..dat verbaasd me zeer.
  Het is een loodzwaar stempel om dat op personen te drukken en veelal, vanuit emotie, te snel ter hand genomen is mijn mening.

  Mijn queste begon met deze definities (heb een bedrag overgemaakt aan mijn zo gewaardeerde wike btw):

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme

  Daarna de levenswandel (uit een neergestort vliegtuig wandelen) van Farage. Deze meneer heeft de meeste vieuwers van een persoon in het EU-parlement en spreekt in ieder geval welbespraakt en bewogen zonder enige druk en de comments doen vermoeden dat op grote schaal gevoelige snaren beroerd worden. Deed me denken aan boer Koekoek en Marcus Bakker et al.

  Als ik de laatste youtube dingen van hem over Griekenland bekijk kan ik er geen autoritair conservatief zien staan. Een brutale aap zonder remmen, dat weer wel.

  Samenvattend..om mensen met een afwijkende idee die niet passen in mijn en jouw wereldbeeld te plaatsen in een fascistische hoek is niet stimulerend om een discussie aan te gaan.

  Ik wil geen fittie want zoals eerder gesteld..ik weet het niet.

 8. 17

  PS: Hier op de WUR studeren ook mensen uit Griekenland. “Eerst worden we belazerd door mensen in ons land waar we geen invloed op hebben en nu worden die mensen belazerd waar zij weer geen invloed op hebben met als gevolg dat wij dubbel belazerd worden” (even een nutshell)…het vuur smeult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren